Plasterk links gepasseerd door Camiel Eurlings: die heeft LEF

Het blijft droevig in het onderwijs. We weten het allemaal: de wijze docent heeft een morsig vaalbruin bankje tussen het kopieerapparaat en de voorraad printerpapier om even uit te rusten. Maar zelfs de onderwijsvernieuwers bijten relatief op een houtje in hun jaren 20 villas in de Driebergse bossen. Camiel zorgt veel en veel beter voor zijn mensen. Daar krijgen de creatievelingen LEF. Kost vijf miljoen of zo, daarvooor krijg je dan ook een energizer die per direct het fileprobleem oplost.

Uit het AD: In een ruimte van drieduizend vierkante meter worden zintuigen en brein geprikkeld. In een ’energizer’ kan er even opnieuw worden opgeladen en in een ruimte met een werkplaatssfeer worden denkers letterlijk en figuurlijk aan het werk gezet.

Het centrum kostte ruim vijf miljoen euro. Cees Plug, directeur van LEF, weet zeker dat LEF gaat renderen. ,,In Nederland lijkt het fileprobleem onoplosbaar. We hebben echt nieuwe inzichten nodig om een oplossing te vinden. Door mensen achter hun bureau weg te halen en even helemaal anders dan anders te laten denken, hopen we tot creatieve ideeën te komen.’’

Waarom krijgen Luc Stevens en Wim Veen geen energizer? Dames en heren, we moeten wat doen. Opnieuw wordt het onderwijs onderbedeeld, zijn we stiefkind van de politiek. Onze voormannen worden geschoffeerd met een oudbollig landhuis. Zo komen we er nooit.

Blurp: 5 miljoen voor een ontspanruimte voor een clubje ambtenaren. Nederland heeft wel zeker het dubbele over voor enkele (tien?)duizenden hoog begaafde kinderen $%$%%$&*@:(((

2 Reacties

  1. Overheid mist deskundigheid
    Vandaag staat in de NRC een artikel over de uit de pan rijzende kosten voor consultants. Het is voorzien van vier foto’s uit het LEF-centrum waar u het hier over heeft. Ik moest meteen weer aan uw verhaal denken.
    Ik heb een grote afkeer van cliché’s als ‘één foto zegt meer dan duizend woorden’, maar hier is dat toch echt waar. Bekijk de foto’s en u begrijpt wat zich daar afspeelt. Ik althans kreeg de neiging om mijn oude AK-47 van zolder te halen en gewapenderhand een einde aan deze wantoestand te maken (nu moet ik wel bekennen dat ik die neiging al vrij snel krijg).
    Dat de kosten voor consultants bij de overheid volstrekt uit de hand lopen is een logisch gevolg van de algemene overschatting van het ‘mennetsen’ en de minachting voor mensen die een vak beheersen. Dit is krek hetzelfde als het probleem dat in het onderwijs speelt. Onze overheid is een schip met zeshonderd kapiteins en twee matrozen. Van de zeshonderd kapiteins zijn er dan ook nog eens vierhonderd in tijdelijke dienst.

    • LEF
      De foto zegt inderdaad alles: let ook op de ambtenaar die op een matje ligt met één been in de lucht, terwijl hij een mobiel telefoongesprek voert.

      Het is me een raadsel hoe je daar in die compleet kunstmatige en drukke omgeving kunt nadenken en goeie ideeën krijgen. Als ze die daar al krijgen, dan ongetwijfeld pas als ze even rustig op de WC zitten, of het gebouw uitvluchten de natuur in.

      Als ze zo nodig meer uit hun ambtenaren denken te kunnen persen, huur dan een klooster waarin een spreekverbod geldt, pak de ambtenaren hun elektronische speeltjes af, en zonder ze minstens een week af in een kamertje. Als dat dan nog niet helpt, dan is dat reden te meer om voortaan ambtenaren in dienst nemen die wél creatief zijn en wél kennis van zaken hebben.

Reacties zijn gesloten.