24 Reacties

 1. eigen rechtbank
  Ik heb er geen idee van of een klacht tegen de staat of ex-bewindspersonen ontvankelijk zou kunnen zijn. Maar in Frankrijk hebben mensen zoals Sartre officieuze politieke processen tegen vermaledijde buitenlandse politici opgezet. Zo’n soort proces zou misschien wel georganiseerd kunnen worden. De beschuldigden hoeven natuurlijk niet te verschijnen maar een proces kan ook in absentia gevoerd worden. Voorwaarde is wel dat de mensen die als rechter fungeren te goeder naam en faam bekend staan en over een gedegen juridiche kennis beschikken.
  Seger Weehuizen

  • In theorie leggen
   In theorie leggen bewindspersonen verantwoording af aan de gekozen volksvertegenwoordiging. Formeel kunnen bewindspersonen dus altijd hun handen in onschuld wassen en zeggen: “Er was brede steun in de Tweede Kamer.” (En die was er ook, maar alleen door die vermaledijde partijdiscipline: Je kunt in Nederland alleen politieke carrière maken door als een apparatsjik altijd met je fractie mee te stemmen, niet door je verstand te gebruiken. Stemmen zonder last of rugge(n?)spraak is een fictie.)

   Veroordeling van bewindspersonen is eventueel wel mogelijk op basis van misdaden tegen de mensheid die onder internationaal recht strafbaar zijn. Maar welke aanklager durft zo ver te gaan namens het Nederlandse onderwijs?

   Laten we geen genoegdoening proberen te putten uit een veroordeling van de domheden van het verleden, maar in plaats daarvan onze energie richten op een toekomst met Beter Onderwijs (in) Nederland. De voor de domheden uit het verleden verantwoordelijken vallen toch wel door de mand.

  • Inderdaad,
   een boeiend, ontroerend relaas. Herkenbaar voor menig BONner. “De magie tussen leraar en leerling” in de klas, die weer terug moet komen.

 2. Hoe krijgt men een baan in Groningen
  Nu zit Jaques W. weer hoog en droog als burgemeester in Groningen. Mogen we aannemen dat hij in het Noorden vergelijkbare schade aanricht? De vraag is: wie stelt het vast, en doet het er eigenlijk toe?
  Altijd weer blijkt, dat het er helemaal niet toe doet hoe groot de puinhoop is die je bij je vorige werk hebt achtergelaten. De mensen die je benoemen zijn kennelijk wél in je CV geïnteresseerd, maar niet in de bijbehorende feiten. Dat zou te ingewikkeld worden. Belangrijker en vooral veel simpeler is het om na te gaan wat de versbenoemde burgemeester straks voor jou kan gaan betekenen.
  Kijk, dat is nu dat fameuze netwerken waar ik zelf graag wat beter in zou worden.

  • Wallage in Groningen
   Ik woonde vroeger in Groningen (gedeeltelijk tijdens het bestuur van Wallage). Ik heb de goede man zelf aan het werk mogen zien tijdens het uitreiken van een lintje. Naar mijn mening deed hij het als burgemeester goed.

   • Vraag
    een paar echte Grunnegers maar eens naar zijn rol als wethouder bij het ontwerp en het invoeren van het verkeerscirculatieplan rondom de Grote Markt. Daar zag je al eenzelfde stijl van besturen als op onderwijs.

    • als niet-Groninger
     En toch vind ik (als niet-Groninger en import-Drent) de bijna autovrije binnenstad van Groningen een verademing in vergelijking met andere binnensteden. Doorgedrukt toentertijd, maar ik hoor niemand klagen over het resultaat nu.

 3. Jammer …..
  …. dat de raadselachtige titel en de intrigerende, maar weinig informatieve tekst van deze post (te) weinig BON-ners zal aanzetten tot doorklikken op die tekst. Er blijkt een prachtig interview met Jan Siebelink (beroemd schrijver, maar ook ex-leraar Frans) onder te zitten! Aanbevolen voor iedereen.

 4. Alles in een notedop
  Mooi verhaal van Siebelink. Alles in een notedop.
  Gelukkig zit ik ook niet op zo een vooruitstrevende school:)

   • Notedop?
    Er zit toch maar één noot in een notedop?
    Tenzij je het hoofd van Bach bedoelt.

    • Pinda’s….
     ….hebben er meestal meer dan één in één dop.

     Maar ik zal zelf “notendop” nooit gebruiken, en ook die “paardenkop” etc. niet. Ik gebruik de witte spelling ;-).

     • pinda’s
      pinda’s in de eigenlijke zin zijn geen noten, maar de gerijpte zaden in de peulvrucht van Arachis hypogaea ;
      de tekst in wikipedia is in botanisch opzicht niet geheel juist ;

      wikipedia :
      De pinda (Arachis hypogaea), ook: aardnoot, olienoot of apennoot is ondanks die naam geen noot, maar de vrucht van een tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae) behorende plant.
      Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bestuiving een peul met meestal twee vruchten. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en langer en boort zich in de grond. Onder de grond rijpt de vrucht – –

      maarten

     • noot en vrucht?
      Wat is dan het botanische verschil tussen een noot en een vrucht?

     • Noten en vruchten
      Wat zijn eigenlijk noten? Volgens de definitie worden hier de zaden mee bedoeld van de steenvruchten. En steenvruchten zijn vruchten met een harde pit waarvan de pit wel (walnoot) of niet gegeten wordt (abrikoos). Pinda’s zijn geen noten (maar peulvruchten). Toch worden deze over het algemeen wel bij de noten geschaard. De Kokosnoot heeft juist een harde schaal maar daarvan wordt het vruchtvlees gegeten. En de kokosnoot en pinda bespreken wij bij de olie- en vetproducten. Lastig antwoord dus. Het overgrote deel van de noten wordt gelukkig door de meeste mensen wel als noot gezien en over de noten die wij nu bespreken, zal weinig discussie zijn.
      *Lees verder…*

     • anatomie van dicotyledoneae
      ref : mark peletier :
      ” wat is dan het botanische verschil tussen een noot en een vrucht? ”

      [1] Sitte u.a.: Straßburger Lehrbuch der Botanik,
      Gustav Fischer Verlag 1991 (33. auflage) ;
      wird meist als das Standardwerk der Botanik angepriesen, sehr umfangreich ;

      [2] Franke: Nutzpflanzenkunde,
      Thieme Verlag 1997 (6. auflage) ;

      [3] Anatomy of seed plants,
      by Katherine Esau (Author) ; 2nd ed., wiley NYC 1977 ;

      [4] Esau profile : www.nap.edu/readingroom/books/biomems/kesau.html

      [5] Ray F. Evert, Susan E. Eichhorn (contributions by),
      Esau’s Plant Anatomy: meristems, cells, and tissues of the plant body: their structure, function, and development, 3rd ed., wiley NYC, 2007 ;
      this revision of the now classic Plant Anatomy offers a completely updated review of the structure, function, and development of meristems, cells, and tissues of the plant body ; the text follows a logical structure-based organization ; beginning with a general overview, chapters then cover the protoplast, cell wall, and meristems, through to phloem, periderm, and secretory structures ;
      comment :
      “there are few more iconic texts in botany than Esau’s Plant Anatomy… this 3rd edition is a very worthy successor to previous editions…” annals of botany, June 2007 ;

      [5] Koningsberger, V.J. & Reinders, E.
      Leerboek der Algemeene Plantkunde, deel 1+2.
      Scheltema & Holkema, Amsterdam, 1949. 2 ed. 1281 p. illustr. ; klassiek werk over plantkunde ; deel 1- morfologie, voortplanting, karyologie en afstamming ; deel 2- physiologie, erfelijkheid ;

      [6] dicotyledoneae : www.vetigastropoda.com/SNAP/groups/Dicotyledoneae.html

     • Zonde van je tijd
      Ik vind het zonde van je tijd, sassoc – je verzamelt een berg referenties maar niemand schiet er iets mee op. Dat is toch werk voor niets?

      Mijn vraag staat nog steeds open: kan iemand mij uitleggen wat het onderscheid is tussen een noot en een vrucht? En voor de duidelijkheid: ‘uitleg door verwijzing’ vind ik geen uitleg 🙂

     • okee, …
      … dat is een begin – dank, adios! Maar de centrale vraag staat nog steeds open: weet iemand wat een noot van een (andere) vrucht onderscheidt? Het voorbeeld van de pinda laat zien dat je het aan de hardheid niet kunt zien … 🙂

     • Noot (vrucht)
      In de plantkunde is een noot een enkelvoudige dopvrucht.

      Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben één zaad (zelden twee) waarvan het steenachtige of houtachtige omhulsel (de vruchtwand) of een deel daarvan bij rijpheid zeer hard wordt. Vruchten die aan deze definitie voldoen worden ook wel echte noten genoemd om ze te onderscheiden van de “noten” die aan de minder strikte culinaire definitie voldoen (zie onder).

      Echte noten worden onder andere geproduceerd door planten in de orde Fagales. Niet alle echte noten zijn eetbaar, zelfs tussen de ene eikel en de andere kan aanmerkelijk verschil zitten (b.v. die van de Californische eik zijn te bitter om op te eten).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.