Titel voor HBO-afgestudeerden

Er komen, na lang zeuren van de HBO-instellingen, speciale titels voor HBO-afgestudeerden, zie hier.

Die BAA’s en BASc-en gaan het helemaal maken in Nederland.

Nu nog speciale titels voor MBO, VMBO, BO, … eh O verzinnen! Ik heb het! “Ed.us” voor mannelijke abituriënten van de peuterspeelzaal, en “Ed.a” voor vrouwelijke!

12 Reacties

  1. Dyslexie-titel
    Kunnen we dan gelijk een titel bedenken voor de “gediplomeerde” dyslecten? Merkwaardigerwijs schijnt 3% van de jeugd dyslexie te hebben, terwijl bij ons 10% met een dyslexie-verklaring op de proppen komt. Ja, door een instituut/arts ondertekend en wel!

  2. Die wáren er al Bram
    Die titels waren er al lang. Kort nadat ik van het HBO af kwam kreeg ik het verheugende bericht dat ik mij ing. mocht noemen. Nou heb ik het sowieso al niet op titels of mensen die het van hun titels moeten hebben. Ik heb de eer aan mij voorbij laten gaan.

    Ik constateer wel dat vele consultants en managers die slappe titel wél voeren. Ze denken waarschijnlijk dat er toch maar weinigen zijn die het verschil weten tussen ir. en ing.

    • ing
      Ik ken een man die ing. is en Evert heet, zijn achternaam houden we voor het gemak maar even op Pathé. Hij stuurde ooit, jaren her, als werkzoekende een brief naar een uitzendbureau, ondertekend met Ing. E. Pathé. Hij kreeg netjes een brief terug met als aanhef ‘Beste Inge,’ Dus toen niet, nu niet en in de toekomst ook niet zal geweten worden wat titels inhouden. Hetzelfde geldt ook voor adellijke titels (is een burggraaf hoger dan een baron?).

      • hbo titels
        In mijn beleving stelde de titel ‘ing.’ voorheen nog best wat voor: het gaf aan dat je ’n degelijke HTS-opleiding met succes had afgerond (die stelden toen ook nog wat voor 😉 😉 ).
        Veel lacheriger werd er gedaan over de HBO-ers die ‘b.c.’ als titel voerden (ja, ook dat mag al langer). Dán was je ’titeltjes-geil’.
        Maar vraag inderdaad eens op een zaterdamiddag aan het winkelend publiek of ze het verschil weten tussen drs en dr, of MA en MSc? Of wat MSc + PhD inhoudt?

          • ??
            Dat is nieuw voor mij. Nou heb ik ook de wijsheid niet in pacht, maar toch … een heao-er “ingenieur”? Dat lijkt me vreemd.
            Allerlei verwijzingen op internet geven ook duidelijk het technische aspect aan:
            “Titel na voltooiing van een bacheloropleiding in het hoger beroepsonderwijs op het gebied van de landbouw en natuurlijke omgeving of op het gebied van de techniek.”

  3. Christien en Marijke
    Een titel betekent alleen iets wanneer daar een zekere geleverde prestatie tegenover staat. De oude titels Dr. Mr. en Ir. hadden voor mij zeker nog wel enige betekenis. Een HTS’er kwam vroeger altijd wel aan het werk, of hij nu een mooie titel had of niet.
    SInds de HBO’s en de universiteiten om het hardst nieuwe ‘internationaal erkende’ titels invoeren, terwijl de vakinhoud alsmaar achterblijft, moet ik steeds vaker denken aan een oud en boosaardig rijmpje over de vierde dochter van Juliana: ‘Eerst heette ze Marijke, en toen kon ze niet goed kijke….toen heette ze Christien en toen kon ze nog niets zien’. Niet omdat ik prinses Christina een kwaad hart toedraag, maar omdat het goed aangeeft wat een holle flauwekul die titulatuur is geworden.

    • Titelinflatie en anglofilie
      Inderdaad heeft de grote meerderheid geen flauw benul van de betekenis van titels. Menig Nederlander vindt ‘doctorandus’ interessanter klinken dan ‘doctor’, om maar wat te noemen. Slechts zeer weinigen zijn zich bewust van de letterlijke betekenis van deze van oorsprong Latijnse termen, en dit geldt naar ik vrees inmiddels ook voor de meeste doctorandi.

      Titelinflatie en anglofilie zijn voor een belangrijk deel debet aan de alom heersende onwetendheid. Ik vind het nog altijd een schande dat van alle Europese stelsels van academische titulatuur nou juist het slechtste, het Angelsaksische, tot model is uitverkoren. De chaos is niet te overzien. Er zijn mensen die Bachelor zijn in een moeilijke (bijvoorbeeld natuurwetenschappelijke) studie, een Master doen in een gemakkelijke studie (bijvoorbeeld media-wetenschappen), en zich vervolgens oneigenlijk sieren met een Masterstitel in de moeilijke studie waar ze mee begonnen.

      Titelinflatie doet zich trouwens al langer voor, helaas. In het verleden was de meesterstitel (mr.), bijvoorbeeld, slechts voorbehouden aan gepromoveerde rechtsgeleerden. In die tijd was de opleiding tot jurist een beroepsopleiding aan een hogeschool, die toegang gaf tot de academische promotie aan een universiteit. Iets soortgelijks deed zich voor bij de ingenieursstudies aan de technische hogescholen, die slechts leidden tot de beroepsaanduiding van ‘ingenieur’ (ir.) die geen academische status had maar wel toegang gaf tot promotie.

      Dit stukje titelgeschiedenis verklaart waarom gepromoveerde juristen soms nog de doctorstitel weglaten (vooral als zij hoogleraar zijn: ‘prof. mr.’), en waarom gepromoveerde ingenieurs hun oorspronkelijke beroepsaanduiding ‘ingenieur’ plegen te handhaven (dr. ir.). Ook wordt duidelijk dat titelchaos niet van vandaag of gisteren is, maar al langer bestaat.

      • Sterk staaltje
        Een sterk staaltje van titelinflatie heeft zich voorgedaan bij de parttime eerstegraads lerarenopleidingen (post-HBO). Wie daarin afgestudeerd was kon zich tot voor enkele jaren “slechts” tooien met de titel bc. (in dit geval Bachelor of Education), maar tegenwoordig krijgen afgestudeerden bij dezelfde opleidingen, die, de trend van de laatste 30 jaar volgend, waarschijnlijk alleen maar verder in niveau gedaald zijn, zomaar de titel Master of Education.

        • Nou en …
          Wat stelt een meester in opvoeding eigenlijk voor? Een afvinker van competenties? Is daar vakkennis voor nodig?

Reacties zijn gesloten.