Zal er iets veranderen in 2009 in het onderwijs of blijven wij met incompetente managers zitten, ook in 2009 ?

Gelezen in de telegraaf van 4 januari 2009

Duurdere, hoger opgeleide werknemers worden in crisistijd steeds vaker weggepest door hun bazen.

Juist omdat ze de lager opgeleide, incompetente en vaak domme bazen een doorn in het oog zijn !!!

Het fenomeen ’bossing’, wegpesten door de baas, blijkt al bij een op de zes werknemers voor te komen, zo blijkt uit onderzoek in het onderwijs, bij overheden en de zorgsector.

„Het zijn werknemers die zeer betrokken zijn bij hun werk, academici vaak, die er door prestaties altijd uitspringen. Juist daarom komen zij in het nauw bij hun leidinggevenden, die bij inkrimpingen als eerste deze gedreven slimme kracht eruit proberen te pesten”, zegt onderwijspsycholoog Frank de Mink.

„Die werknemers zelf snappen ook nooit waarom het hun als redelijke, rationele mensen overkomt”, stelt hij. „Het zit meestal ook niet in henzelf, maar juist in hun baas.”

De Mink baseert zich op gesprekken met personeelsmedewerkers, series ontslagzaken en buitenlandse ervaringen en studies. De slimme, trouwe kracht kampt meestal met een burn-out of zware stress, voor directies signalen om bij krimp deze kracht te lozen.

BON is hier al lange tijd mee bezig, echter de directies zijn doof, de Onderwijs Inspectie is inmiddels een dood lichaam en de minister en staatssecretaris huldigen het liberale vrije markt mechanisme in Nedereland.

Zie dan ook hier een interessante link met een PPS presentatie van Frank de Mink:

coachingaandenrijn.web-log.nl/mobbing_experts_platform/2008/11/presentatie-drs.html

En natuurlijk nog de beste wensen voor 2009, hopende op een beter onderwijsland en onderwijsklimaat !!

3 Reacties

  1. Vooruitzichten 2009
    Ik denk dat geen enkele branche in 2009 verlost zal worden van incompetente mennetjers. Het onderwijs zal daarop zeker geen uitzondering vormen. Ik vraag me af of het onderwijs al verlost is van incompetente bewindslieden.
    Een competente staatssecretaris / minister zou het lumpsum-financieringssysteem kunnen terugdraaien en docenten kunnen belonen naar opleiding en ervaring. Hij zou allerlei andere dingen kunnen doen die een heilzame invloed op het onderwijs zullen hebben, bijvoorbeeld de onderwijsinspectie heroprichten. Maar ons verlossen van incompetente bazen, dat zal niet gaan. Wel kan hij de schade die die incompetenten aan het onderwijs aanrichten met zijn maatregelen beperken. Hij kan ook maatregelen nemen om de kans op competente baasjes te doen toenemen. Hij kan maatregelen nemen om docenten te beschermen tegen de willekeur van dolgedraaide vergaderaars. Maar zoals ik al zei: ik vraag me af of Plasterk, van Bijsterveldt en Dijksma daar eigenlijk wel tijd en moeite in willen steken. Het trio lijkt andere, (voor de carrière relevantere?) dingen aan het hoofd te hebben.

  2. 2009: Genoeg is genoeg.
    Ik denk/hoop dat de woede over incompetente leiders (op alle niveaus van ons geglobaliseerde dorp) inmiddels groot genoeg is geworden om oude (èn nieuwe!) goedkope trucs niet langer te slikken, belachelijk pretentieuze mooipraat niet langer serieus te nemen, en op niet mis te verstane wijze de eigen, gestolen vrijheid en autonomie weer volledig te heroveren – je effectief weer toe te eigenen wat van jou is, en van niemand anders.

    Misschien dat ook het werk van Stanley Bing, auteur van het baanbrekende standaardwerk “Crazy Bosses” hierbij van pas zou kunnen komen. Bings weblog is hier te vinden, en een eenvoudige determinatietabel (jammer dat de plaatjes lijken te ontbreken) hier.

    Volgens mij komt het uiteindelijk – naast deprivatisering en deïndustrialisatie van essentiële collectieve basisvoorzieningen als huisvesting, onderwijs, zorg, nutsbedrijven en posterijen – vooral neer op een grote, liefst grondige schoonmaakoperatie, geen milimeter ruimte meer voor branieschopperij, leugens en bedrog, en daadwerkelijke afrekening op verantwoordelijkheid en kwalitatief resultaat. Genoeg is gewoon genoeg. Eigenlijk zijn incompetente managers nèt kinderen – alleen wèl van het slag waar je constant bovenop moet blijven zitten, anders vegen ze gewoon de vloer met je aan. Precies wat de afgelopen twintig tot dertig jaar ook is gebeurd.

    ——————————————————
    “Toekomstige generaties zullen het feit dat vooraanstaande staatslieden op geen enkele manier op hun menselijke en morele kwaliteiten werden getoetst, even lachwekkend vinden als déze generatie de benoeming van een difteriepatiënt tot hoofd van een zuigelingenafdeling.” – Erich Neumann, Ethiek voor de toekomst (1948)

  3. Studedag over Bossing onder academici 17 jan
    Binnen BON mocht ik een paar jaar geleden het intimidatieplatform starten, en uit 55 interviews leren hoe bossing in het onderwijs werkt. Ik specialiseerde me in het hoger onderwijs waar ik ervaring heb met dit fenomeen, en meer onderzoek over verzamelde uit Canada, de VS en UK. Ik mag regelmatig advies geven.
    Voor die doelgroep, hoger opgeleiden, organiseren we nu maandelijks een landelijke advies- en studiedag. De volgende is op zaterdag 17 januari om 11 uur in Deventer. Kijk op www.everyoneweb.com/mobbingadvies
    Hier reageerde de Telegraaf op:

    Dure medewerkers eerder weggepest
    Op zaterdag 17 januari 2009 wordt in Deventer de landelijke studiedag “Bossing onder hoogopgeleiden” gehouden. Bossing staat voor wegpesten-door-de-baas. In onderwijs, gezondheidszorg en bij overheden komt dit voor bij één op de zes medewerkers. Die zitten gevangen omdat ze niet kunnen bewijzen wat hen overkomt en geen ontslag nemen, omdat ze daarmee hun uitkering verspelen. Het heet dan meningsverschil, stress, burn-out of verstoorde relaties. Academici hebben vaak de machtspelletjes van hun baas niet door omdat ze opgaan in hun vak. Het risico van de huidige crisis is, dat directies vaker naar dit middel grijpen bij deze duurdere werknemers. Jaloezie of angst is meestal de oorzaak. Bijna zeker gebeurt dit als de manager incompetent is, een narcist is of uit op macht.
    Deelnemers krijgen de gelegenheid om anoniem ervaringen naar buiten te brengen, zodat anderen daar van kunnen leren. Meer informatie over de studiedag op www.everyoneweb.com/mobbingadvies. De dag duurt van 11-15:30, kost 30 euro en is voor slachtoffers, collega’s, familie en andere belangstellenden. De bijeenkomsten zijn maandelijks: 17-01; de volgende is op zaterdag 21-02. Kosten 30 euro. Tijden 11-15:30 uur; Lindenstraat 11, 7411NV Deventer. Opgave: f.b.demink@gmail.com

Reacties zijn gesloten.