Regelmatig kom ik een interessant artikel of een interessante uitspraak tegen die ik wil delen met mijn medeforumleden. Vanaf nu zal ik in deze draad dit soort artikels en uitspraken opnemen wanneer ze, voor zo ver ik het weet, niet reeds elders op het forum zijn besproken.
Wanneer ik naar een artikel verwijs dan zal ik, wanneer dat mogelijk is, een interessant citaat uit het artikel gebruiken. Ik tracht om de balans te bewaren tussen enerzijds zoveel mogelijk van de relevante informatie te citeren en anderzijds niet zoveel te citeren dat de beheerder van dit forum met juridische dreigementen van de media te maken krijgt.
Hier het eerste artikel: vorige.nrc.nl/opinie/article2519535.ece
De schrijvers, de voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen en de voorzitter van het College van Bestuur van de hogescholen in Nijmegen en Arnhem, geven commentaar op het overheidsbeleid m.b.t. de financiering van het onderwijs. Ik vind het interessant dat de schrijvers onderbouwen hoe ondoordacht het overheidsbeleid is.
“Een enorme uittocht van jong talent naar die landen ligt voor de hand. Waarom zou een student in Nederland meer dan 3.600 euro betalen voor een masterstudie als een zelfde opleiding in Vlaanderen maar 600 euro kost? Waarom zou iemand nog kiezen voor een lange en daardoor peperdure studie als natuurkunde?
…
Vreemd dat de werkgroep lijkt te suggereren dat een student uit Nijmegen meer collegegeld moet betalen dan een student uit De Haag.
…
Achteloos gaat de werkgroep er vanuit dat studenten geen moeite zullen hebben met het aangaan van grote studieschulden. Zij kunnen het later immers gemakkelijk terugbetalen. Kennelijk is de werkgroep daar toch niet helemaal zeker van, want ze stelt voor de terugbetalingstermijn te verlengen van 15 naar 25 jaar.”
PDF van vier pagina’s van een prominente geofysicus…
die door de nationale overheid werd geconsulteerd in verband met de geluidsoverlast rondom Schiphol. www.beteronderwijsnederland.nl/files/active/0/Guus%20Berkhout.pdf
Ik heb deze link van Hendrikush. Het document is inmiddels een paar jaar oud.
Klein citaatje wat alle Nederlandse ministers zouden moeten inlijsten en boven hun bed zouden moeten hangen:
“In bijna alle publieke organisaties zien we, bijna on-
zichtbaar, hetzelfde drama zich voltrekken. Procesma-
nagers worden massaal ingehuurd; die zorgen ervoor
dat in korte tijd een kerstboom aan ingewikkeldheid
wordt opgetuigd. Daarna hebben ze extra personeel
nodig om die ingewikkeldheid te managen, en vervol-
gens stellen ze dat dergelijke ingewikkelde organisa-
ties hoge topsalarissen rechtvaardigen. Het resultaat
van dit alles is dat professionals gefrustreerd raken,
de kosten hoog oplopen en de bureaucratie de
boventoon voert.”
Begin hiermee!
Voer voor de opleiding van onderwijskundigen een vergaande numerus fixus in. Dit soort mensen heeft niets te zoeken in de dagelijkse praktijk van het onderwijs.
Door hun arrogantie en vernieuwingsdrift worden docenten iedere keer weer gedwongen nieuwe kunstjes uit te voeren.
Kritiek op Duitse leervorderingstesten
“Ein Blick in die Aufgaben zeigt: In den Lernstandserhebungen in Deutsch und Englisch in der Klasse acht geht es fast ausschließlich um Leseverstehen. Fehler in Grammatik und Rechtschreibung dürfen nicht angestrichen werden.
…”
nachrichten.rp-online.de/politik/lehrer-schuelertests-viel-zu-leicht-1.30844
Een kritische analyse van de Nederlandse ´kenniseconomie`
www.bits-chips.nl/nieuws/bekijk/artikel/aanhaken-of-achterblijven.html
Kwaliteit en kwantiteit
“Het Rathenau-instituut constateerde eerder dit jaar dat de kwaliteit van Nederlands wetenschappelijk onderzoek tanende is”.
We publiceren veel en scoren goed in de citatie-indices maar dat zegt kennelijk weinig over de inhoudelijke kwaliteiten. Ik heb dan ook zo mijn twijfels over de toegevoegde waarde van veelgekozen studies als rechten, psychologie en nog wat andere -kundes.
Inspirerend stukje van een speech van Obama
www.youtube.com/watch?v=RHKC2rtGMEY
Hier een transcript van www.nytimes.com/2011/01/26/us/politics/26obama-text.html?pagewanted=3
“Half a century ago, when the Soviets beat us into space with the launch of a satellite called Sputnik, we had no idea how we would beat them to the moon. The science wasn’t even there yet. NASA didn’t exist. But after investing in better research and education, we didn’t just surpass the Soviets; we unleashed a wave of innovation that created new industries and millions of new jobs.
This is our generation’s Sputnik moment. Two years ago, I said that we needed to reach a level of research and development we haven’t seen since the height of the Space Race. And in a few weeks, I will be sending a budget to Congress that helps us meet that goal. We’ll invest in biomedical research, information technology, and especially clean energy technology -– (applause) — an investment that will strengthen our security, protect our planet, and create countless new jobs for our people.”
Zijlstra, deel 1
Een krantenartikeltje uit de NRC van 2 februari: digitaleeditie.nrc.nl/digitaleeditie/NH/2011/1/20110202___/1_01/
Zijlstra stuurde 1 februari het wetsvoorstel om langstudeerders te straffen naar de tweede kamer. Zijlstra heeft het wetsvoorstel aangepast: de onderwijsinstellingen gaan niet een boete moeten betalen voor langstudeerders, dit naar aanleiding van kritisch (eufemisme voor negatief?) advies van de Raad van State. De Raad van State was bang voor ´InHolland-toestanden`, dat universiteiten diploma’s gaan drukken voor studenten die het niet verdienen teneinde niet financieel gestraft te worden.
De raad van state had nog twee punten van kritiek waar Zijlstra zich niets van aantrekt:
…
Ook interessant
Ook interessant uit het artikel is dat de boete die Zijlstra op wilde leggen aan de universiteiten vanwege langstudeerders nu gewoon een algemene bezuiniging op het budget van de universiteiten wordt. Geeft maar weer aan dat het niet gaat om de langstudeerders, maar gewoon om de bezuiniging te halen.
Inderdaad
Stel dat de tweede kamer of de eerste kamer tegen het wetsvoorstel stemt, ik vrees dat Zijlstra dan nog meer gaat korten op de universiteiten hun budgetten. Hij moet en zal die bezuiniging halen.
Wat mij tegenvalt van hem en de minister van OCW is dat zij niet strijden voor meer geld: zoek andere bezuinigingsposten buiten OCW en doe voorstellen. Je maakt er misschien geen vriendjes mee in de Ministerraad maar je verdedigt dan wel het landsbelang.
Waarom pleiten Zijlstra en de minister niet voor extra geld met het argument dat onderzoeken (OESO) aantonen dat dat extra geïnvesteerde geld in onderwijs, onderzoek en R&D met meer dan een factor 1 in de toekomst wordt terugverdiend?
Ook ben ik teleurgesteld dat hij juist van de kwetsbaarste studenten dat extra geld wil halen in plaats van het te spreiden over alle studenten of in plaats van te bezuinigen op opleidingen en onderzoeken die minder toegevoegde waarde hebben voor de maatschappij, als hij dan toch per se wil bezuinigen.
Ik had gisteren nog een gedachte.
In eerste instantie had ik gehoopt dat als het oorspronkelijke wetsvoorstel zou worden aangenomen dat de universiteiten dan met bureaucratische truucjes deze wet zouden omzeilen en/of dat de universiteiten de studenten zouden bijstaan in het voeren van een juridisch proces tegen de staat waarmee een precedent zou kunnen worden geschept. Door die wetswijziging is het belang van de universiteit om dit te doen sterk afgenomen. Hoe gaat de student zelf kunnen procederen tegen de staat? Dat kost veel geld: sowieso gaat de student in beginsel zelf de gerechtskosten moeten betalen (achteraf kan besloten worden dat de tegenpartij die kosten moet betalen maar het is zeer onzeker dat dat gebeurt), daarnaast moet de student nog een advocaat inschakelen. De student kan hopen dat een goede advocaat dat wil doen voor de publiciteit maar dan nog moet hij de gerechtskosten betalen terwijl hij daar het geld niet voor heeft. Dat komt de overheid natuurlijk erg goed uit.
Zijlstra, deel 2
…
Dat is sympathiek: zelf als overheid bezuinigen en dan juist bij de kwetsbare studenten en dan ook nog eens bij de kwetsbaarste studenten (een deelgroep van de langstudeerders (ziekte, handicap, ander leed, deeltijdstudenten) geld pakken. En dan pakt de overheid ook nog eens meer geld dan wat het studeren heeft gekost en dit terwijl de student studeert aan een publieke universiteit waarvan juist een universeel doel is om het studeren minder duur te maken dan dat het werkelijk kost.
Ik kijk nu al uit naar de eerste rechtszaak die een student aanspant tegen de overheid.
Zou de rechter het accepteren dat de overheid een hogere boete geeft dan wat het studeren heeft gekost, dit terwijl de langstudeerder winst oplevert aangezien hij €1700 extra betaalt per jaar dat hij langer studeert terwijl de enige extra kosten voor de universiteit zijn dat er een paar extra examens moeten worden gecorrigeerd?
Zou de rechter het aanvaardbaar vinden dat die langstudeerder een hogere boete moet betalen dan iemand die ladderzat achter het stuur stapt en hiermee het risico aanvaardt dat hij iemand doodrijdt of dat iemand levenslang in een rolstoel terecht komt, al dan niet verlamd vanaf de nek?
Zou de rechter het accepteren wanneer een deeltijdstudent die boete krijgt opgelegt terwijl hij 24 uur per week werkte en ondertussen 30 studiepunten per jaar behaalde?
Nu ja, eerst is de tweede kamer nog aan zet, de PVV mag tegen stemmen wanneer zij dat wil en hopelijk zijn er parlementariërs van het CDA en de VVD die omwille van gewetensbezwaren tegenstemmen. Vervolgens kan de eerste kamer die een totaal andere samenstelling heeft er nog een stokje voor steken, gesteund door het advies van de Raad van State. De eerste kamer hoeft niet eens juridische redenen te hebben om tegen te stemmen, dit in tegenstelling tot wat de meesten denken en wat ook ik op school heb geleerd.
vlucht uir Nederland!
advies voor aankomende studenten:
KEN JE VREEMDE TALEN!
In sommige Duitse bondataten wordt geen collegegeld geheven. Maximaal collegegeld 1000 EURO
In Oostenrijk is de studie gratis
In Ierland betaal je weinig
Ook in frankrijk betaal je weinig
Zwitserland en Grootbrittannië zijn erg duur
In Tjechië moet je Tjechisch kennen.
men leze: www.studyineurope.eu/tuition-fees
Seger Weehuizen
De hypocrisie van de Nederlandse overheid
Hoelang moeten we niet al horen dat er bezuinigd M O E T worden op het onderwijs aangezien er zogenaamd geen geld is.
Yeah, right. Maak dat de kat wijs.
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/02/tjibbe_joustra_zorgt_goed_voor.html
“Zo werkt hij slechts drie dagen per week, maar ontvangt 10% bovenop zijn salaris a € 9098,- per maand vanwege de bereikbaarheid. Ook bestaat zijn hofhouding uit een splinternieuwe Audi A6 + chauffeur en ook zijn favoriete secretaresse (dubbel D) verhuist mee. Voorts sleept Tjibbe zoveel meubilair met zich mee dat zijn kantoor compleet verherverbouwd moet worden.”
Deze man vond het eerder nodig om €9 000 000 aan belastingsgeld te verspillen aan een peperdure verbouwing van het UWV-hoofdkantoor, precies op het moment dat de werkeloosheid fors steeg.
“Het is idoot, zeker nu overal in de sociale zekerheid wordt gesnoeid,” zegt SP-Kamerlid De Ruiter. “Uiteraard moet de Raad van Bestuur niet in een bouwkeet worden gezet. Maar het onderkomen was splinternieuw, en het aanbrengen van kersenhouten plafonds en natuursteen op de vloer is te gek voor woorden. Denkt de UWV nu echt dat de dienstverlening aan uitkeringsgerechtigden hiermee wordt verbeterd?”
Ik ben nu misschien een beetje aan het meehuilen met de wolven maar het grootste probleem is dat er in Nederland vele Tjibbe-Joustra’s rondlopen, de een nog decadenter dan de ander. Denk aan alle zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningbouwverenigingen, …
Ze vertellen anderen hoe zij hun werk moeten doen en kosten ondertussen zoveel als pak hem beet 5-10 gewone werknemers, als het niet meer is.
Rot toch op met die zogenaamd nodige bezuinigen en investeer weer eens in kwaliteit van de samenleving, overheid!
SP, stel me niet teleur en doe iets goeds met mijn stem.
Bezuinigen moet helemaal niet
Bezuinigen is op geen enkele manier nodig als de overheid bereid was om de hoogste inkomens een heel klein beetje meer (3% meer) belasting te laten betalen.
Dat zou inderdaad bijdragen aan een hele lichte nivellering. Er is uitgezocht dat minder inkomensverschillen gunstig zijn voor een samenleving.
Al deze info komt uit een artikel van Evelien Tonkens in de Volkskrant.
Laten we het bij onderwijs houden
Of er al dan niet bezuinigd moet worden en hoe hangt af van je maatschappijvisie en is zelfs puur economisch gezien niet onomstreden. De “info” van Tonkens is dan ook niets meer dan een mening. Laten we het bij het onderwerp van dit forum houden.
Bezuiniging en onderwijs
Helaas is het probleem dat bezuinigen bij de meeste regeringen vooral wordt toegepast op onderwijs. Daarom is bezuiniging helaas wel ons thema.
Het is helemaal juist dat de vraag omtrent bezuiniging een puur politieke is. Dat betekent dus ook dat je niet zonder tegenwerping kunt beweren dat bezuinigen nu eenmaal moet. Dat is niet waar!
Eens!
Inderdaad: dat bezuinigen nu eenmaal moet is onzin. Dat hangt af van de keuzes die je maakt en de economische modellen die je aanhangt en dat lijkt dan weer vaak afhankelijk avn de maatschjappijvisie die je hebt. “Geloven” we in een of andere variant van de marxistsische economische theorie of in een of andere variant van de kapitalistische.
Overigens is het ook een kwestie van de keuze van het boekhoudsysteem die bepaalt of onderwijs als kosten of als investeringen wordt gezien.
Kijktip: Brandpuntreportage over de achterstand van jongens…
… in het onderwijs. Het gaat hier natuurlijk over het feit dat tegenwoordig meisjes oververtegenwoordigd zijn op het VWO en bij de universitaire studierichtingen (op 1 VWO-profiel en een klein aantal belangrijke studierichtingen na). Dit is naar mijn mening beslist het kijken waard aangezien het een interessant beeld geeft over hoe juist bepaalde onderwijsvernieuwingen ervoor hebben gezorgd dat die leerlingen die het meest nood hebben aan gestructureerd, veeleisend klassikaal onderwijs, liefst met de nodige huiswerkdiscipline, het meest lijden onderd deze onderwijsvernieuwingen. En ja, het zijn nu eenmaal in het algemeen de jongens die minder goed kunnen plannen (uigestelde behoefenbevrediging), impulsiever zijn en meer een strakke hand nodig hebben. Waar meisjes eerder gedisciplineerd truucjes ijverig oefenen worden jongens liever uitgedaagd door nieuwe uitdagingen waarvoor inzicht vereist is (abstracte theorie geven en daar vervolgens maar meer aan de slag gaan).
Dat jongens meer het slachtoffer zijn geworden van de onderwijsvernieuwingen zou mede te maken hebben met de latere maturatie van de hersenen van mannen maar naar mijn indruk kan het niet alleen daarmee worden verklaard.
brandpunt.kro.nl/uitzendingen/index.aspx
(13 februari)
Er is ook nog een rapport van het ITS (Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen) van de Radboud Universiteit Nijmegen geplaatst op de website van Brandpunt (64 pagina’s exclusief bijlagen): brandpunt.kro.nl/uitzendingen/2011-02-13/jongens/pdf.aspx
Interessant praktijkvoorbeeldje van bedrijfscultuur in onderwijs
Bron: opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7868/Gamend_het_onderwijs_redden
“Wij hadden altijd een hele goede directeur die investeerde in de goede dingen zoals geschoold personeel ook in een mediatheek. Helaas ging hij met pensioen en de nieuwe manager zoals hij zich noemt is een ramp. Ineens is er een tekort van tonnen, niemand weet waarom.Er is wel geld voor zijn eigen dure managementcursus die maar liefst twee jaar duurde maar niet voor docenten of andere noodzakelijke dingen. Docenten die een graad halen krijgen geen opslag en vertrekken naar een andere school om te worden opgevolgd door nieuwe onbevoegde docenten. Er is een docent die zijn boek erbij pakt als een leerling een vraag stelt echt waar!!!! Dan zoekt hij het antwoord op. De onvrede is enorm. Helaas valt er niet te praten met deze man, de enige woorden die hij steeds herhaalt is: Ik run een bedrijf en ik heb een tekort. Sinds deze week heb ik ook een enorm conflict met hem maar ik ben de zoveelste. Je wordt wel geacht in te vallen voor collega’s maar er is geen geld om overuren uit te betalen. Opnemen kan ook niet dus hij sluit gewoon de boel. Als klap op de vuurpijl hadden we een bijeenkomst waarbij de komst van een nieuwe manager werd aangekondigd. Dat zou nodig zijn, hij komt dus extra erbij want de school is zo gegroeid!! Iedereen was perplex. Daar is ineens wel geld voor. Ook voor hele dure uitjes, die zelfs een ton hebben gekost.
Er is enorme onvrede onder ouders want ook voor leerlingen zijn er belachelijke maatregelen genomen. Zij uiten dat in klankbordgroepen maar er wordt niets mee gedaan.
…
Interessant praktijkvoorbeeldje van bedrijfscultuur in onderwijs
…
Kortom er is een enorm wanbeleid. Ik ben echt in staat op te stappen, mijn hart lag bij de school en bij de leerlingen maar ik kan op deze manier niet meer werken.
Voor de decaan geldt hetzelfde. Ik hoop echt dat er gewoon heel weinig aanmeldingen komen, dat is de grootste angst, vorig jaar was het een drama nl. Teveel vmbo,te weinig vwo. Maar daar vraag je om met zo’n beleid. Dus ik herken het helemaal maar je doet er niets aan. Alleen hopen dat hij opstapt nu hij de juiste papieren heeft. Voor mijn nodige bijscholing die maar ongeveer 400 euro kostte was trouwens ook geen geld.
Alles op het gebied van ict is ook terug gedraaid trouwens en ook de elo gaat verdwijnen. En dat terwijl de organisatie waar de school onder valt heel veel geld heeft, dat weet ik zeker. Ik ga meteen op de genoemde sites kijken!! ”
bedrijfscultuur
@Bart, voor wiens scholing geen geld was…
De CAO geeft je recht op een scholingsbudget van tenminste 500 euro per jaar (artikel 16.5), ongeacht je betrekkingsomvang (artikel 16.4).
Ter verduidelijking
Bart citeert een reactie van KathleenB op de website van de volkskrant op een artikel in de volkskrant; het gaat niet om Bart zelf.
Artikeltjes over selectie (1)
www.nrc.nl/nieuws/2011/02/08/intakegesprekken-voor-studenten-in-spe/
“De intakegesprekken voor alle aanstaande eerstejaars zijn volgens Zijlstra een wens van de universiteiten. Met het selecteren aan de poort kunnen aanstaande studenten die niet genoeg gemotiveerd of gekwalificeerd zijn worden afgewezen.
…
Zijlstra wil ook de route van hbo naar universiteit voor studenten afknijpen. Op die manier moet het aantal langstudeerders op de universiteiten worden teruggebracht. Studenten met een hbo-diploma kunnen zich in de plannen nog altijd inschrijven bij een universiteit, maar de instelling zelf bepaalt of er gehoor wordt gegeven aan dat verzoek.
…
Universiteiten en hogescholen moeten zich in de voorstellen bovendien meer gaan specialiseren. Er moet daarom gesnoeid worden in het aantal opleidingen. Volgens de staatssecretaris mag ‘de wildgroei wel wat minder’.
…
Zijlstra vertrouwt erop dat een deel van het geld wordt opgehaald door de bezuinigingen op langstudeerders.”
Waarom wordt er bij selectie in Nederland toch nooit gedacht aan de eenvoudigste en meest objectieve vorm van selectie aan de poort: een toelatingsexamen met meerkeuzevragen.
Nee hoor, wij gaan weer moeilijk doen met interviews. Ik vind het vreemd dat Zijlstra denkt dat langstudeerders de universiteit geld kosten, volgens mij leveren zij juist veel geld op! Zij veroorzaken nauwelijks extra kosten (wat examens nakijken) terwijl zij wel nog het volle bedrag aan collegegeld betalen.
Artikeltjes over selectie (2)
Ik verwijs naar het volgende artikel om twee redenen:
1. ik wist niet dat er zoiets bestaat als coördinator aansluiting VWO-WO
2. ik vind het nogal typisch dat juist een oud-hoogleraar van UM (Maastricht) zich zo verzet tegen het objectief toetsen van feitjes en dat een redenering die slechts voor een beperkt deel van de schoolvakken en studierichtingen geldt door hem wordt doorgetrokken naar alle schoolvakken en alle studierichtingen. De newtoniaanse mechanica is vandaag de dag nog steeds even relevant als honderden jaren geleden en je kan zo een calculusboek van 100 jaar oud gebruiken (in het Engels weliswaar, de Nederlandse taal verandert nogal snel 😉 ).
”Het centraal examen in het voortgezet onderwijs staat ter discussie.Tegelijk hechten universiteiten sterk aan een stevig centraal
vwo-examen. Wordt daaraan gemorreld ten gunste van het schoolexamen, dan is selectie aan de poort van de universiteit onvermijdelijk. Dit
betoogde Ad van Hout, coördinator aansluiting vwo-wo aan de Radboud
Universiteit Nijmegen, woensdag 18 mei in deze krant.
Volgens de Onderwijsraad staat het centraal examen haaks op de
onderwijskundige vernieuwingen in het Studiehuis. Veel schoolleiders
vinden dat centrale examens hun scholen, nu ze van Den Haag meer
ruimte krijgen voor eigen beleid, blokkeren bij het maken van eigen,
autonome keuzes. Wijnand Wijnen, de Maastrichtse emeritushoogleraar
onderwijskunde en een van de goeroe’s van het ‘Nieuwe Leren’,
typeerde de centrale examens twee jaar geleden in de Volkskrant als
,,quiz-kennis die scholieren moeten oplepelen, losstaande feitjes die
snel verouderen”.”
Artikeltjes over selectie (3)
Selectie werkt!
De studenten halen niet hogere cijfers, wel slaagt een groter deel van de geselecteerde studenten en slaagt zij met minder studievertraging. Dit zijn natuurlijk macro-effecten die niet noodzakelijk op een individuele student van toepassing zijn maar voor een grote groep studenten wel belangrijk zijn.
www.sax.nu/Nieuws/tabid/204/vw/1/ItemID/3479/Default.aspx
”Hogere tentamencijfers halen ze niet, maar geneeskundestudenten die na een sollicitatieprocedure zijn uitgekozen, vallen 2,6 keer minder vaak uit dan studenten die via de landelijke loting een plaats hebben verworven. Dat blijkt uit een vergelijking van studenten die tussen 2001 en 2004 aan de Erasmus Universiteit zijn begonnen.
Wetenschappers van het Erasmus MC hebben daarover een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Medical Education. De onderzochte groep bestaat uit 389 geselecteerde studenten en 938 gewone studenten.”
Artikeltjes over selectie (4), deel 1
Een interessant artikeltje uit de oude doos (2004), niet zo zeer omdat wat er in staat nu zo briljant is maar omdat het inzicht geeft in misvattingen en verborgen motieven.
Eerst de misvatting.
“Dat selectie in bijvoorbeeld de VS wel zin heeft, komt omdat daar iedereen High School doet, te vergelijken met de vroegere mavo en dus valt voor Amerikaanse universiteiten meer dan genoeg te selecteren.”
Gezien de onderwijsinflatie zijn het HAVO- en het VWO-niveau al lang niet meer voldoende selectief (let wel, hij schreef dit in 2004 toen dit probleem nog minder duidelijk was dan nu, al was ook toen volgens dit probleem al duidelijk zichtbaar): van de autochtone leerlingen volgt ongeveer 1 op 4 het VWO, de helft volgt het HAVO, bij de allochtonen liggen die percentages wat lager. Dit is relevant aangezien rekening moet worden gehouden met verandering van het percentage allochtonen wanneer men kijkt naar de evolutie van de percentages examinandie voor de verschillende niveaus van middelbaar onderwijs.
beteronderwijsnederland.net/node/7396
Ik pleit ervoor dat wiskunde B en wiskunde D verplicht worden voor alle (semi-)exacte profielen en dat fysica weer behandelt wordt met alle benodigde wiskundige onderbouwing: afleidingen (die de leerlingen moeten kunnen reproduceren), differentialen en integralen. Ook pleit ik ervoor dat dat alle leerlingen weer minstens twee vreemde talen moeten volgen en dat uiteraard weer die bevoegdheidseis en het hogere salaris voor eerstegraadsleraren in ere worden hersteld.
…
Artikeltjes over selectie (4), deel 2
…
Dan nu een verborgen motief en een misverstand.
”Als universiteiten op basis van motivatietests, intelligentietests of andere psychologische tests gaan werken, zullen zij daarmee zowel allochtone als autochtone Nederlanders gaan selecteren.
…
In zulke gevallen zal de universiteit een hoger percentage mensen onterecht afwijzen in de benadeelde groep dan in de bevoordeelde groep.”
Pieter Drenth, de schrijver van dit artikel, gaat hiermee volstrekt voorbij aan het gegeven dat juist het exacte talent (wiskunde, fysica, chemie) gemakkelijk te meten zonder allochtonen te benadelen. Natuurlijk moet je dan wel contextsommetjes mijden maar dat zullen TU’s sowieso wel doen.
Artikeltjes over selectie (5)
Hier kan je een uitgebreidere uiteenzetting lezen van Pieter Drenth, ook dit artikel is geschreven in 2004.
Hij bespreekt de volgende vormen van selectie:
Autisme en onderwijs
vorige.nrc.nl/achtergrond/article2028736.ece/Gefeliciteerd_met_uw_Aspergersyndroom
In dit artikel wordt belicht hoe talenten van mensen die autisme hebben onvoldoende worden benut.
Het meest schrijnende stukje van het artikel:
“Autistisch talent is kwetsbaar talent. Dit maakte de directeur van de Berkenschutse een aantal jaren geleden van dichtbij mee. Van den Broek: „We hadden in 2000 een autistische leerling die voor zijn eindexamen alleen maar tienen haalde. Ik heb nooit eerder zo’n begaafd iemand gezien. Helaas is hij op de Technische Universiteit Eindhoven totaal doorgedraaid, onder andere doordat hij heel vaak zonder begeleiding met andere leerlingen moest samenwerken in projectgroepjes. Hij heeft een tijdje in een psychiatrische kliniek gezeten en zit nu in een beschermde woonvorm. Deze geschiedenis heeft mij de ogen geopend.”
De begeleiding van autistische studenten op de Technische Universiteit Eindhoven (Tue) is volgens Van den Broek verbeterd, maar „nog lang niet wat het moet zijn”. Gevraagd naar een reactie laat de Tue weten dat autisme geen rol van betekenis speelt op de opleiding en dat iedereen gewoon aan dezelfde eisen moet voldoen.”
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar krijg een brok in mijn keel wanneer ik lees hoe zo’n begaafde jongen in de steek wordt gelaten, hoe hij wordt gedwongen mee te doen aan die modieuze trend van samenwerken. Mogen autistische mensen nog ergens gewaardeerd worden? Mag een techneut alsjeblieft een beetje autistisch zijn?
Deze mensen, ik merk dit ook op voor Hals die voorstander is van de langstudeerdersboete, worden dus ook het slachtoffer van de plannen van het huidige kabinet. Denk nog eens na op wie je volgende week woensdag gaat stemmen: een coalitiepartij/SGP (die meestemt met de coalitie) of toch maar op een oppositiepartij. Willen we een asociaal en onbeschaafd Nederland of willen we een sociaal en beschaafd Nederland?
Precies!
Het samenwerken is echt niet altijd een functionele eis voor de toekomstige functie. Juist bij techniek is er ruimte voor minder enthousiaste samenwerkers; daar hoef je niet eens autistisch voor te zijn.
Het samenwerken als ‘aan te leren’ competentie wordt er aan de modieuze haren bijgesleept. Het is gewoon bezuiniging: je moet het doen met minder les, minder begeleiding en bovendien kijk je een samenwerkingsproduct twee keer zo snel na.
Het samenwerken zelf wordt ook op geen enkele manier geëvalueerd, beoordeeld of ontwikkeld in het onderwijs. Je doet het gewoon (of niet)
In deze maatschappij moet ruimte gemaakt worden voor mensen die anders zijn, anders leren, anders werken.
Buitenhof
Interessant columnpje van Naema Tahir
www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/44544857/items/44545926/
Al jaren is het hommeles in onderwijsland. Van laag tot hoog. Of het nu gaat om de basis- of middelbare school, het MBO en HBO of de universiteit: overal is het kommer en kwel. Dat is opmerkelijk, want sedert een halve eeuw is de ene hervorming na de andere over het onderwijs heengerold. Duizenden onderwijsdeskundigen en organisatieexperts hebben het onderwijs willen verbeteren. En wat is het resultaat? Dat de staat van het onderwijs in Nederland?van laag tot hoog?bedroevend is. PISA-onderzoek of niet.
In vele andere landen in het Westen is het trouwens niet veel anders. Ook daar stevent de afgelopen halve eeuw het onderwijs naar een steeds lager niveau.
Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen. Zoals België. En zoals de Duitse deelstaat Beieren. En weet U wat nou zo opmerkelijk is? Dat zijn precies de plekken waar niet of nauwelijks onderwijshervormingen hebben plaatsgevonden.
De vraag is daarom gerechtvaardigd of het die hervormingen zelf zijn die ons onderwijs hebben verslechtert.
Hervormingen resulteren niet persé in verbeteringen. Zo worden ze wel verkocht door de mensen die er een dikke boterham aan verdienen. Maar nieuw is niet altijd beter. Soms is het slechter.
Waarom niet, in plaats van nog meer hervormingen, terug naar de situatie vóór de mammoetwet?”
Het blijft me verbazen dat jonge mensen feilloos in de gaten hebben dat juist die hervormingen het onderwijs hebben verslechterd terwijl de politici als een struisvogel hun hoofd in het zand blijven steken.