5 Reacties

  1. Zelfredzamen in de financiële wereld
    Het zijn de zelfredzamen in de financiële wereld die de financiële crisis mogelijk hebben gemaakt. Het zijn de briljante studenten van Yale, Harvard enzovoort, de producten van het competitieve deel van de Amerikaanse onderwijswereld. Zie voor een psychologische analyse langs deze lijn Robert J. Sternberg (2010). College Admissions for the 21st Century. Harvard University Press. review

    • Aflossingsvrije hypotheek
      Een groot deel van de Nederlanders blijkt niet te beseffen dat als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dat je dan aan het eind van de 30 jaar nog een schuld over hebt gelijk aan het bedrag dat je geleend hebt. Zijn dat dan de structuurzoekers?

      • Kokosnoten worden peanuts
        Als er voldoende inflatie is en de prijs van de huizen bovendien sneller toeneemt dan de geldontwaarding wordt de schuld niet alleen interessant kleiner in vergelijking met de kosten van levensonderhoud maar daarboven nog eens extra in vergelijking met de nieuwe kosten van het wonen in een eigen huis. Dat laatste heeft overigens met het piramidespel gemeen dat het niet als maar door kan gaan. En dat is wat nu veel mensen ervaren
        Seger Weehuizen

        • Peanuts
          Dat is het verhaal van de banken: maak je vooral geen zorgen over aflossen, inflatie doet het werk wel voor je. Moet je mensen in Ierland vertellen (waar de huizenprijzen ingestort zijn) of in Tokyo waar tussen 1989 en 2004 huisprijzen met 90% gedaald zijn. De banken zijn in beide gevallen overigens door de overheid overeind gehouden; de belastingbetaler mag betalen.

          Maar dat was mijn punt niet: het punt was dat veel mensen niet *weten* dat aflossingsvrij betekent dat je niet aflost en niet dat je niet af *hoeft* te lossen.

Reacties zijn gesloten.