Haarlemmerolie

DE oplossing voor iedereen die een hekel heeft aan school.
Vanaf nu noemen we een school een leerplaats. Schoolvakken kunnen dan ook wel worden afgeschaft en geïntegreerd tot competentiegebieden.

3 Reacties

  1. newspeak
    Er zijn twee soorten newspeak. Sommige varianten dienen om eenzelfde begrip op te poetsen: denk aan CEO voor directeur, krachtwijk voor ghetto etc. Daar heb ik al veel bezwaar tegen. Maar deze vorm is eigenlijk nog erger. Het dient ervoor om de functie van de school te veranderen. Ik vrees dat deze naamsverandering wel degelijk ook een verandering van de school betekent.

    • JP de MP
      Noemde vandaag “kennis” een sterk punt van Nederland dat ervoor kan zorgen dat we “op karakter” de economische crisis kunnen doorstaan. Het is voor mij onduidelijk welke “kennis” hij daarmee bedoelt, maar het kan niet de verloederde kennis van taal en rekenen of de verschraling van de technische en natuurwetenschappelijke opleidingen zijn.
      Ook de pretenties die in de naamgeving van scholen en schoolorganisaties worden uitgedrukt zijn geen goed voorteken. Een leger kan niet volledig bestaan uit generaals; een onderneming niet alleen uit managers; een school niet alleen uit coaches.
      Hoe houden we de kennis in stand om het echte werk uit te kunnen voeren?
      Met scholen die zich overgeven aan onderwijskundige fantasterij?

  2. Van oude uitdrukkingen….
    ..gaat de betekenis nooit verloren. Bijvoorbeeld de uitdrukking ’totaal van de pot gerukt’, die toch zeker van toepassing is op deze Linda Kingdon. ‘Stark raving mad’ noemen ze dat ter plaatse geloof ik.
    Ik denk toch dat de meeste ouders zullen worden afgeschrikt door zulke onzin. Wie dit aanspreekt zijn (vermoed ik) degenen die toch al zeer moeilijk lerende kinderen hebben en ten einde raad zijn. Een beetje vergelijkbaar met de klandizie van gebedsgenezers. Ik bedoel dat niet neerbuigend; ik denk alleen dat je een zekere graad van wanhoop bereikt moet hebben voor je gevoelig wordt voor charlatannerie.

Reacties zijn gesloten.