12 of 23 miljoen, wat maakt het uit?

Al enige tijd geleden bleek dat ROC Midden-Nederland wegens een tekort van “10 tot 12 miljoen euro” banen moet schrappen, zie onder meer HIER.

Interessant om vervolgens twee medewerkers van ROC MN onafhankelijk van elkaar te horen zeggen dat men daar intern niet beter weet dan dat het om een tekort van 23 miljoen (!) gaat. Misschien moet ROC MN een van hun EIGEN PROJECTEN eens op zichzelf toepassen.

7 Reacties

  1. Ik vrees dat ze hun eigen lessen wel degelijk hebben gevolgd
    Ik denk dat dat nu precies is wat ze gedaan hebben. Geen solide cursus boekhouden, maar hun eigen project. Misschien is dat hele ROC wel één groot managers leerproject, één grote realistische leeromgeving (de term rijke leeromgeving wil ik hier niet gebuiken).. Je ziet hoe dergelijk “onderwijs” uitpakt. Ze hebben goed leren communiceren: “er is een tekort en er moeten mensen uit.” Maar ze hebben slecht leren rekenen.

  2. Een duidelijk geval van bestuurlijke obesitas
    Één onderwijsmens op 12 leerlingen; kostenoverschrijdingen door inhuren van externe onderwijskundigen; CGO als voortsnellende trein.

    Eenzelfde fiasco als bij Philadelphia?
    “… hoeveelheid en grootte van de porties zijn belangrijker dan inhoud of smaak’ … vooral aandacht voor de grote fusie … op afstand en met weinig aandacht voor inhoud en details toezicht uitgeoefend … beloning van de bestuurders boven het normale niveau … een stelselwijziging van de waarderingsgrondslagen … het vermogen van de organisatie gunstiger voorstellen dan de werkelijkheid … het jaarresultaat in de jaarrekeningen geflatteerd weergeven”.

    Het wachten is op de eerste onderwijsmoloch die aan dezelfde kwalen tenonder gaat.
    Welke onderwijzer zou zich niet in de handen knijpen met klasjes van 12 leerlingen???

  3. Artikel AD ROC Midden-Nederland
    Er staat een aardige verschrijving in dit artikel: “het computergestuurde onderwijs wordt niet teruggedraaid….” Ach ja, what’s in a name? Competentie, computer, het maakt allemaal niets uit.

  4. opleiding tot boekhouder
    ref : Hoffmann, hierboven – over ROC Midden Nederland

    Ach, het verschil tussen 10 of 12 of 23 millioen is digitale ruis, on-alarmerend en verwaarloosbaar. Het proces, het spel, niet de knikkers, daar gaat het om. Uitgezonderd : de knikkers van de bestuurders van mega-school-organisaties, de geachte leden van VO-, PO- en andere franje-raden, de ambtelijke buiten-schot-blijvers met hun vergrote honorariante onverdiende opbrengsten, de vrijgestelden van OCW ; die blijven opletten. Voor Pietje in de klas is suf goed genoeg ; drugs. Minimaal pedagogisch benul levert het beste rendement, elke boekhouder kan dat aantonen. Lager-onder, dáár gaat t om t spel, dat zeggen ze van bovenaf, en dan is het zo. Het Onderwijs, immers, is proces, spel, game, speelveld ; voorzien van nobele etiketten, zoals “goede burgers” (wat zijn dat ?). Onderwijs als producent van klonen ; stekpoeder (groeipoeier, zegt tante Mietje), alfa-beta indolyl-azijnzuur, Pokon verkoopt t, biologie met de verkeerde wortels. We zijn er goed in, de export was 2008 weer hoger, we verhandelen elk jaar 1/3 van de wereldvoorraad aan gekweekte bloemen, Aalsmeer en zo.

    Zullen ze ook bij ABN-Amro gedacht hebben ; en bij Fortis ; en EZ en MF – waar niet. Dit land, waar ik ooit van gehouden heb, is verworden tot kweekkas van ondermaatse boekhoudertjes, kwakende kikkers, foute verraders, tv-jaknikkers, zorg trekkers. In de file bij het VO, met een opgepimpte Cito-toets, zonder te beseffen dat deze hele reut verkeerd in elkaar steekt – iets wat al heel vroeg begint en pas heel laat zichtbaar zijn zal. Gewoon, de natuurkunde van karma.

    Toch maar blijven proberen : bij kleine scholen begint de victorie. Laten we schroevendraaiers blijven verzamelen om de mega-scholen-organisaties uit elkaar te schroeven. Er zijn geen schaal-voordelen aan groot onderwijs ; wel alle nadelen.

    maarten

  5. Sikkels blinken, sikkels klinken, …
    … ruisend valt de eerste kop.

    Vandaag kregen de medewerkers van ROC MN te horen dat de voorzitter van het CvB van het ROC Midden Nederland met ingang van mei een andere uitdaging gaat zoeken…….
    In het midden blijft of hij ontslag heeft gekregen (ligt voor de hand) maar het kan ook nog zijn dat hij zelf zijn conclusies heeft getrokken. Er is hoe dan ook een kop gerold, misschien volgen er meer.

    Wordt vervolgd?

    • sikkels blinken, sikkels klinken
      De financiele man van het CvB van het ROCvA heeft gisteren – nadat hij eerst wegens grote tekorten en het faillisement ven een werkmaatschappij met ziekteverlof thuiszat – een afscheidsreceptie aangeboden gekregen en is uitgezwaaid. Met toeters en bellen en alle lof, maar toch…. Inmiddels is het grote bezuinigen begonnen.

    • Wordt vervolgd!
      En of deze soap wordt vervolgd. De scheidend voorzitter van het CvB heeft nog even verordonneerd dat er een afscheidsboek moet worden gemaakt. Na het kwijtmaken van vele miljoenen komen daar nog eventjes wat Euro’s overheen. Zoiets heet volgens mij gewoon zelfoverschatting.

Reacties zijn gesloten.