Telegraaf: Rekenvaardigheid op school om te huilen *)

*) Aanvulling: zie onderaan dit bericht
Een interview met Jan van de Craats naar aanleidng van het inspectierapport.

Zie bijlage: er staat geen woord Spaans in. Wanneer worden de verantwoordelijken nu werkelijk wakker?

Extra info:
Voor achtergronden over de cito-toets, zie

rekenhulp-basisschool-pabo.nl/Cito/Cito.html

Voor het inspectierapport, zie

www.owinsp.nl:80/?vid=8FA72CDB-5056-8874-16D2E0601FEF3FF8

en voor het persbericht van het ministerie, zie

www.minocw.nl/actueel/nieuws/35680/Grote-verschillen-in-rekenprestaties-scholen.html

*)Aanvulling:
Ook NRC besteedt aandacht aan dit rapport. Hier wordt naast Jan van de Craats ook een weerwoord van het Freudenthal Instituut gegeven. Een onthutstend zwak weerwoord. Een afgrijselijk onthutsend zwak weerwoord. Een weerwoord een hoogleraar onwaardig. Zo schermt hij met de veertigers en vijftigers die zo vreselijk zouden hebben geleden onder het juk van het doen, maar niet begrijpen. Eerlijk: ik ga er van janken. Zie 2e bijlage.

5 Reacties

  1. De gelukkige rekenklas
    In het telegraafartikel lees ik dat er een boek uit is ‘de gelukkige rekenklas‘ over de problemen met realistisch rekenen. Volgende keer dat ik in Nederland ben zal ik zeker een exemplaar mee terug naar Engeland nemen.

    • Te bestellen via het web
      Hoi Mark, ik kon het boek probleemloos bestellen bij via www.uitgeverijboom.nl (19,50 euro). Wordt opgestuurd. Ik weet niet of ze ook naar Engeland verzenden, anders wil ik best tussenpersoon zijn.

      • Dank Couzijn
        Ik had die link ook gevonden. Ik kom over een week naar Nederland en zal het boek naar mijn ouders laten sturen (die zijn dan tussenpersoon, naar Engeland sturen kan schijnt het wel, maar zal vast duur zijn…). Maar dank voor het aanbod.

    • Aanrader
      Ik heb het gelezen. Het geeft een prachtig overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van reken/wiskunde onderwijs. Het leest ook heel plezierig. Ik weet niet of dat altijd een pro is, maar ik heb het in één avond van kaft tot kaft uitgelezen. (en dat komt niet door een gebrek aan inhoud;-)

  2. Van Maanen’s onervarenen
    Van Maanen (F.I.) wijt de achteruitgang van het rekenen/rekenonderwijs aan onervaren docenten. Kennelijk kenden de scholen vroeger geen, of weinig, onervaren docenten? Dat lijkt me toch moeilijk vol te houden. Maar je kunt iemand die zelf niet precies weet hoe je 35 ÷ 12 uitrekent natuurlijk ook onervaren noemen. Van dát soort onervarenen zijn er de laatste tijd wel meer bijgekomen, denk ik.

Reacties zijn gesloten.