Schaamteloos

Schaamteloos

“Dingetje Dezentjé van de VVD is een viespeuk.” Dat zijn niet mijn woorden. Ik hoorde deze uitspraak vanochtend op de radio. Uitgesproken door een pedagoog die mee had gewerkt aan het in elkaar frummelen van het EKD, het Electronisch Kind Dossier. Het eerste wapenfeit waar onze minister van Jeugd en Gezin zo trots op is, is in ongenade gevallen en schaamteloos ontdaan van zijn onschuld. Waar gaat het om? Het EKD is een verzinsel van een denktank die in het leven is geroepen door de minister. Na lang soebatten, hebben de doctors, dokters en doctorandussen een lijstje samengesteld van kindkenmerken van 0 tot 19 jaar. Gewicht, lengte, kleur van de ogen, aantal tenen en vingers, kleur haar en de rest van de reutemeteut waar moeders onder elkaar op verjaarspartijtjes over smiezen. Een in het leven geroepen task-force heeft het lijstje netjes in een bestandje gestopt et voila het EKD zag het levenslicht. Het lijstje moet er onder andere voor zorgen dat kinderen niet mishandeld worden, voorwaar een mooi streven.

Omdat Dingetje Dezentjé van de VVD zich afvroeg wat het nut is van de vermelding van kleur, stijl en lengte van het schaamhaar van het lijdend voorwerp kreeg ze van de gogen van dienst de hele bak modder over zich heen. Er werd duchtig gebruik gemaakt van de ‘methode onderwijs’, schofferen, grote mond opzetten, kleineren en kalt stellen. Uit de krant mocht ik vernemen dat de ‘schaamhaarvraag’ nodig was omdat ook de hormonale werking van het kind in het EKD een plaatsje moest krijgen. Hiermee werd mijn vermoeden bevestigd dat de opstellers van het lijstje trouwe aanhangers zijn van het nieuwe leren, sterker nog, ze hebben het zelfs mogen genieten. Tijdens mijn opleiding bestond er nog een vak zoals ontwikkelingspsychologie. Daarin leerden we dat kenmerken van puberteit onder andere zijn: Bij de jongens, baard in de keel, baardgroei, groeispurt van lichaam, ledematen worden langer, groei van het borsthaar en okselhaar, groei schaamhaar. Bij de meisjes, borstgroei vanaf het elfde jaar, groei van okselhaar, groeispurt van het lichaam, groei van haar op de benen, groei schaamhaar en giecheltrutgedrag. Van het laatste ben ik niet zeker, dat kan ik er ook bij verzonnen hebben.

Dingetje Dezentjé van de VVD weet blijkbaar niet dat de eerste specimen van de onderwijsvernieling de arbeidsmarkt bestormen. Opgeleid door navelstaarders hebben de competente, zelfreflecterende, kennisarme gogen het meeste aandacht voor de eigen navel, en de streek daaromheen. De appel valt niet ver van de boom.

Trouwens, in het MBO vinden we de ‘voortgangslijstjes’ al of niet electronisch al heel gewoon. Een lijstje voor de stagebegeleider, een lijstje voor de tutor, een lijstje voor de coördinator, een lijstje voor de coach, een lijstje voor de leerling zelf en alle lijstjes hebben hun eigen afkorting. Voor de leerling heet het een POP, een Persoonlijk Ontwikkelings Plan. De Tutor heeft een VCL, een Vordering Competentie Lijst. De coördinator wil om de veertien dagen een Voortgangs Rapportage Werken Aan Beroeps Bekwaamheden, de VRWABB en als stagebegeleider vul ik maandelijks samen met de stagebegeleider op de werkplek de lijst Competenties Uitvoeren en Toepassen in. Er is ons nadrukkelijk verboden om de afkorting van deze laatste vragenlijst te gebruiken. Mijn coach trakteert mij om de zoveel tijd op reflectie-, feedback-, intervisie-, en zelfontdekkingsformulieren die ze zelf ontwikkeld heeft op basis van de vragenlijstjes uit de Viva, Linda, Flair en Story. En ja, ook ik weiger steevast in te vullen wat de hobby’s van mijn vader en mijn moeder zijn.

Samen met een aantal oudere collega’s hebben ook wij geprobeerd, zoals Dingetje Dezentjé van de VVD, het Electronische Deelnemers Dossier tegen te houden. Ook wij hebben de makers er op gewezen dat de vraag “heeft de deelnemer één of meerdere vriend(innet)jes gehad?” een inbreuk is op de privacy van de leerling en ook ons werd gezegd dat we niet moesten zeuren. Dat niemand behalve wij de lijsten onder ogen kregen, dat de vraag gesteld werd om een mogelijke omgang met, of het zijn van, een loverboy, tijdig te ontdekken en dat er tijdens het volgende functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek er zeker op terug gekomen zou worden.
De vraag niet invullen was ook geen optie omdat de computer dan weigerde de troep op te slaan en je niet verder kon met de volgende lijst. Geschoffeerd, gekleineerd en kalt gesteld.

Mijn ouders een hobby? Daar hadden die mensen geen tijd voor, die moesten hun kroost opvoeden en daar hadden ze een hele klus aan met negen kinderen…O ja….Toch een hobby.

Sjeekspier.

10 Reacties

  1. Nog meer dossiergekkigheid
    Onlangs kreeg ik het volgende verhaaltje doorgestuurd:

    Telefoniste : ‘Pizza Hut, goede morgen.’
    Klant: ‘Goede morgen, ik wil een paar pizza’s bestellen.’
    Telefoniste: ‘Mag ik uw Burgerservicenummer, meneer?’
    Klant: ‘Dat is 222 0033653 52.’
    Telefoniste : ‘Dank U, meneer Jan Vandenbroecke. Uw adres is Haagstraat 256 en uw vaste telefoonnummer is 288 54 22.
    Uw telefoon op uw werk bij Dexia is 678 89 65 en uw GSM 0475-65 25 32. Vanuit welke locatie belt U ons?’
    Klant : ‘Euh…. ik ben thuis. Vanwaar haalt u al deze info over mij?’
    Telefoniste: ‘Wij zijn op Het Systeem aangesloten, meneer.’
    Klant: (zucht diep) ‘Goed dan! Mag ik twee pizza’s met ham, mozzarella en…’
    Telefoniste: ‘Ik denk niet dat dit een goed idee is, meneer.’
    Klant: ‘Hoezo?’
    Telefoniste: ‘U lijdt volgens uw medisch dossier aan hoge bloeddruk en u hebt ook een te hoog cholesterolgehalte; uw ziekteverzekering weigert de gevolgen van schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval van problemen.
    Bovendien krijgen wij ook een boete voor het leveren ervan.’
    Klant: ‘Oei! Wat raadt u mij dan aan?’
    Telefoniste: ‘Probeert u onze Pizza met yoghurt en sojabrokjes eens.
    U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.’
    Klant: ‘ Waarom denkt u dat ik dat zal lusten?’
    Telefoniste: ‘Uw vrouw heeft onlangs het boek ‘Lekkere recepten met
    soja ‘ in de lokale bibliotheek geleend’.
    Klant: ‘Oké… stuurt u daar dan twee van. Voor mij en mijn vrouw.’
    Telefoniste: ‘Goed. Dat kost samen dertig euro.’
    Klant: ‘Prima. Ik geef u het nummer van mijn creditkaart. Dat is….’
    Telefoniste: ‘Sorry, meneer, maar u hebt uw toegestane bedrag al overschreden. U zult cash moeten betalen.’
    Klant: ‘ Okay! Ik haal het bedrag wel uit de muur voordat uw bezorger arriveert.’
    Telefoniste: ‘Dat zal niet lukken, meneer, er staat niets meer op uw bankrekening.’

  2. Dossiers deel 2
    Klant (boos): ‘ Dat is uw zaak niet! Stuur die pizza’s en ik zorg wel dat ik het geld heb. Hoelang duurt het’?
    Telefoniste: ‘U krijgt de pizza’s over een uur bij u thuis.
    Hebt u haast, dan kunt u ze hier afhalen en contant betalen.
    Maar pizza’s per motor vervoeren is niet aan te raden, meneer.’
    Klant (getergd): ‘Hoe weet u dat ik een motor heb??’
    Telefoniste: ‘Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen in beslag is genomen.
    Maar uw motor is betaald, dus ik veronderstel dat u die gebruikt.’
    Klant: ‘@#%/$@&?#!’
    Telefoniste: ‘Mag ik U verzoeken om beleefd te blijven, meneer?
    U bent al eens veroordeeld geweest wegens belediging van een wetsdienaar. Een tweede aanklacht zou niet best zijn.’
    Klant: (Sprakeloos)
    Telefoniste: ‘Nog iets anders, meneer?’
    Klant: ‘Neen… Of ja, toch wel: vergeet niet om ook de gratis twee liter Cola te leveren zoals in uw folder staat.’
    Telefoniste: ‘Sorry, meneer, een uitsluitingclausule in onze vergunning verbiedt ons om gratis dranken, die suiker bevatten, aan diabetici te geven…. wat dacht u van suikervrije Rivella, meneer?
    Die moet u natuurlijk wel betalen, maar…’
    Klant hangt op.

  3. Stel je voor!
    Straks vraagt iemand nog: “jeronimoon, het lijkt wel of je je literaire ambities belangrijker vindt, dan ’t ineenkrakende onderwijsgebeuren”. Schande en meerdermaals foei.

    • Waarvoor?
      Hoezo schande en meermaals foei? Jeronimoon verwoordt met een prachtige woordkeuze en in een mooie stijl wat hij ziet als misstanden in het onderwijs. In dit stuk koppelt hij die aan een ander fenomeen, maar dat maakt de boodschap m.i. niet minder sterk. Je moet maar zo denken: “goed voorbeeld doet goed volgen” dus pak op die pen.

  4. Ineke Dezentjé Hamming
    Hierboven staat haar volledige en juiste naam; kamerlid voor de VVD. Ik maak uit uw stukje niet op of u haar nu goed of slecht vindt. Of die wens om zoveel gegevens te willen registreren nu wel reëel is, tja, dat vraag ik me ook af. In het mentoraat op onze school wordt de kinderen ook het hemd van het lijf gevraagd. Ik zou niet direct weten wat ik met al die informatie moet.

    • Bijscholing?
      Al die persoonsgegevens “kunnen” mogelijk van belang zijn bij de beoordeling van de individuele ontwikkeling van een leerling. Daarom moeten leraren worden opgeleid in het beoordelen en hanteren van alle mogelijke leerlingafwijkingen. De vakmatige opleiding van docenten kan dan wel een tandje minder. Individualisering in extremum.
      Een (neven)effect van WSNS? Mug en olifant? Speld en hooiberg?

Reacties zijn gesloten.