alexander pechtold

Beste bonners,

Gisteren in de Wereld draait door:
Alexander Pechtold n.a.v. een opmerking van Felix Rottenberg. Niemand van de eerste 15 kandidaten op de lijst bij D66 komt uit het onderwijs! Ik ga dit keer wat anders stemmen.

7 Reacties

  1. Bestuurder
    Het is zoals bij de bestuurder. Als je maar kan besturen, wat je bestuurt, dat doet er niet toe. Dus als je maar over onderwijs kan lullen, de rest komt vanzelf wel.

    • Traditie in de politiek
      Ga eens de CV’s na van de ministers van de laatste kabinetten, als je dat nog nooit gedaan zou hebben.
      Je zou er van schrikken hoe weinig ministers een studie hebben gevolgd of werkervaring hebben die ook maar iets te maken heeft met het ministerie waar ze leiding aan moeten geven.

      • De Jager
        Gelukkig hebben we een staatssecretaris (nu tijdelijk minister) die wél weet waar het over gaat: Jan Kees de Jager van Financiën. Ik mag hopen dat hij de verkiezingen overleeft.

        • Re: De Jager
          De Jager heeft aangekondigd na de komende kabinetsperiode de politiek voor gezien te houden en weer het bedrijfsleven in te gaan.

  2. D66 en de lippendienst aan onderwijs
    De reactie van Pechtold is beneden de maat: “Ja, ik heb juist *niet* iemand uit het onderwijs zelf [op de D66-lijst gezet]. Omdat ik gemerkt heb, ik ben de afgelopen drie jaar zelf onderwijswoordvoerder geweest, dat het niet nodig is om iemand uit het veld zelf [te hebben], maar juist om de investeringen en de hervormingen die we in het onderwijs willen gaan doen, dat je dat ook prima kunt doen met mensen zoals Boris van der Ham, die heeft het hoger onderwijs de afgelopen jaren gedaan en ik zou het prima vinden als die dat blijft doen.”

    Pardon? De heilzame invloed van D66-politici op het Nederlandse onderwijs? Qua onderwijs is D66 sinds mensenheugenis beter in woorden dan in daden. Hoewel D66 in 2003 de verkiezingen in ging met de slogan ‘Onderwijs! Onderwijs! Onderwijs!’ wilden ze, toen puntje bij paaltje kwam, géén onderwijsminister en géén staatssecretaris voor onderwijs. In Balkenende-II heeft D66 als regeringspartij veel te weinig hebben klaargemaakt voor onderwijs. Ook het ‘miljard voor onderwijs’ dat D66 claimt te hebben ‘in de wacht gesleept’ bij de doorstart van dit kabinet is voor een groot deel niét naar onderwijs gegaan, maar naar het ‘Innovatieplatform’. In al die jaren sprak D66 ineens niet meer over ‘onderwijs’, maar over ‘kennis en onderwijs’ of ‘onderwijs en kennis’, opdat ze ook Balkenendes favoriete hobby’s, Innovatieplatform en Kenniseconomie, tot hun eigen trofees konden rekenen.

    Nu, drie jaar later, meent Pechtold dat hijzelf en Boris van der Ham, die vrijwel niemand zich herinnert als onderwijswoordvoerder, betere pleitbezorgers zijn van Beter Onderwijs dan de besten uit het veld?

    Boris heeft trouwens het item ‘onderwijs’ op zijn website nét even opgepoetst. Verkiezingstijd?

    De huidige D66-standpunten vind ik niet om over naar huis te schrijven. Meer geld hier & daar, meer vertrouwen in de scholen (!), een acceptatieplicht en wat gepoets aan doorstroming. Dan komt het goed.

    • Sadder and wiser
      Wat D66 en onderwijs betreft ben ik sadder and wiser geworden. In 2003 was het inderdaad ‘Onderwijs! Onderwijs! Onderwijs!’ bij D66 waar in hun regeringsdeelname vervolgens niets van terecht kwam. Ook nu roepen ze heel hard onderwijs!, maar uit alles blijkt dat ze in de kabinetsonderhandelingen dit weer even makkelijk weggeven als in 2003.

      • D66 was ook afwezig op het BON symposium
        Afgelopen twee jaar was D66 ook afwezig op het BON symposium, kennelijk is men niet geïnteresseerd in onze mening.

Reacties zijn gesloten.