Motivatiebrief

De VVD borrelt momenteel van de ideeën over onderwijs. Was het vorige week nog Stef Blok, deze keer is het Anne-Wil Lucas die met een plan komt.
Zij wil aanstaande studenten verplichten een motivatiebrief te schrijven aan de universiteit of HBO-instelling waar ze willen gaan studeren. In die brief moet uitgelegd worden waarom de student in spe juist daar wil gaan studeren. Onderwerpen die aan de orde moeten komen (het lijkt wel een schrijfopdracht) zijn verder: aantal contacturen, opbouw van de lessen en toekomstperspectief na de studie.

www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/1862880/2011/03/21/VVD-wil-sollicitatiebrief-voor-studenten.dhtml

Er kan op de brief een gesprek volgen waarna de student dan kan laten weten of hij er al of niet wil gaan studeren. (Dus niet andersom!)

Is dit nu een goed idee? Positief lijkt me dat er op deze manier studenten ervan worden weerhouden te gaan studeren die een vals beeld van een opleiding hebben. Anderzijds ligt de keuze wel helemaal bij de student. Een opleiding kan niet zeggen: we vinden de motivatie van deze student onder de maat, dus hij mag niet komen. Maar ik heb ook mijn twijfels of ik dat een goede zaak zou vinden.

Wat vinden de lezers van dit weblog?

2 Reacties

 1. Onzinnig
  Het is het principieel onmogelijk om met een onvolgroeide frontale fortex te voorspellen hoe je zult reageren op een studie(-richting) die je niet kunt overzien.
  Ook dreigt er binnen de kortste keren een markt voor motivatiebrieven waar geen decaan nog grip op heeft. En dan alle tijd die nodig is om de brieven te lezen en om met een deel van de sollicitanten te spreken.
  Dit is een zeer slecht idee.

 2. is studeren een sollicitatie?
  Ik vind het voorstel een tikkeltje belachelijk. Mag een student nog ‘open’ zijn als hij/zij een toekomst op papier wil invullen? Mag hij/zij zich nog vergissen?
  We kunnen er gerust van uit gaan dat de student niet kiest voor een studie die hem/haar totaal niet ligt.
  Maar daarnaast gaan studenten zich uiteraard bekwamen in het opstellen van een motivatiebrief. Dat soort verhalen worden dus heel gemakkelijk holle woorden.
  Degelijke eisen stellen aan de student: dat lijkt me betere waarborg voor het vaststellen van een studiebekwaamheid.
  Toelatingsexamens idem. Wie zich zoveel inspanning vooraf wil getroosten, zal zeker gemotiveerd zijn.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.