Aankomende studenten moeten een Intake-gesprek volgen

UTRECHT – Als het aan het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ligt, moeten aankomende studenten voor aanvang van hun opleiding een intakegesprek voeren. Dat zou de grote uitval in het hoger onderwijs terugdringen.

ISO heeft dat dinsdag voorgesteld aan de HBO-raad (hogescholen) en VSNU (universiteiten). Doel van een dergelijk gesprek is dat student en opleiding elkaar beter leren kennen en wederzijdse verwachtingen uitspreken.

Uitval
Ongeveer drie op de tien studenten maken de studie niet af. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil samen met de instellingen de uitval in het hoger onderwijs met de helft terugdringen.

Bastiaan Verweij, voorzitter van het ISO, denkt aan een verplichte intake, voor zover dat gezien de grote studentenaaantallen mogelijk is. “Niet aan een toets waarbij de kandidaat kan worden afgewezen.”

Schade
Het is bedoeling van het ISO dat de scholier, voordat hij collegegeld betaalt of studiefinanciering heeft ontvangen zonder schade kan switchen naar een andere opleiding of zijn tekorten bijspijkeren.

Vorige week maakte de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) bekend dat scholieren eerder in contact moeten komen met vervolgopleidingen en beter begeleid moeten worden in hun studiekeuze. De Raad wil voorkomen dat scholieren op latere leeftijd afhaken als gevolg van een verkeerde keuze

8 Reacties

  1. Het is al praktijk
    – Leerlingen die bij ons ingeschreven willen worden, dienen ook eerst op intakegesprek te komen;
    – Voor de toelating tot de deeltijmaster diende ik ook een uitgebreide motivatiebrief (naast CV en diploma’s) te overleggen.

    Niet nieuws in de zon dus.
    Laat maar horen/weten, waarom je zo graag bij ons wilt komen studeren.

  2. Dit probleem is al oeroud
    Toen ik studeerde, 35 jaar geleden, was de uitval al minstens net zo groot.
    Sindsdien (en waarschijnlijk lang daarvoor ook) hebben talloze ministers talloze plannen bedacht om die uitval tegen te gaan; allemaal niet gelukt. Bovendien wil elke regering meer ‘hoogopgeleiden’ zonder dat zij ook maar enige invloed kan uitoefenen op de intelligentie van onze bevolking. Alles wat je dan kunt doen is om Jan en Alleman maar naar de universiteiten te lokken, ook al hebben ze niet de geringste wetenschappelijke neiging.
    Het is gewoon een onoplosbaar probleem, net zoiets als het willen stichten van wereldvrede: een schitterend doel, maar tot mislukken gedoemd.

    • World peace?
      Bernard,

      Nu ben ik toch ernstig teleurgesteld. Ik dacht altijd dat de deelneemsters aan miss verkiezingen vol energie aan wereldvrede werkten. Ik had goede hoop dat dat project binnenkort positief afgerond zou kunnen worden. Maar…. je zegt nu dat dat niet zal lukken?
      Waar hebben we dan die miss verkiezingen nog voor nodig?

    • In-teek
      Ja Bernard, helemaal mee eens, al was ‘uitvallen’ in jouw tijd (een jaar of 15 eerder dan de mijne; op onze leeftijd dus niks;-)) misschien ook wel ‘hip’. (Nu nog zie je in bepaalde milieus een rare verheerlijking van het “je-studie-niet-hebben-afgemaakt”.)

      En hoeveel mensen hebben niet uit volle overtuiging een studie gekozen, om al na een paar maanden gedesillusioneerd te vertrekken? En, omgekeerd, hoe velen zijn er niet die ongeïnspireerd kozen voor een studie, maar in die richting tot grote hoogten zijn gestegen?

      En dan te denken dat je dit soort “contingenties des levens” kunt beheersen met een in-teek-gesprek, ja, dat is wel een beetje… onnozel.

      • hoe meer voorbereiding, hoe slechter de keuzes
        Al in het VO wordt uitgebreid aandacht besteed aan de studiekeuze. Wij hebben op het HBO regelmatig hele klassen HAVO 4 over de vloer.

        Maar eerlijk gezegd zou ik tegenwoordig ook geen flauw idee meer hebben wat te kiezen. Het aantal opleidingen is tot ongekende hoogte gestegen. Vaak zijn die opleidingen getooid met mooie dynamisch klinkende 3 woordige aanduidingen. Iets als Communicatie, ondernemen en economie. Of “Communicatie, journalistiek en webdesign” of bladiebladiebla.

        En die opleidingen veranderen dan ook nog eens tenminste eens per 2 jaar.

        • Wantrouwt den driehoek!
          (Titel vrij naar Dijksterhuis)

          Wantrouw combinaties van 3 begrippen! “Vrede, welvaart en veiligheid”, “kennis, vaardigheid en kunde” etc… Het is een bekende retorische truc, die o.a. vaak in Troonredes opduikt… Het is de mathematische driehoek die hier een schijn van degelijkheid aan geeft!

    • Misschien toch wel oplosbaar.
      Het probleem is op de langere duur misschien wel op te lossen. Daarvoor is het nodig om hoogopgeleide dus tevens intelligente vrouwen over te halen om veel kinderen te krijgen.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.