leeftijdsdiscriminatie nu 56-minners

Gelezen op: www.alternatiefvoorvakbond.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=33

1) Het ABP pensioenreglement, waaraan meer dan 1 miljoen overheidswerknemers zijn gebonden, discrimineert tussen personen geboren voor 1950 (56-plussers) en de rest. 56-minners moeten zo’n 12 miljard euro betalen om oudere ambtenaren in de komende jaren met vervroegd pensioen te laten gaan, terwijl 56-plussers zelf maar ongeveer 5% van de kosten opbrengen. Tegelijkertijd moeten de 56-minners wèl aanzienlijk langer doorwerken, en moeten zij ook voor hun eigen pensioen langer en meer betalen. Daarenboven verliezen zij een groot deel van hun inleg als zij voor 2023 een andere werkgever kiezen. Ondertussen weigert het ABP om de precieze kosten en baten bekend te maken.

2) Nu de nieuwe Wet Vut, Prepensioen en Levensloop (Wet VPL) van kracht is, is het voortijdig met pensioen gaan fiscaal extra belast. Maar in samenspraak met het ABP sloten de sociale partners in de overheidssector in 2005 het “Hoofdlijnenakkoord VPL”, waarna het ABP het Pensioenreglement aanpaste. In navolging van het Hoofdlijnenakkoord probeert het ABP de financiële gevolgen van de Wet VPL voor personen geboren voor 1 januari 1950 uit te sluiten. Uiteindelijk wordt ongeveer 95% van de kosten voor deze ‘reparatie’ betaald door 56-minners.

3) Tot 2023 moeten personen geboren vanaf 1950 ieder jaar 2,5% van hun salaris afdragen, hoofdzakelijk ten behoeve van het vervroegde pensioen van de huidige 56-plussers, en (vanaf 2008) moeten zij 1,25% van hun salaris storten in een ‘spaarpot’ waarvan ouderen het overgrote deel zullen gebruiken. Het is onzeker of er iets over zal blijven voor jongeren. Over een periode van 17 jaar komt dit neer op een afdracht van 61,25 % van een jaarsalaris. Bovendien wordt er een straf gelegd op ambtenaren en onderwijzers die ergens anders willen gaan werken: een deel van het geld dat ze voor zichzelf sparen wordt hun ontnomen indien ze voor 2023 een andere werkgever kiezen. Zo kunnen in sommige gevallen 56-minners zelf bijna 2 jaar (vroeg-)pensioenaanspraken kwijtraken. Onder de huidige pensioenregeling hoeven de 56-plussers slechts twee tot drie maanden langer door te werken ten opzichte van de eerder verwachte vroegpensioen-leeftijd van 61 jaar. Daarentegen moeten 56-minners minimaal 9 maanden langer doorwerken.

4) Op grond van de Wet Gelijke Behandeling op Grond van Leeftijd bij Arbeid mag leeftijdsonderscheid alleen indien het doel legitiem is, het middel passend is, en het onderscheid noodzakelijk is. Het is nu aan het ABP om te bewijzen dat de leeftijdsdiscriminatie “objectief gerechtvaardigd” is.

4 Reacties

  1. Ik dacht dat
    Ik dacht dat arbeidsmobiliteit bevorderd moest worden? Om de zoveel jaar een andere werkgever? Dit staat er haaks op.

    • Docentencampagne Alternatief voor Vakbond
      Op www.avv.nu zie ik ook staan dat er een “docentencampagne” van het AVV aan zit te komen. Verder nog niks over te vinden. Even afwachten dus nog; ben benieuwd.

  2. Juistheid
    Helaas moet ik weer eens ontdekken dat AVV de zaken niet geheel juist weergeeft. Ik ga alleen even in op punt 1.
    Dit is niet iets dat door het ABP is bedacht, maar dit vloeit voort uit de nieuwe wetgeving. Dus leg de schuld daar neer waar hij thuis hoort bij die zakkenvullers in den haag.
    Iedere werknemer betaald maandelijks een bedrag voor zijn eigen pensioen en daar valt niet aan te tornen. We leggen in en als we dood gaan voor 65 zijn we het kwijt en als we 100 worden dan krijgen we veeeeeeel meer dan we hebben ingelegd. Zo werkt dat.
    Het is niet alleen het ABP dat dit doet, maar ik weet het ook van het GAK en vermoed dat dit ook bij andere pensioenfondsen plaats vindt.
    Ik krijg van het ABP jaarlijks netjes een overzicht en heb uitgerekend dat ik tot mijn 67-ste blijf werken, waarna ik een bedrag aan pensioen/aow krijg dat gelijk is aan mijn huidige salaris. Ik ben nog geen 56 en val dus ook in wat AVV de gediscrimineerden noemt. Nou neem van mij aan ik voel mij niet gediscrimineerd door het ABP.

    Denk nu eens na, je krijgt nu 1,25% meer salaris en betaald niet meer mee aan je pensioen. Wat heb je dan met je 65-ste, nou neem van mij aan niet veel. Wanneer je het ABP zou aanvallen op hun beleggen, in wapenfabrieken enzovoorts, dan heb je mijn steun. maar voor deze onzin dus niet.

    Degenen (en hun ouders) die nu met pensioen zijn of binnenkort gaan hebben meebetaald aan het pensioen van mijn overgrootvader en die heeft er van zijn 65-ste tot zijn 97-ste van genoten, terwijl hij maar 1 jaar premie heeft hoeven te betalen, toen hoorde je ook niemand, waar is die sociale houding gebleven?????

    Nee ik zie steeds meer verrotting om mij heen, mensen willen nu steeds meer en ondergraven hun eigen toekomst en die van hun kinderen. Maar dat is een heel andere discussie die hier niet thuis hoort.

Reacties zijn gesloten.