Leren voor later wordt wennen aan later

Elders op dit forum gaat het over huiswerk geven op de basisschool. Doel daarvan is soms de kinderen te laten wennen aan huiswerk dat ze later in het VO krijgen.

Dat is een trend. Door te samenwerken op school wen je er al vast aan bij je baan later. Het leren voor later heeft plaatsgemaakt voor het wennen aan later.

Zo ken ik een opleiding waar het derde jaar volledig vraaggestuurd zou worden.
Daarom werd aan het tweedejaarsteam gevraagd om in de laatste periode (van 10 weken) vooral te werken aan het voorbereiden op dat zelfsturend werken.
Daarvoor was een vorm gevonden. Simpel en toch eenvoudig, zal ik maar zeggen. De bijkans geniale gedachte was dat we dan in die vierde periode van het tweede jaar maar eens vraaggestuurd moesten gaan werken. En zo werd besloten. Toen werd bedacht dat dat zo maar plompverloren vraaggestuurd werken in die vierde periode wel wat lastig was. Daar moesten de studenten toch op voorbereid worden. Dus moesten we in de eerste periode van het tweede jaar al beginnen met het voorbereiden op het oefenen voor zelfstandig werken van de vierde periode.
Gelukkig was die eerste periode al goed en wel begonnen toen die opnieuw geniale oplossing boven kwam drijven, anders heb ik zo’n vermoeden wart er met het eerste jaar zou zijn gebeurd.

Ik heb destijds mn studenten maar geadviseerd om die vierde periode te laten vullen met stevige theorielessen. Volledig vraaggestuurd natuurlijk en aangeboden door de opleiding. Op één of andere manier werd dat minder gewaardeerd destijds.

Ik heb nog wat gemompeld over Droste effect en over recursie, maar dat werd niet opgepakt.

De hele situatie heeft ook veel weg van management activiteiten.

Managers doen niks, maar plannen en sturen. En als dat plannen een dagtaak is geworden, dan kun je dat geplan ook maar beter …. jaja… plannen.

8 Reacties

  1. Huiswerk is niet alleen voor later
    Excuus als ik dat teveel heb gesuggereerd. Huiswerk is gewoon om stof te leren, zodat beheersing in zicht kan komen.

    • Je hebt dat mi niet gesuggeraard.
      Natuurlijk is huiswerk om de stof te leren. Enkel werd in die draad ergens gezegd dat basisscholen nogal eens met het argument komen aanzetten dat het ook nodig zou zijn om te wennen aan het VO.

      Dat bracht vreemde herinneringen boven 😉

  2. Lang geleden weliswaar,
    ..dat ik op de basisschool zat, maar dat er nu geen huiswerk meer gegeven wordt, daar kijk ik echt van op.

    • Kort geleden
      (relatief gezien) dat ik op de basisschool zat. Toen was er ook al geen huiswerk.

      • Lang geleden en géén huiswerk
        Ik zat lang geleden op de lagere school en ik had géén huiswerk. Ik ben geboren in 1953 trouwens, dat geeft wat steviger grond onder de uitdrukking ‘lang geleden’.

        • Langer geleden,
          ..iedere dag huiswerk vanaf m’n zesde jaar!
          Vervolgens gymnasium en daarna een glanzende carrière:)
          Of het verband houdt met elkaar…?

    • Wel huiswerk
      Mijn zoon had in groep 7 en 8 gewoon huiswerk (5 jaar geleden); het was nooit veel, maar meestal een werkje van 15 tot 25 minuten. Hij moest vanaf die tijd ook een agenda bijhouden.

      • De mijne had ongeveer
        zes keer per jaar huiswerk: topo, het enige dat überhaupt aan aardrijkskunde werd gedaan.

Reacties zijn gesloten.