Kamervragen HvA

Hieronder mijn Kamervragen over het miljoenen verslindende bouwproject van de Hogeschool van Amsterdam.

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan staatssecretaris Van Bijsterveldt over een miljoenenstrop bij de Hogeschool van Amsterdam

1
Wat is uw oordeel over de uitzending van EenVandaag, over het vastgoedproject Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam, ter waarde van ruim 300 miljoen euro? (1)

2
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat het bestuur van de hogeschool het onderwijsbudget gebruikt voor de bouw van winkels en een parkeergarage? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?

3
Deelt u de mening dat dit megaproject onverantwoord is en dat bestuurders van onderwijsinstellingen niet zelf als vastgoedontwikkelaar moeten optreden vanwege de risico’s? Zo neen, hoe voorkomt u dat de hogeschool grote risico’s neemt met het onderwijsbudget, onder andere omdat er nog geen bouwvergunning is verleend?

4
Is het juist dat het project Amstelcampus “tot ver na 2015” is vertraagd? Wat voor gevolgen heeft dit voor de kosten? (2)

5
Is het juist dat de HvA “snel oplopende verliezen heeft op het project” en dat “de tegenvallers worden opgevangen met bezuinigingen op het onderwijs aan de veertigduizend studenten?” Zo ja, deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is? (2)

6
Is het juist dat de hogeschool 17 miljoen moet betalen vanwege contractbreuk met projectontwikkelaar Van Tartwijk? Wordt dit bedrag betaald uit het onderwijsbudget? Zo ja, is dit voor u aanvaardbaar?

7
Is het juist dat de hogeschool jaarlijks 16 miljoen aan rentelasten heeft?

8
Deelt u de mening dat de schaalvergroting in het onderwijs uit de hand is gelopen? Bent u bereid de geplande fusie tussen de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam ongedaan te maken?

9
Bent u bereid in gesprek te gaan met het bestuur van de HvA, met als inzet het minimaliseren van de financiële problemen en tekortschietend onderwijs?

10
Bent u bereid onderzoek te doen naar een nieuwe taakverdeling rond de onderwijshuisvesting, zodat dit soort megaprojecten niet meer ten koste van het onderwijs kan gaan?

(1) EenVandaag, 2 april 2010
(2) Parool, 3 april 2010

2 Reacties

  1. Prima werk Jasper
    Toch ligt er een veel urgenter probleem achter dit fiasco.
    De onderwijsraden en besturen kunnen alleen worden aangesproken op hun goede wil en goede bedoelingen. Ze spelen marktje in een sector waar alle correctiemechanismen van een echte markt zijn uitgeschakeld. Dikke marktconforme salarissen en voorzieningen, maar geen aandeelhoudersvergaderingen met correctiemogelijkheden. De klant heeft niets in te brengen en de werknemer moet dansen naar het pijpen van de hoge heren.
    Een fatale weeffout in ons onderwijsbestel!

    • Een goede oplossing lijkt simpel
      De meest voor de hand liggende oplossing is toch duidelijk. Maak het gemakkelijk om nieuw opgerichte scholen voor HBO die geloofwaardig kunnen maken dat zij goed onderwijs zullen verzorgen te subsidiëren op basis van het aantal studenten en hun studieresultaten zoals die vastgesteld kunnen worden door middel van externe examinering van de studenten. Nodig daarvoor is wel dat die scholen niet onder de verplichting vallen CGO te geven. Want met CGO is een betrouwbare meting van de onderwijsresultaten niet mogelijk. De hogeschool Amsterdam zal dan steeds minder studenten krijgen en failliet gaan. Zo lost het probleem van de hoge schulden, de hoge salarissen aan de top van de pyrammide en van de slechte qualiteit van de mensen op de werkvloer en hun lage salarissen zich vanzelf op. Want zodra er een echte markt is zal blijken dat dat die Hogeschool niet kan concurreren en het salaris van de bestuurderen helemaal niet marktconform is.
      Wat weerhoudt de politici er toch van om in hun marktdenken consequent te zijn?
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.