Bildung

Bildung is o.a. onderwijs in de schone kunsten. Inspirerend, in dit verband, vond ik een tentoonstelling in kunstcentrum De Appel in Amsterdam, die nog loopt tot 2 oktober a.s De titel van de tentoonstelling is “Iedereen kan alles!? Genie zonder talent” Onderwerp is het concept “kunst”. Wat er te zien is, film, video, schilderkunst, tekeningen, kunstnijverheid is gegroepeerd rond de vraag: wat is kunst nu eigenlijk vandaag de dag?
Citaat uit de inleiding bij het begeleidende, instructieve en helder geschreven, tentoonstellingsboekje: “Door de bank genomen zijn we allemaal mondiger en wereldwijzer dan veertig jaar geleden.We willen participeren en eigen keuzes maken in plaats van blind te vertrouwen op de opinies en ideeën die uitgedragen worden door gezaghebbende personen of instituten. De kenner en de specialist zijn, net als de ( publieke) intellectueel minderheidsposities geworden. Dit heeft gevolgen ( niet altijd even positief) voor de manier waarop in West-Europa en specifiek in Nederland wordt gekeken naar beeldende kunst en kunstenaars”.
Hoe geef je vorm aan deze actuele vraagstelling? De tentoonstelling doet dat op een lichtvoetige en prikkelende manier. Er worden vragen opgeworpen, geen directe antwoorden gegeven. Leuk om daar eens met leerlingen uit het voortgezet onderwijs in het kader van Bildung heen te gaan. Bij voorbeeld met vragen als: is een zelf gemaakt leuk filmpje op You Tube evenveel waard als wat je hier te zien krijgt? Wat is kwaliteit?
In deze tijd, waarin we de ons overgeleverde cultuur (geschiedenis, beeldende kunsten, muziek, letteren) in een ijzeren canon proberen te vangen, is een dergelijke tentoonstelling een prikkelend contrapunt.
Ik heb er dit van meegenomen (zo zijn wij Nederlanders; je moet er wat van meenemen), dat ik op het, waarschijnlijk niet bijster originele, idee ben gekomen, dat alle kunst op de een of andere manier conceptueel is.

8 Reacties

  1. Vorige week
    ergens gelezen. een Canadees heeft voor 7000 dollar het concept van een schilderij gekocht. Hiermee werd bedoeld dat de koper het idee voor het schilderij heeft gekocht, als ik mij niet vergis was het een idee voor een landschapje. De koper kocht dus iets wat hij niet aan de muur kan hangen, niet kan voorzien van een kadertje, nog van een naambordje en spaart zich zo een kek lampje uit want hij kocht dus het idee of het totale niets. De kunstenaar heeft nog een viertal ‘concepten’ in de aanbieding waarvan het idee voor een kunstwerk met als onderwerp een overvolle autobus wel het duurste is. Ook zijn er ideeen of zo u wil ‘concepten’ te koop voor beeldhouwwerken.
    “Lucht mensen, in de aanbieding, lucht. Rauw of gebakken, voor de hoogste prijs, eerste kwaliteit lucht, wie maakt me los?”

  2. Zeer discutabel…
    “Door de bank genomen zijn we allemaal mondiger en wereldwijzer dan veertig jaar geleden.We willen participeren en eigen keuzes maken in plaats van blind te vertrouwen op de opinies en ideeën die uitgedragen worden door gezaghebbende personen of instituten. De kenner en de specialist zijn, net als de ( publieke) intellectueel minderheidsposities geworden.”

    Deze stelling is zeer discutabel.

    • Discutabel
      Een stelling kan discutabel zijn ( is dat niet een eigenschap van een stelling?) en toch ook interessant. Er staat ook dat de gevolgen van de geschetste ontwikkelingen “niet altijd even positief zijn”. Kijk eens op de site van De Appel. Daar staat een uitgebreidere toelichting op deze tentoonstelling.

      • De Appel…
        …je wordt er niet vrolijk van.

        En ik maar denken: die Ben Verkroost, die moet je sereus nemen, want die houdt van gedichten!

        • Komkommertijd
          Dus jij neemt iemand die gedichten leest serieus. Dat is wel erg onnozel Hals. Ik in ieder geval niet.

Reacties zijn gesloten.