Hoera! Al 384 vrienden!

“Vrienden voor het leven” is meen ik een stukje tekst wat door een would-be zangeresje bij een of andere soap-serie wordt gekweeld. Vrienden zijn heel belangrijk, de mens blijft een kudde-dier en hoe meer schaapjes bij elkaar hoe beter. Het hebben van vrienden is voor de meeste pubers ook een must, met positieve maar soms ook negatieve effecten: in je eentje ga je geen autospiegels kapot trappen of bushokjes van graffiti voorzien. Daar heb je vrienden voor nodig. Wel eens één hangjongere gezien? Die bestaat niet. Die gaat z’n moeder helpen met het strijkgoed of een kathedraal van luciferhoutjes in elkaar lijmen.

Waarom bestaat een klas vol zeventienjarigen de eerste dagen van het nieuwe schoolopleiding uit enkel doetjes en goedwillende sulletjes? Omdat ze nog geen vrienden hebben. Waarom schrijven ze nog enigszins leesbaar in een maagdelijk schrift en lopen ze nog met een enorme tas vol boeken als de eerste de beste brugpieper? Er zijn er zelfs bij die trekken bij erbarmelijk rotweer zelfs nog een jas aan of die hebben nog een werkend lampje op de fiets.
Dat wordt allemaal anders zodra ze vrienden hebben. “Ik ga daar een beetje voor paal lopen met een dikke jas aan, met een boekentas, ja, ik ga daar een beetje op zitten letten in de les. Wat zouden mijn vrienden daar van zeggen?”

Gisteravond ontdekte ik dat één van mijn dochters 384 vrienden heeft op Hyves, uit een totaal van – op het moment van schrijven – 7531517 Hyvers. Ze zit er nu zo’n anderhalf jaar op denk ik. Zó organiseer je een verjaardagspartijtje voor vijf vriendinnetjes die zoet cakejes komen versieren en enthousiast een puzzeltocht door het dorp maken, en zó zit je je zorgen te maken over waar je 384 vrienden moet laten en hoeveel cakejes, bier en breezers je dan in huis zou moeten halen. Je wordt ouder papa.

Nu zit ik zelf ook op Hyves, uit beroepsmatige interesse, zal ik maar zeggen, al ongeveer vanaf het begin van dit vrienden-netwerk, toen alle vrienden van mijn dochter nog zo’n beetje in de Holle Boom bij Kraantrje Lek zaten. Ik heb al 71 ( ! ) vrienden, hoewel ik er niet over zou piekeren om die allemaal op mijn partijtje uit te nodigen. Voor een puber moet dat een vreselijk aantal zijn. Wat moet een vijftiger op Hyves? Of je bij de discotheek naar binnen probeert te komen. Dat lijkt een beetje griezelig, een beetje sneu wellicht. Maar je leert er veel over pubers, tenslotte mijn doelgroep op school. Nu ben ik gelukkig niet de enige van die leeftijd. Jan Peter Balkenende zit er ook, met 149944 vrienden, ook weer op het moment van schrijven. Of ik ook vriend van Jan Peter wil worden. Uhm… nee, nog even niet. Dan had ik er toch maar weer een vriend bij gehad.
Ik kan allerlei enge dingen met Jan Peter doen: ik kan hem tikken, ik kan hem crushen, ik kan mijn profiel speciaal voor hem pimpen of een testimonial schrijven. Komt hij thuis, ziet hij dat hij door mij gecrusht is. Lijkt me vreselijk. Ik durf niet eens op het knopje te drukken, straks tikt hij mij of zo.

Even terug naar mijn dochter. Die is ook al twee keer gespot zie ik. En haar profiel is 132 keer bekeken. Het mijne zowaar 1038 keer, ontdek ik nu, maar ik ben daarentegen weer nergens gespot. Misschien loop ik daardoor gelukkig minder kans om gecrushed te worden.
Nu kan ik haar ook toevoegen als vriend, dat levert mij en haar weer een puntje op. Weer een extra plakje cake op de verjaardag. Laat ik eerst maar even aan haar vragen. Misschien schrikt het andere vrienden van haar af anders. Je ontleent als puber je status aan het aantal vrienden op Hyves. In de klas heb je geen schoolpsycholoog meer nodig om de zielebouten er uit te pikken. Je kijkt gewoon naar de aantallen vrienden op Hyves. Over veertig jaar krijg je een nieuw soort bejaardenprobleem: de bejaarden die weinig Hyves-vrienden hebben. Daar komt de Hyves-geriater op bezoek.

Even naar mijn vrienden: de meesten zijn oud-leerlingen, ik ben blijkbaar enorm populair geweest. Die willen graag allemaal hun oude docent op hun lijstje zien. Een beetje schooldirecteur gaat dus even op mijn Hyves kijken, als ik ooit nog ergens solliciteer. Een groot deel van de werkgevers doet dat trouwens sowieso al bij een nieuwe sollicitant. Dat gaat in de toekomst een nieuw probleem opleveren. Vroegàh had je vervalste diploma’s, nu krijg je vervalste Hyves. Zorg dat je veel vrienden hebt, zet er foto’s van jezelf op in allerlei zakelijke en hardwerkende situaties, werken wordt je grootste hobby.
Hm, 71 vrienden heeft die Bijlsma maar, dat moet wel een a-sociale collega zijn. Dan liever de Docent van het Jaar. Even zoeken…..maar wat is dat? Die heeft geen Hyves! Er is dus nog hoop voor mij. Ik hoef mijn Hyves niet te vervalsen.

8 Reacties

  1. Bij mijn zoon ik de klas
    Bij mijn zoon ik de klas zijn twee leerlingen geschorst. Ze hadden op Hyves akelige, discriminerende opmerkingen geplaatst over een docent. Prima, dat er tegen wordt opgetreden, maar dat zo’n teamleider dat allemaal volgt…

  2. Gefeliciteerd Rein
    Ik heb er maar 4 (vrienden!). Nu begrijp ik waarom die carrière van mij maar niet op gang wil komen.

    • Re: 4 vrienden
      Hinke, ik zal je toevoegen! Dan heb je er weer eentje bij! Staat toch goed op je conduite-staat. 🙂

      • Dank
        Van je forumvrienden moet je het toch maar hebben. Rein ik ben ontroerd! Met jou erbij promoveer ik acuut tot eh… manager of zo?

  3. docenten en hyves
    Interessant is wel de vraag/discussie hoe je als docent met dit fenomeen omgaat. Ja, ik heb ook hyves en werkzaam in het volwassenenonderwijs gaf ik zonder problemen mijn hyvespagina aan de leerlingen. Ook ik vind ’t – net als Rein schrijft – erg leuk om te horen/lezen wat oud-leerlingen doen, hoe het ze tijdens hun studie vergaat etc. In zekere zin helpt me dat ook bij het voorbereiden van mijn eindexamenleerlingen op de tijd ná hun middelbare school.

    Nu ga ik binnenkort in het VO werken. Een heel andere leeftijdsgroep, waarbij je heel anders met zaken als internet en privacy omgaat. Ik weet van docenten die twee hyvespagina’s hebben – één privé, en één voor de leerlingen; docenten die wel de leerlingen op de eigen hyvespagina toelaten maar die wel helemaal afgeschermd hebben etc. etc.
    Ik merk dat ik het lastig vind er een lijn in te trekken. Collegae van me hebben héél véél moeite met überhaupt foto’s op internet, anderen stellen zich juist heel open en toegankelijk op. Hoe vrij mag of moet je zijn? Of is ‘common sense’ voldoende: geen rare foto’s of berichten plaatsen, dan kom je ook niet in diskrediet?

  4. vrienden
    Ik accepteer geen leerlingen als ‘vriend’ op mijn Hyves en de meeste van mijn collega’s doen dat ook niet. Heb alles, behalve algemene dingen als hobby’s en woonplaats, afgeschermd staan, dus alleen voor vrienden zichtbaar. Leerlingen zien dat allemaal niet, zien prive-foto’s niet, zien niet welke berichtjes ik krijg. Ze begrijpen overigens uitstekend dat ik ze niet accepteer. Vooral als ik er aan toevoeg dat we wel Hyvesvriendjes kunnen worden als ze van school af zijn. Want oud-leerlingen accepteer ik wel als ‘vriend’, ik vind het leuk om te zien hoe het ze na hun schooltijd vergaat.

  5. Hyves?…. niet voor U!
    Toen ik een keer op school over Hyves begon, lachten de leerlingen zich rot.
    ‘Dat is niet voor U’,….lachten zie in koor. Hyves is alleen voor ons!

    Het is maar dat je het weet, Rein!

Reacties zijn gesloten.