Roman GEEN LES MEER roept discussie op

Op 24 november vond de presentatie van Geen les meer plaats, in Leiden bij boekhandel Selexyz Kooyker. Emile Roemer nam het eerste exemplaar in ontvangst, in aanwezigheid van twee bestuurders van de studentenvakbond JOB. Het meest bijzonder was de bevlogenheid die er heerste. Iedereen die er was voelde zich betrokken bij het boek en het onderwijs.

De avond begon met een interview van Marcel de Jong door Yorick Roos, journalist van het AD. Natuurlijk ging het over het hoe en waarom van Geen les meer. Maar ook over de eerste reacties op de roman. Mensen voelen zich ongemakkelijk bij het lezen ervan. Anderen herkennen hun eigen school erin. Weer anderen zeggen dat de werkelijkheid toch echt heel anders is. En één lezer meldde dat Geen les meer eigenlijk gewoon een mild boek is. De reactie van de schrijver: ‘Wat mensen van het boek vinden zegt iets over de lezer, niet over het boek. Want de school in het boek bestaat niet, de personages die erin voorkomen, zijn verzonnen, de woorden die geschreven zijn, zijn in het echt nooit uitgesproken.’

In het gesprek kwam naar voren dat de schrijver hoopt dat de werkelijkheid anders is dan de fictieve wereld in de roman. ‘Want ja, op ROC Holland is het eigenlijk allemaal nogal treurig.’

Daarna werd het eerste boek aan Emile Roemer overhandigd.

Roemer hield een bevlogen toespraak over het maatschappelijk grote belang van het mbo. Hij sprak zijn zorgen uit over de huidige ontwikkelingen in het onderwijs en zijn wil om daadwerkelijk bij te dragen aan goed onderwijs waar de leerlingen recht op hebben. Hij hoopt dat het er op de scholen beter aan toegaat dan de wereld van het boek Geen les meer . Maar hij vreest dat het misschien zelfs nog wel eens erger is dan de situatie op ROC Holland, de fictieve school waar de roman zich afspeelt. Uiteraard stelde de schrijver vast dat hij daar niets over kon zeggen. Want hij schrijft literatuur, geen non-fictie. De reactie van de zaal was bijzonder: gelach. Dat tekende de plezierige sfeer tijdens de presentatie.

Interesse in de roman? Bestellen kan via: www.uitgeverijpassage.nl
Of liever nog: bij uw boekhandel langsgaan en het daar bestellen.

EN: ZEGT HET VOORT. Want het is goed als mensen eens met een andere bril naar hun eigen school gaan kijken.

1 Reactie

 1. ‘Je geeft te goed les’……
  …is een veelgehoord verwijt aan collega’s.

  ‘Je geeft te goed les, want bij jou hebben de leerlingen geen eigen inbreng.’

  Maar in het geniep is het maaiveld gelukkig niet zo gladgeschoren.
  Er zijn altijd bloemetjes die er bovenuit proberen te komen, hoewel……
  …de brandnetel groeit het hardst.

Reacties zijn gesloten.