Macht, macht en nog eens macht.

Lessen uit het verleden worden vaak selectief gebruikt.
Aan wetmatigheden, evidence based, kan men echter niet voorbijgaan; zo ook de wetenschap, dat machtsdenken in het verleden en het heden nogal wat ellende heeft veroorzaakt. Enig historisch besef in deze kan geen kwaad.
De zorgen over de kwaliteit van de Raden worden breed gedeeld, helaas niet bij degenen die aan de huidige structuur iets kunnen veranderen. Raden waren er ook al in het verre verleden en men hoeft de liniaal van de tijd er maar langs te leggen: zonder democratische controle kan eenieder zijn gang gaan.
De noodzaak om enige controle uit te oefenen op de Raden is afwezig. Het houdt de minister en de staatssecretaressen (Wat’s in a name!) buiten schot, voorkomt problematische vragen en legt daarmee het zaad van alle kwaad: “It wasn’t me…”
Partijen van christelijke signatuur hebben vanuit eigen overtuiging veel moeite met publieke besluitvorming, bang als men is dat het volk vergiftigd wordt met Darwinistische denkbeelden en Socratische vragen. Scheiding van Kerk en Staat is voor hen een onoplosbaar probleem. Socialistisch gedachtegoed is al evenmin een gunstige voorwaarde om het denkvermogen van de mens te bevorderen. De culturele elite lost namelijk het probleem wel op…
De vraag is: Hoe ontmantelt men de machtsstructuren?
Droevig, maar onmiskenbaar, BON heeft een marketingprobleem: “Wie brengt de boodschap en hoe brengen we die naar het volk?” Met andere woorden: Nederland is helemaal niet op de hoogte van de problematiek in onderwijsland. Versnipperde informatie is geen informatie. Docenten worden al jaren niet meer serieus genomen, simpelweg omdat hun boodschap naar buiten door hun “baasjes” (De Raden en hun gevolg) wordt gecommuniceerd. Wie krijgt de eer van de overwinning? In Rome wist men daar eeuwen geleden al raad mee met voor ons voorspelbare fatale gevolgen.
BON, sta op en bereik eenieder die er belang aan hecht dat de onderwijsramp wordt gekeerd! Hoe?
Elke dag in de pers. ..
Zorg dat er een bewustzijn van publiek belang bij de politieke partijen ontstaat.
Voedt partijen die de doelen van BON ondersteunen.
Spreek partijen publiek aan die wel zeggen maar niet doen.
Diskwalificeer figuren die met dedain reageren op betrokkenen die hun zorg uitspreken over het onderwijs.
Versterk de boodschap en spreek uit een mond!

“Ongevraagd advies geven heeft bij mij al veel problemen veroorzaakt. Ook ik maakte tegen wil en dank een analyse van mijn tijd. Mijn gedachtegoed leeft echter voort, gelukkig steeds meer in positieve zin …”
Machiavelli (1469-1527)

3 Reacties

  1. BON is een vereniging……..
    Ha die Machiavelli: BON iseen vereniging hoor. Er is veel ruimte voor initiatieven en ook op je eigen gelegenheid kun je veel doen: de politici bestoken met mail, stukken in de krant schrijven etc. etc.

    • Machtstructuren
      Ik denk niet dat de bijdrage van Machiavelli betrekking heeft op de machtstructuur binnen BON…..

Reacties zijn gesloten.