Duitsland: Scholieren mogen leraren op internet rapportcijfers geven

Van Nu.nl:

KEULEN – Duitse scholieren hebben het recht hun leraren op internet rapportcijfers te geven. Dat valt onder het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde het gerechtshof van Keulen dinsdag.
ANP

Een lerares van een gymnasium had geklaagd omdat zij zich ‘beschimpt’ voelde op de website www.spickmich.de. Scholieren delen erop kwalificaties uit als ‘goed voorbereid’, maar ook kritiek zoals ‘pijnlijk’.

De rechters hoefden zich niet uit te spreken over kwalificaties als ‘sexy’ of ‘lelijk’ want die waren al door de beheerder van de website verwijderd.

En ik mag de toetscijfers van de studenten niet op het intranet zetten, zelfs niet met enkel een studentnummer ipv een naam. Niet dat er ooit een student geweest is die daar bezwaar tegen maakte, maar formeel ben ik in overtredeing.

3 Reacties

  1. Vrijheid van meningsuiting
    Hé, de vrijheid van meningsuiting. Die is natuurlijk belangrijker dan respect voor andere mensen en het recht op goed onderwijs.

    Nu maar wachten tot zo’n website ook in Nederland opgezet gaat worden. Met filmpjes erbij natuurlijk. Handig voor tijdens je beoordelingsgesprek, en leuk als je gaat solliciteren bij een andere school; krijgen je werkgever en, als je wordt aangenomen, ook je leerlingen, vast een beetje een beeld met wat voor iemand ze te maken hebben.

    Plasterk, laat die 1,1 miljard voor de salarissen bij nader inzien eigenlijk maar zitten; het lijkt me weggegooid geld. Het komt met de status niet meer goed als die status ongestraft van alle kanten kan worden aangevallen.

    Zouden docenten een website mogen opzetten waarin ze hun managers beoordelen? Of, waarnaar 1945 naar verwijst, waarin ze een boekje open mogen doen over hun leerlingen? Of verbiedt de Wet op de Privacy in Nederland dat mensen zonder toestemming van de betrokkene persoonsgegevens op het Internet publiceren?

    In de VS bestaan er trouwens al bedrijven die het Internet voor je afstruinen om weg te halen en op te poetsen wat er over je geschreven wordt. Dus, hó, minister Plasterk, graag toch weer iets méér geld dan die 1,1 miljard, dan kunnen we die dienst óók meteen betalen.

  2. Tegengif
    Vor einigen Monaten hat sich ein Lehrer aus der Nähe von Hannover als Schüler bei spickmich.de eingeloggt und Noten beschönigt. Prompt landeten er und einige Kollegen kurzzeitig in der Top 10 der beliebtesten Lehrer Deutschlands.

Reacties zijn gesloten.