Arbeidskundig onderzoek

Dit ( deel van ) een arbeidskundig rapport werd mij toegestuurd. Het gaat hier om een docent in het MBO met 14 dienstjaren en uitgevallen met een burn out, dank zij de chaos bij de invoering van het CGO.

“Ons inziens ( arbeidsdeskundige en bedrijfsarts) is begeleiding naar ander werk bij een andere werkgever dan ook aan de orde. Daarbij bestaat ernstige twijfel of een onderwijsfunctie wel passend is. Binnen de onderwijsinstellingen wordt het onderwijs op een andere manier vorm gegeven dan in de tijd dat de werknemer voor het onderwijs koos. Verstandiger lijkt het te onderzoeken welke andere arbeidsmogelijkheden er buiten het onderwijs liggen”

Ter vervollediging. Collega heeft de nodige kritiek geuit op de chaotiscvhe invoering van het CGO. Is een LC docent eindperiodiek en 54 jaar oud.
Anders gezegd, te duur, te oud, te goed en zo snel mogelijk weg. Exit docent en met een beroepsverbod opgelegd door een ‘arbeidsdeskundige en een bedrijfsarts’. Maar ja, ‘eigen schuld, dikke bult’ had hij maar niet ziek moeten worden, fluisteren zijn ‘collega’s’.

8 Reacties

  1. Wat een verspilling!
    Wat een verspilling van deskundige onderwijsmensen. Ik neem aan dat de bedrijfsarts nauw aan het handje van de bobo’s in de school meeloopt. Ik weet zeker dat dit niet op elke school zo gaat.

    Als die docent bevoegd is, dan moeten er mogelijkheden genoeg zijn om weer een echte onderwijsbaan te vinden. In het MBO moeten de niveau 4-klassen volgend jaar al Centraal examen doen in de algemene vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Dat moet op niveau 3F (HAVO-niveau), volgens mij een niveau waarvoor formeel zelfs een eerstegraads bevoegdheid nodig is. Niet snel daarna volgt niveau 2 en 3 met examens op niveau 2F (denk aan TL) Kortom werk genoeg aan de winkel. Is het niet op zijn school, dan toch zeker op een ‘concurrerend’ MBO (of ander Voortgezet Onderwijs) in de buurt.

    Overigens heb ik al eerder het idee gelanceerd op via BON een register van bevoegde docenten aan te leggen die geen baan kunnen vinden. Het zal de scholen dan toch veel moeilijker vallen om te zeggen dat ze geen vakbevoegden kunnen vinden.

    • @hinke
      Het is niet mijn gewoonte om snel te reageren, maar het zit een beetje anders in elkaar dan velen denken. Om te beginnen is de collega ook voor andere scholen en zeker voor het VO te oud, en te duur, ook al is hij bevoegd voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde ( 2e graads). Vakken waarover moord en brand wordt geschreeuwd door de VO bestuurderen. Ten tweede is de man ziek geweest en dus een groot afbreukrisico volgens de schoolleiders en ook is er nog een derde reden maar dat moet ik eerst met hem overleggen of ik deze kenbaar mag maken. Tussen 1 Januari en de dag van vandaag heeft de goede man 28 sollicitaties lopen, op geen enkele van deze is hij uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoezo lerarentekort?

      • Stipulatief definiëren
        Jeronimoon, er is wel een omvangrijk lerarentekort, maar een veel kleiner mensen-voor-de-klas-tekort.

        Tenzij je de definitie van ‘leraar’ zo wilt oprekken dat alle mensen die voor een klas gaan staan er onder vallen.

    • Pas in 2014
      De nieuwe centrale examens voor “wiskunde” en nederlands komen pas in 2014. Dus niet volgend jaar, maar aan het eind van de (vierjarige) opleiding waar komend schooljaar aan begonnen wordt, en alleen voor niveau 4. Niveaus 2 en 3 komen een jaar later aan de beurt.
      Ik zet “wiskunde” tussen aanhalingstekens, want wat ik er van gezien heb is niet veel meer dan rekenen op het vroegere niveau van het basisonderwijs, met een beetje elementaire meetkunde (niveau: oppervlakte van een rechthoek berekenen) en statistiek (niveau: gegevens aflezen uit grafiek of tabel).
      Het is allerminst wiskunde op havo-niveau. Eerder andersom: de rekentoets die in de toekomst bij de havo zal worden afgenomen, is van hetzelfde niveau als de rekentoets voor MBO niveau 4.

      • Ai
        Ai dat is een detail die ik fff over het hoofd had gezien. Ik wist niet dat het pas gaat gelden voor de leerlingen die volgend jaar starten. Ik werk in niveau 2, dus daar wordt het nog langer vooruitgeschoven.
        Toch moet het rekenen wel degelijk niveau 3F (is HAVO) gaan halen voor het MBO, dit ook in verband met de doorstroom naar HBO. Vakspecifiek kunnen daar nog eisen bovenop gesteld worden.

  2. betreft het toevallig
    Betreft het toevallig ArboNed? Die hebben een naam hoog te houden wat betreft niet ethisch handelen. Dit kan ik zo zeggen omdat ze zelf erkend hebben dat er “in het verleden” niet zo nauw werd genomen met privacy. Zo werden er hele dossiers lettelijk doorgegeven aan schoolbestuurders in het VO, zonder toestemming van clienten. Ook andere arbodiensten lieten openlijk weten af te weten van de mistoestanden bij ArboNed “in het verleden”. 🙂 Is het ArboNed?

    • @janwillemhendrik
      Mijn informant laat weten dat het niet arboned is maar een andere ( tamelijk vooraanstaande) arbodienst.

Reacties zijn gesloten.