déjà vu

In TROUW van vandaag de resultaten van een onderzoek bureau Intomarkt onder ouders over de wenselijkheid van een kortere zomervakantie voor het MO. Die zou dan even lang worden als de zomervakantie in het basisonderwijs. De meeste ouders blijken vóór te zijn. Maar zou dat ook het geval zijn als sommige vragen als volgt gesteld zouden zijn:
• Bent u, ouder, van mening dat het goed is om het beroep van leraar weer een stukje onaantrekkelijker te maken door het inkorten van de zomervakantie?
• Bent u, ouder, er voorstander van dat de scholieren daarvoor 5 vrije dagen buiten de vakanties krijgen en die 5 afgepakte vakantiedagen door de docenten niet gebruikt mogen worden als snipperdagen maar gebruikt moeten worden om te vergaderen of zich bij te scholen?
Daarnaast is het nog de vraag of de 485 “benaderde” ouders en aselecte steekproef vormen en het sample groot genoeg is.
Wat “déjà vu”betreft: Als lid van de ouderraad viel mij al op dat voor ouders in de MR of ouderraad de vragen en wensen geen gebied mochten bestrijken dat ik zelf tot de belangrijkste rekende.
Seger Weehuizen

3 Reacties

  1. Lesuitval als afleidingsmanœvre
    Graag wil ik nog aan het blog het volgende toevoegen. De ouders worden o.a. warm gemaakt voor het inkorten van de zomervakantie met het argument dat daardoor geen lesuitval plaats vindt. Van Bijsterveldt heeft herhaaldelijk de ouders ervan proberen te overtuigen dat een goed resultaat van de lessen bepaald wordt door het AANTAL lessen. Ik denk dat die paar uitgevallen lessen er minder toe doen dan de kwaliteit van de wel gegeven lessen. En die wordt beslist negatief beïnvloed door on- of onder-bevoegde docenten alsmede gefrustreerde of uitgeputte docenten en verder door onhandelbare leerlingen. Het opblazen van het belang van het aantal lessen is misleiding en gemakszucht. Het grote aantal uitgevallen lessen is een symptoom van het niet kunnen rekenen van de overheid en het afwaarderen van de leraar. Van Bijsterveldt is bezig met symptoombestrijding en dat is gemakkelijker maar helaas minder efficiënt dan het aanpakken van de oorzaken.
    Seger Weehuizen

    • Lesuitval
      School is voor ouders op de eerste plaats kinderopvang. Lesuitval is voor hen dus wel degelijk belangrijk.

      • Politiek en ethiek
        Wat een doortrapte tante, die van Bijsterveldt!
        Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.