Waarom is goed onderwijs belangrijk?

Soms vraag ik mij af ofdat mensen zich voldoende beseffen waarom goed onderwijs belangrijk is. Naar mijn indruk denken veel mensen bij onderwijs al snel aan droge en triviale theorie (niet mijn mening) maar minder aan hele concrete, praktische consequenties. Een ingestort balkon, een brand in een chemische fabriek, een mislukte operatie, een verkeerde diagnose van een huisarts, een verkeerde berekening van een verpleegkundige, een inadequate bescherming tegen hoog water, slechte adviezen van onderwijskundigen, …
Zijn er voorbeelden van rampen gedurende de laatste jaren waarvan is gebleken dat die met beter onderwijs te voorkomen waren? Kunnen we hard maken dat we financieel armer zijn geworden of gaan worden t.g.v. de slechtere kwaliteit van onderwijs?
Als we willen dat er een sterker publiek gevoel voor urgentie ontstaat om het onderwijs te verbeteren en hier, indien nodig (eerst maar eens wat hervormen zodat het geld effectief besteed wordt?), in te investeren dan moeten mensen zich er eerst en vooral bewust van zijn wat de consequenties zijn van slecht onderwijs. Natuurlijk vinden de meesten hier het bildungsaspect van onderwijs erg belangrijk maar trekt de modale Nederlander zich niet veel meer aan van de praktische consequenties?