Scholen moeten actief aan ouders bekend maken als de inspectie ze slecht beoordeeld

Een buitengewoon interessant bericht op nu.nl.

DEN HAAG – Ouders worden binnenkort actief geïnformeerd als de school van hun kind hard achteruitgaat.

De staatssecretarissen Sharon Dijksma en Marja van Bijsterveldt van Onderwijs hebben dit donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

4 Reacties

  1. Maar
    Tegelijkertijd is het inspectierapport over de nieuwe school die gekort en wellicht gesloten gaat worden door de staatssecretaris niet openbaar (zoals ik hier opmerkte)…..

    • blurp….
      Tsja.. die post had ik gemist Mark. Dat zet het bericht van nu.nl in een ander daglicht. Nu krijgen ouders de schoolversie te horen, maar is het echte rapport niet meer openbaar.
      Ik ben geen jurist, maar als we de declaratiebonnetjes van de zonnebril van wouter bos met de WOB kunnen achterhalen, dan toch zeker de inspectierapporten.

      • Re:blurp
        Ik ben nog even gaan graven op de website van de inspectie. Daar staat:

        Als een school geen risico’s voor de kwaliteit van het onderwijs loopt en de wet- en regelgeving wordt nagekomen, krijgt ze zogenoemd basistoezicht. Deze informatie verschijnt op de Toezichtkaart. Er verschijnt geen rapport als de inspectie geen nader onderzoek heeft uitgevoerd. Als de inspectie het nodig vond om een kort onderzoek uit te voeren, wordt een rapport opgesteld dat via de Toezichtkaart is te vinden.

        Ik ben een aantal scholen langsgekopen. Scholen krijgen voor kwaliteit een –,- of +. Van de scholen met een + wordt geen rapport gegeven omdat de inspectie geen reden heeft gezien om een bezoek te brengen. Als een school een – of een — krijgt dan verschijnt er wel een rapport. Van alle locaties van As-Siddieq zijn er bijvoorbeeld rapporten beschikbaar om te downloaden. Maar van De Nieuwe School niet.

        Echte rapporten zijn dus wel openbaar maar in het geval van De Nieuwe School (nog) niet. Dat rapport zal waarschijnlijk komen wanneer de inspectie haar onderzoek afgerond heeft (waar Dijksma op wacht om meer te korten of niet). Maar het blijft vreemd.

  2. Ook musici…
    …moeten binnenkort in hun programma’s vermelden dat zij slechte musici zijn.
    Een en ander staat ook op stapel voor andere beroepen, met verplichte vermelding in de Gouden Gids.
    Alleen bestuurders en politici zijn daarvan gevrijwaard, omdat zij die regel zelf verzonnen hebben.

Reacties zijn gesloten.