Scholen maken te weinig gebruik van de vierkleurenballpoint

‘Scholen maken te weinig gebruik van DE VIERKLEURENBALPEN’

ZOETERMEER – Scholen tellen gemiddeld één vierkleurenpen op zes à zeven leerlingen. Het onderwijs maakt echter niet genoeg gebruik van DE VIERKLEURENBALPEN als leermiddel.

Dat is een van de conclusies van een onderzoek, dat BIC heeft uitgevoerd.
Alfons ten Brummelhuis, hoofd onderzoek bij BIC, bevestigde dinsdag een bericht daarover in de Telegraaf.

Middenmoter
Nederland is een middenmoter op de internationale lijst van het aantal vierkleurenbalpennen per leerling.
Volgens Ten Brummelhuis zit er wel een stijgende lijn in het aantal vierkleurenpennen op scholen. ”Er zijn al scholen die streven naar één multicolorpen per leerling”, zegt hij.

Meerwaarde
Ten Brummelhuis is niet zozeer ontevreden over het aantal penkleuren per leerling, alswel over het gebruik ervan als leermiddel.
Met DE VIERKLEURENBALPEN kunnen leerlingen volgens hem in korte tijd veel meer leren, maar beschikbare technologieën met bewezen meerwaarde blijven veelal onbenut.

Taalachterstand
Als voorbeeld noemt hij kleurenpennen voor leerlingen met een taalachterstand, die bijna niet worden gebruikt.
”Het is alsof je een kwaal niet kunt verhelpen waar wel een medicijn voor beschikbaar is”, zegt Ten Brummelhuis.

Ambitie
Het rapport bevat ook een onderzoek onder docenten en schoolleiders.
Daaruit is volgens het hoofd onderzoek bij BIC gebleken dat scholen wel degelijk de ambitie hebben het gebruik van DE VIERKLEURENBALPEN als leermiddel te verdubbelen.

(bron: Nu.nl)

11 Reacties

  1. Verouderde materialen
    In achterstandswijken zijn er scholen zijn waar men, puur uit geldgebrek, moet toestaan dat er met oude driekleuren pennen gewerkt wordt. Werkt men al eens met een vierkleurenpen, dan zijn daarvoor weer geen vullingen beschikbaar. Bijkomend probleem is dat veel leerkrachten vaak complete leken zijn op het gebied van de vierkleurenpen: sommigen moeten zich door hun leerlingen laten uitleggen hoe ze die moeten hanteren. Het belang van nascholing kan niet genoeg benadrukt worden.

  2. Froebelthal Instituut
    Het Froebelthal Instituut heeft van het ministerie van OCW onlangs 869.570 euro subsidie gekregen om in het kader van onderwijs bewijs onderzoek te doen naar de inzet van DE VIERKLEURENBALPEN bij het reken-wiskunde onderwijs.

    De samenvatting van het eerste project is:

    In het onderzoek staat de vraag centraal wat het effect is van het inkleuren van een kleurplaat met DE VIERKLEURENBALPEN op de tafelkennis, de reken- en wiskundeprestaties, en de attitude van basisschoolleerlingen groep 4 t/m 7.

    De samenvatting van het tweede project is:

    De interventie bestaat uit het gebruik laten maken van de VIERKLEURENBALPEN Wiskunde Omgeving (VWO). De hypothese luidt, dat leerlingen die er gebruik van hebben gemaakt beter presteren dan leerlingen in een traditionele leeromgeving. Het effect wordt gemeten met toetsen van de gebruikelijke wiskundemethoden. De opbrengsten zijn: antwoord op de onderzoeksvraag, kennis over oefenen met behulp van DE VIERKLEURENBALPEN en 2 kosteloos beschikbare modules voor het VIERKLEURENBALPEN oefenen.

    Beide projecten zullen leiden tot een proefschrift.

    • DE VIERKLEURENBALPEN
      De immateriele voordelen van DE VIERKLEURENBALPEN in een modale multicultisamenleving zijn evident en ten overvloede met behulp van enquêtes aangetoond. Onderzoek naar de wetenschappelijke bewezen materiele meerwaarde levert glasharde bewijzen op dat DE VIERKLEURENBALPEN voor alle lagen van een kennisland meer oplevert dan de kosten van de invoering kosten.
      Opnieuw laten de politiek en de schoolleiders het af weten. Een tweedeling is het gevolg en wel in onze samenleving. Zij die het kunnen betalen zetten hun kinderen immers in de bus naar Belgie alwaar DE VIERKLEURENBALPEN met gejuich is ontvangen. Waar zijn de hoge heren nou helemaal mee bezig!
      Het is tijd voor een Parlementaire Enquête.

      Willem Smit

      • De VIERKLEURENBALPEN (2)
        Staatssecretaris Van Bijsterveldt staat positief tegenover de pen maar gaat niet over een nacht ijs. Een door haar voorganger ingestelde brede commissie van personen uit alle leidinggevende functies, Weer Samen in de Pen, buigt zich over de VIERKLEURENBALPEN en zal in 2011 haar bevindingen presenteren. Volgens goed ingevoerde politieke commentatoren heeft de voorzitter D. Terpstra in Netwerk laten doorschemeren dat de commissie keihard aan het werk is deze klus integraal te klaren.
        In het TV-programma Villa Felderhof beweerde Rick Felderhof dat de VIERKLEURENBALPEN er moet komen. In het programma verraste hij een kindje uit een sloppenwijk in Bahia met zijn eigen VIERKLEURENBALPEN. De altijd zo bescheiden presentator werd door de locale bevolking toegejuicht.
        De onderzoeker van BIC heeft afwijzend gereageerd op door Financiën gelekte plannen de minst gebruikte vulling te vervangen door een lege. Dit naar analogie van de succesvolle experimenten met het afsluiten van alle rijbanen bij verkeersongevallen en het afkoppelen van de voorste treinstellen van de treinen.
        De bekende belangengroep BON verklaart geen officieel standpunt over de VIERKLEURENBALPEN in te willen nemen maar een voormalig bestuurslid stelt dat deze niet strijdt met de uitgangspunten van BON.

        Willem Smit

        • De VIERKLEURENBALPEN OM NIET
          De afwachtende houding van staatssecretaris Van Bijsterveldt zint Ouders & Coo niet. De vereniging is niet gelukkig met de plotselinge aandacht voor dit schrijfgereedschap. Een QuickScan door PriceWaterhouseCoopers uitgevoerd, verwacht dat de prijs van de combipen de komende vijf jaar met naar schatting 32% zal stijgen.
          Ouders & Coo vindt dit geen gelukkige ontwikkeling. Om te garanderen dat geen enkele leerling in dit land zonder VIERKLEURENBALPEN naar school hoeft, pleit de vereniging voor de VIERKLEURENBALPEN OM NIET.

          Volgens Jet Wijngaard, die opnieuw benadrukt dat Nederland al in 1978 de wet op gratis onderwijs ondertekende, zal in invoering via Europese aanbesteding nauwelijks voor problemen zorgen.

          Werner van Katwijk (CDA) wilde nog niet reageren op de vraag of dit een serieus item gaat worden voor de komende verkiezingen.

          • Bij geruchte
            heb ik vernomen dat er een Anti-Vierkleuren-Balpen-Aktiegroep in voorbereiding is. De AVBA vindt balpeninkt een onnatuurlijke en niet duurzame stof die gevaar voor kwetsbare kinderen oplevert. Ze bepleit het gebruik van kleurpotloden en zal het ministerie benaderen om het tweehandig gebruik van kleurpotloden in het lesprogramma op te nemen. Door het tweehandig gebruik verwacht de AVBA dat kinderen minder zullen gaan roken omdat ze voor leeraktiviteiten beide handen nodig hebben.

  3. Bij het vak Nederlands is de
    Bij het vak Nederlands is de vierkleurenbalpen ook heel handig. Zo kun je je aantekeningen over de middeleeuwen maken in blauw, die over de renaissance in rood – et cetera.

    Of neem spelling: stam + t schrijf je in groen, het homonieme voltooid deelwoord (veranderd, gebeurd, dat soort vd’s) in rood.

    En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ik zeg: weg met die laptops, gooi de vierkleurenbalpen erin.

  4. Hihi, maar dan luid
    Het komt niet vaak voor dat ik hardop in de lach schiet achter (c.q. voor) een computer. Maar nu dus wel. Compliment, 1989!

  5. Hamer
    Voor een spijker is iedere oplossing een hamer. Als je BIC heet is iedere hamer een ballpen ;-).

    Ik kan mij trouwens van mijn lagere schooltijd herinneren dat er ballpennen waren, zo dik als een über-kingsize bolknak, waarin wel 20 gekleurde vullingen zaten. Je moest de kap er af schroeven om de kleur te wisselen, maar OK, dat was ±45 jaar geleden. Nu heb je 10-kleurenpennen met wisselmechaniek.

Reacties zijn gesloten.