Onaantastbaar middenveld

Peinzend over al het politiek gebral over ‘meer geld naar….’, ‘handen af van …..’, ‘….groepen ontzien’, ‘investeren in….’, ‘ombuigingsoperaties’ en meer van dat soort nietszeggende kreten kom ik tot het idee dat al dat geschuif met miljoenen en miljarden euro’s maar bitter weinig uitmaakt voor de realiteit.
Toegegeven, bij bezuinigingen wordt de werkvloer nog wel eens geraakt, maar wanneer er geld over ‘het veld’ wordt uitgestort komt er vrijwel niets op diezelfde vloer terecht.
Misschien heb ik het mis, omdat ik volstrekt geen voeling met het ‘middenveld’ heb, maar is het niet zo dat deze handige netwerkers elke bezuinigingsoperatie kundig weten te ontwijken? Weten zij niet bij elk rondje extra geld nieuwe opdrachten in de wacht te slepen? Is dit niet overal hetzelfde probleem: in de ziekenhuiswereld, het onderwijs, bij de politie, de bejaardenzorg, de ontwikkelingssamenwerking en de woningbouwcorporaties? Waar dat middenveld is, daar verdwijnen vele miljoenen op mysterieuze wijze in een diep gat.
Ik ben bang dat zolang dat middenveld bestaat, elke dicussie over ‘geld erbij’ voor uw eigen begroting net zo relevant is als een discussie over het zakgeld van uw kinderen. Het middenveld is een spons die alles opzuigt. Zou je er in slagen die spons leeg te knijpen, dan kan je nog jaren vooruit, zoals een kameel met zijn bulten de woestijn door komt.
Het knappe is echter, dat zij er in slagen om in tijden van bezuiniging geheel aan de aandacht van politici te ontsnappen. Een verpleegster of een leraar, daar kunnen we nog wel eens een paar tientjes weghalen of een vakantieweekje afsnoepen. Maar een manager Joemen Riesors, een Joenit Direkteur, een Christelijk Pedagogisch Studiecentrum, een Stichting Leerplan Ontwikkeling, een afdeling Fesilleties Management of een Out-gesorste ICT-support?
Daar heb ik nog nooit een politicus over gehoord. Ik denk dat ze wel vermoeden dat deze mensen bestaan, maar daar iets aan willen veranderen is geen politieke kwestie meer.
Strijden voor goed bestuur heeft sowieso niet zoveel politieke kanten.