Bespreking VWO wiskunde A examen 2010

Net als in voorgaande jaren geef ik een bespreking van het VWO Wiskunde A examen.

De opgaven
Het examen bevat 20 vragen in 5 delen over maar liefst 10 pagina’s verdeeld:

  • Marathonloopsters
  • Stoppen met roken
  • Boomgroei
  • Inkomen
  • Verzekering

Het examen bevat uit heel veel tekst en vaak moet cruciale informatie uit stukken tekst gehaald worden. Het examen bevat geen enkele algebra, vergelijkingen oplossen mag (moet) altijd met de grafische rekenmachine. Wel is er behoorlijk wat rekenwerk en moeten formules ge-interpreteerd worden. Een opgave die heel aardig had kunnen zijn (Boomgroei) valt volledig in het water door de versuikering. Bij sommige vragen barste ik bijna in huilen uit.

Tijdens het schrijven van dit stukje keek ik nog even of ik niet net het wiskunde C examen had gemaakt (bedoeld voor leerlingen die in het vervolgonderwijs niets met wiskunde zullen doen), maar het was toch echt het wiskunde A examen (voor onder andere toekomstige studenten economie, geneeskunde en biologie). Dit examen leert leerlingen wellicht om niet al te bang te zijn voor getallen, grafieken en formules; maar een degelijke voorbereiding op een universitaire studie waarin echte wiskunde gebruikt wordt is het niet.

2 Reacties

    • Re: ook in de NRC
      In het NRC artikel staat (een wiskundeleraar is aan het woord):

      „Dit was het eerste vwo-wiskunde-examen van de tweede fase nieuwe stijl”, legt Van den Boogert uit. „Daarin speelt taal een belangrijker rol dan voorheen.”

      Nu dacht ik toch echt dat het de bedoeling was in de tweede fase nieuwe stijl (de CTWO aanpassingen) dat algebra een belangrijker rol dan in de tweede fase oude stijl zou spelen (daar was nog een hoop gedoe over). Maar dat blijken de examenmakers gewoon niet gedaan te hebben.

Reacties zijn gesloten.