Griekse toestanden in het onderwijs

Griekse toestanden

“De menselijke maat moet terug” roeptoeterde de voorzitter van de raad van toezicht van het Horizon college in het Noord Hollands dagblad. Deze burgemeester van Heerhugowaard blijkt geen flauw benul te hebben wat er zich in zijn ROC afspeelt. De menselijke maat is er ver te zoeken. Onder het waakzame oog van de ex-burgemeester van Schagen, tevens voorzitter van de raad van bestuur van dit illustere ROC, wordt een docent op staande voet ontslagen omdat hij de fout van verhuizers probeerde recht te zetten en wordt een docent meer dan een oor aangenaaid bij zijn ww aanvraag. Om deze zaken voor elkaar te krijgen heeft de personeelsdienst van het Horizon college een rechtstreeks lijntje met het UWV.
Het is hier op deze plek onmogelijk om het hele dossier (5 jaar) ineens te publiceren laten we dus beginnen met een voorbeeldje van die menselijke maat van de heren bestuurderen en het Horizon College.

Twee jaar lang probeerde het Horizon College een zieke docent in de WIA te krijgen. Alle afspraken over begeleiding en outplacement in ‘tweede spoor’ werden daarvoor met de voeten getreden. Bedrijfsarts en ingehuurde arbeidsdeskundigen zijn onder druk gezet om het medisch dossier weg te moffelen en als de docent blijk geeft van niet mee te werken aan een vrijwillige gang naar de slachtbank die WIA heet wordt zijn loon stop gezet met ‘wil niet meewerken aan zijn reintegratie’ dit blijkt na de keuring van de verzekeringsarts van het UWV een flagrante leugen te zijn, immers de docent in kwestie is reeds 8 maanden volledig arbeidsgeschikt en is er zodoende geen sprake meer van ‘reintegratie’, laat staan van WIA.
De personeelsmangamentsadviseur, een NLP-achtig type, heeft daar echter wat op gevonden, ze bombardeert zichzelf tot arts en verklaart de docent volledig arbeidsongeschikt voor het Horizon college. De docent kan overal werken maar niet op het Horizon college.

Alle treiterijen en pesterijen zat probeert de docent uiteindelijk weg te komen door zijn arbeidsovereenkomst te laten ontbinden door de kantonrechter. Groot is dan ook zijn verbazing als het ROC in de rechtbank een draai van 180 graden maakt en verklaart dat de docent onmiddellijk mag terugkeren in zijn oude baan. Dit genereuze aanbod houdt stand tot de deur van de rechtbank. De onvoorwaardelijke terugkeer blijkt dan ineens een terugkeer te zijn ‘binnen de kaders van de boventalligheid’, ( geheel conform de plannen van het ROC is de docent tijdens zijn ziekte al boventallig verklaard, omdat hij een docent LC is, misschien toch nog maar eens Kamervragen over stellen Jasper), en drie dagen later blijkt ook dit aanbod niet serieus te nemen. Het Horizon College maakt bezwaar tegen de niet-WIA beslissing en geeft als bezwaarreden op ‘volledig arbeidsongeschikt voor het Horizon College’, dus eigenlijk is de docent nog steeds volledig arbeidsongeschikt wat betreft het HC. Conclusie Het Horizon college heeft er geen enkel probleem mee te liegen, te keren en te draaien voor de rechter.

Met de wetenschap dat de ‘onvoorwaardelijke terugkeer’ niet doorgaat en niet bereid zich nog langer te laten treiteren door een personeelsmanager kiest de docent er voor om de arbeidsovereenkomst alsnog te laten ontbinden. De magere ontslagvergoeding van 5000 euro op de koop toe nemend. Deze beslissing wekt de toorn en woede van de ‘tsjakkaaa’ roepende personeelsgoeroe op. De ontslagvergoeding wordt zonder medeweten van de docent ‘verrekend’ en in het pensioenfonds gestort, weg ontslagvergoeding. De volgende stap is er voor zorgen dat het horizon college als eigen risicodrager voor de ww ook hier onder uit komt.
De docent schrijft zich in bij het werkbedrijf en vraagt ww aan. Duizenden zijn hem voorgegaan op deze weg en hij heeft juridisch advies gevraagd. De juridische dienst van het UWV laat weten geen probleem te zien in de toekenning van ww. De juristen van de vakbond zien er ook geen been in, en de persoonlijke raadsman van de docent ziet ook geen probleem. Alle drie hebben ze niet gerekend op de ‘menselijke maat’ van het horizon college.

Aangezien het Horizon College eigen risicodrager is voor de ww en de bovenwettelijke uitkering worden de ‘lijntjes naar het UWV’ gebruikt om er voor te zorgen dat het UWV weigert om een ww uitkering toe te kennen. Achter de rug om van de docent stuurt de personeelsmanagementsadviseur een tendensieus mailtje naar de contactpersoon op het UWV. Deze mail, bijgesloten bij dit bericht, had nooit in de handen mogen komen van de docent, maar een medewerkster van het UWV is te loslippig. Gevolg van deze mail, de ww uitkering wordt geweigerd, automatisch ook de bovenwettelijke uitkering en de aanvullende uitkering. Het moet gezegd, dit is kassa voor het horizon college ( in het slechtse geval ww+bovenwettelijke uitkering+aanvullende uitkering = circa 330.000 euro)

Ik hoor u nu vragen “en wat zegt de rechtbank hiervan”. Och de rechtbank in Alkmaar is voor een deel gehuisvest in de gebouwen van het Horizon college, een lid van het dagelijkse bestuur van de rechtbank is een zeer gewaardeerd lid van de raad van toezicht van het Horizon college, je zou bijna beginnen denken aan Griekse (wan)toestanden………Nee, dat kan niet in Nederland…….of toch?
Tot slot blijven de vragen open. Hoeveel scholen hebben een ‘contactpersoon’ bij het UWV? Omdat één partij financieel gebaat is bij het manipuleren van de beslissing is er dan sprake van corruptie? Hoe schijnheilig is de raad van bestuur en raad van toezicht van het Horizon college of weten zij niet wat er zich in hun instituut afspeelt? Hoeveel collega’s in het land zijn ondertussen slachtoffer geworden van dit soort praktijken? … Vragen, vragen, vragen…Geen antwoorden.
Wordt vervolgd, tot de onderste steen boven is.

J. Jeronimoon
Bijlage: Tendentieus mailtje naar contactpersoon van UWV.

4 Reacties

  1. Drama
    Beste Jesse,
    Wat een drama moet dat zijn voor de betreffende docent. Overigens is dit helaas niet het eerste geval van merkwaardige acties van een ROC om van de aansprakelijkheid voor uitkeringen af te komen. Op de een of andere gekke manier kiest de rechter altijd partij voor de werkgever, zelfs als er geen rechtstreekse persoonlijke banden zijn. Ik hoop dat deze docent alle mogelijkheden probeert om zijn recht te halen.

    Overigens: het aangehechte mailtje is nauwelijks te lezen.

    • Merkwaardige actie
      Nou heb ik al wat gezien en gehoord in het onderwijs maar de merkwaardige actie om een leugenachtig mailtje te sturen naar een contactpersoon binnen het UWV die het niet eens nodig vond om de docent in kwestie de mogelijkheid te bieden tot wederhoor is niet alleen merkwaardig maar ruikt naar ‘vriendjespolitiek’ of mogen we hier nog een andere term gebruiken.

    • Zet de muis op het mailtje,
      Zet de muis op het mailtje, als het goed is zie je dan een vergrootglas. Klik op je linkermuisknop en het beeld wordt vergroot.
      Werkt dat niet, probeer dan eens ctrl-plus , het beeld wordt dan vergroot in de browsers IE, FF en Google Chrome.

      Jesse, ben voorzichtig met die doorgestreepte namen. 😉
      Die eerste voornaam is met het blote oog al (bijna) helemaal te lezen, ik ben er vrij zeker van dat alle overige gegevens te achterhalen zijn met simpele software aangezien die stift duidelijk wat transparant is, die software hoeft immers maar lichte kleurverschillen te detecteren en te versterken.

Reacties zijn gesloten.