Strategische benoemingen van vernieuwlings goeroe’s

Na eerste Kete Kervezee en Simone Walvisch in het bestuur van de PO raad zijn benoemd, blijkt nu een derde HNL adept, Wim Meijenen, benoemd als voorzitter van de NWO PROO, de programmaraad voor onderwijsonderzoek.

Wim Meijnen is de vernieuwer waar Adrie van der Hek zaterdag in de Volkskrant over sprak.

Dit gaat duidelijk niet de goede kant op.

Oproep:
Mail de onderwijsspecialist van uw politieke partij (zie de lijst op ons forum)! Het kan toch niet zo zijn, dat nog voor het rapport van de POOV wordt aangeboden de machtsposities in het onderwijs al vergeven zijn aan de mensen die daar zo evident aan de kaak zijn gesteld.

Aanvulling:
Ik heb inmiddels een aantal mails gestuurd (VVD, CDA, PvdA, SP, Verdonk, PVV) waarin ik mijn zorgen uitspreek over de benoemingen (PO, VO, HBO raad hebben allemaal HNL – ers als voorzitter. de mening van Jan van Zijl ken ik niet) in de verschillende raden, maar ook opmerk dat het bestaan van deze raden in zichtzelf de positie van bestuurders versterkt en de positie van docent dus verzwakt. Ik plaats deze mails hier niet als voorbeeld omdat ik denk dat het versturen van identieke mails minder sterk is. Als iedereen zelf een mail schrijft heeft dat denk ik meer invloed. We zijn tenminste niet met knip- en plakwerk opgeleid 😉

Aanvulling nr. 2
Ik heb bericht van Jasper van Dijk gehad (SP). Hij deelde mijn zorgen en zal dat aan de orde stellen bij debatten daarover.

Bijlage:
bericht over de benoeming van Wim Meijnen

(dank aan Prof Tijms voor dit bericht)

3 Reacties

  1. Nieuwe bezems?
    In ‘Schooljournaal’, het enige (OCNV-) onderwijsweekblad van Nederland staat een verhelderend intervieuw met Jan van Zijl de nieuwe voorzitter MBO-raad. Hij noemt de politiek verantwoordelijk voor chaos; zowel rondom onderwijs, inburgering, uitkeringsinstantie UWV als belastingdienst.
    Waarschijnlijk is de boter op z’n hoofd al lang geleden gesmolten want het oud PvdA-Tweede kamerlid herkent zichzelf prima in de mentaliteit “niet zeuren maar doen”.
    Een mooi staaltje daadkracht blijkt uit zijn antwoord op de vraag of hij voormalige politieke collega’s misschien een stap voor kan zijn voordat ze desastreus beleid ontwikkelen: “Dat zou suggereren dat mijn voorgangster dat onvoldoende zou hebben gedaan”.
    Kete, Doekle, Jan, Margo, … ons kent ons; ons dekt ons; …
    Zie hier.

  2. Programmaraad
    Deze programmaraad besluit aan welk onderwijsonderzoek geld wordt gegeven en aan welk onderwijsonderzoek niet. Met Wim Meijnen en de directeur van de ‘School van de Toekomst’ in deze raad is wel duidelijk dat onderzoek dat negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor Het Nieuwe Leren geen geld zal krijgen (en dus niet gedaan kan worden).

    • bestook de politiek
      Het is duidelijk dat “men” op dit moment een gecoördineerde tegenactie aan het uitvoeren is. En aangezien “ze” nog steeds de strategische posities bekleden is dat helemaal niet zo moeilijk ook.
      Ik heb zoalsl boven vermeld mails geschreven aan de onderwijsspecialisten van de 2e kamer. Tot nu toe alleen van Jasper van Dijk een (positief) bericht gehad. Dus ik herhaal mn oproep nog maar even: bestook de politiek met argumenten. Ik denk dat men het vaak niet eens weet. Ook de onderwijsspecialisten niet, vrees ik.
      Ik kan ook geen hoogte krijgenvan de rol van Plasterk hierin. Formeel zal hij bij deze benoemingen geen invloed hebben. Maar de nieuwe inspecteur heeft hij ongetwijfeld wel zelf benoemd en ook dat is op het eerste gezicht niet positief, al ken ik haar niet persoonlijk, en is het feit dat ze eerder bestuurd heeft ook niet persé een diskwalificatie natuurlijk, zonder bestuurders ervaring word je geen hoofd van de inspectie en ook dat is begrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.