Prik! zei de klok…….

Naar aanleiding van de Aktie Prikklok van Jeronimoon:

Op mijn school (HBO) is er een golfbeweging in de zin dat de managers om de paar jaar bevangen worden door een lichte paniek omdat ze het gevoel hebben het overzicht over wat iedereen doet kwijt te zijn. Dan mag iedereen zich weer gaan verantwoorden. Na een tijdje bloedt zo’n aktie weer dood, tot de volgende oprisping.

Er is een jaarnorm voor de te werken uren. Tot voor een paar jaar was men was redelijk flexibel ten aanzien van hoe die uren ingevuld konden worden. Er waren allerlei configuraties mogelijk, bij voorbeeld werkdagen van negen uren en eens in de zoveel tijd een compensatiedag. De docenten werkten altijd al een deel thuis. Het ondersteunend personeel was aan aanwezigheidsuren gebonden, maar keek toch ook niet op een extra niet geschreven uurtje werk zo her en der. Er was ondanks alle problemen toch een gevoel van samen werken aan een groter geheel, en je keek niet de hele dag op de klok.

Opeens kwam er een *absoluut* verbod op het langer werken dan acht uur per dag en alle werkuren moesten binnen de muren van de school worden doorgebracht. Thuis werken was alleen in hoogste uitzondering toegestaan (bij directiebesluit). Deze nieuwe regeling werd door iedereen als een zware motie van wantrouwen ervaren. Het ondersteunend personeel houdt sindsdien netjes de gewerkte uren bij, want stel je voor dat de baas iets tekort zou komen. De docenten lappen het zoveel mogelijk aan hun laars en het management laat het er min of meer bij omdat men ook wel weet dat er allerlei roostertechnisch onwerkbare situaties voor docenten (en de school) zouden ontstaan.

Naar wat er werkelijk achter de maatregel zat kunnen we gissen. Eén idee is dat de centrale directies een mogelijkheid zagen om meer uren uit het personeel te halen door te beletten dat de tijd boven acht uur per dag geschreven kon worden. Men hoopte misschien dat de mensen toch wel extra zouden blijven werken.

En dan hebben we nu het korten op de zomervakantie. Ik denk dat de invoering van de prikklok een zeer verstandige zet zou zijn; alle extra werktijd komt dan boven water. Ik denk ook dat dat het laatste is wat de centrale directies willen zien.

Iedereen kan voor zichzelf natuurlijk zijn werktijden bijhouden. Er zijn werkelijk talloze applicaties, doorgaans vooral voor freelancers bedoeld, die dat efficient mogelijk maken, zowel op PC’s, Apples als mobiele telefoons. Mijn eigen prikklok is ook virtueel (Apple iCal) en staat gepubliceerd op een webpagina die voor iedereen te zien is. Aan het begin van het lesjaar voer ik mijn standaard werktijden in en per dag voer ik eventuele mutaties uit. Ik schrijf per kwartier. Een paar keer per jaar tel ik de uren in mijn kalender op zodat ik weet hoeveel ik van mijn jaartaak al gedaan heb. Zodra een collega het wil kan hij van de afgelopen vijf jaar mijn werktijden online nazien. Een stukje dossiervorming ;-).

1 Reactie

  1. Bofferd!
    Paultje, ik ben jaloers! Op de vestiging/faculteit waar ik werk zijn de werkplekken voor docenten zo schaars en beroerd (4 lokalen à 12 PC’s), dat ik wel thuis moet werken. Het werk is nooit af, dus werktijd en eigen tijd lopen door elkaar. Een absoluut verbod op langer werken dan 8 uur per dag en op thuiswerken getuigt van grote sociale bewogenheid van het management van jouw hogeschool, wees er blij mee!

Reacties zijn gesloten.