Bij seksueel contact met een minderjarige er direct uit !!

De onderwijsbonden CNV Onderwijs en de AOb willen dat er in de toekomst strenger wordt toegezien op het ontslaan van leraren die een seksuele relatie met een leerling hebben gehad. Dat hebben zij maandag gemeld naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf hierover.

Een docent die een seksuele relatie heeft met een leerling jonger dan 18 jaar, is volgens de wet strafbaar. Een woordvoerster van het parket-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat justitie in dat geval ook vrij snel tot vervolging overgaat. Er zijn echter gevallen denkbaar waarin dat niet gebeurt. Als de relatie bijvoorbeeld vrijwillig was of het leeftijdsverschil niet heel groot, zou dat kunnen leiden tot het besluit om niet te vervolgen.

Uit recent onderzoek van de Algemene Onderwijsbond AOb blijkt dat scholen in de praktijk niet altijd overgaan tot aangifte. ,,Het systeem werkt op papier uitstekend”, stelt een zegsman. ,,Maar in de praktijk wordt dit soort zaken toch iets te vaak in der minne geschikt.”

Ook CNV Onderwijs wil dat er strenger wordt toegezien op het naleven van de wettelijke regels die hierover bestaan. ,,Leraren moeten op scholen borg staan voor een veilig klimaat voor de leerlingen”, stelt voorzitter Michel Rog. ,,Seks met een leerling hoort daar zeker niet bij.”

Het wordt tijd dat er iets aan gedaan wordt, op de Gemeentelijke PA in Rotterdam was het in de jaren ’80 heel normaal dat leraren seksueel contact hadden met leerlingen, deze waren uiteraard 18+. De reden voor de relatie was echter anders, leraren beloofde betere resultaten na een avondje hulp !!

Het sterkste verhaal is van een leraar die een relatie had met een leerlinge, iedereen wist er van en op het mondeling kreeg zij een 10 en niemand greep in, het was toen een puinhoop op die PA, de directie voerde niets uit en wie er iets aan wilde doen kon rekenen op ernstige represailles, dus intimidatie is niet iets van de laatste jaren…………….

al met al ook geen goed voorbeeld voor het onderwijs, maar de waarheid kan erg hard zijn !!!!

4 Reacties

  1. Veranderd
    De wereld lijkt heel erg veranderd. In de jaren 60 en 70 (en in sommige delen van de maatschappij tot in de jaren 80) was er de vrije liefde en vrije ‘liefde’ met kinderen werd als iets natuurlijks gezien. Je kunt het je nu niet meer voorstellen….

    Inmiddels leven we in een maatschappij waar pedofilie het ergste is wat er maar bestaat.

  2. Bedrijfje spelen
    Sommige onderwijshervormers zien een school het liefst als een bedrijf, met de leerling als klant. Wat gebeurt er als de verkoper van een automobielbedrijf het bed deelt met een klant? Misschien gaan de verkoopcijfers dan nog iets omhoog.
    Overigens is die angst voor deze toch niet alledaagse toestanden er misschien wel de oorzaak van dat docenten chantabel worden. Ook nu reeds is een klacht van een rancuneuze leerling vaak al aanleiding voor een onherstelbare reputatiebeschadiging.

  3. De zegsman zegt:
    ,,Maar in

    De zegsman zegt:

    ,,Maar in de praktijk wordt dit soort zaken toch iets te vaak in der minne geschikt.”

    Zou het ook kunnen zijn dat de betreffende leerling dat veel liever heeft dan dat alles in de openbaarheid komt?

    “In der minne schikken” zou ook kunnen betekenen dat de betreffende leraar een andere school gaat zoeken, alwaar de schoolleiding wel op de hoogte gesteld wordt.

    Ik word altijd wat zenuwachtig van vast voorgeschreven reacties op moeilijke situaties.

  4. In het HBO….
    In het HBO is het ook nu nog alledaagse praktijk.
    Bij mij zouden die docenten er direct uitvliegen, onder het motto machtsmisbruik en gebrek aan normen en waarden.

Reacties zijn gesloten.