Altijd Crea-middag?

Vorig jaar, vlak voor de zomervakantie werden wij opgeschrikt door de mededeling van onze kinderen (toen groep 1 en 2) dat het van af nu iedere dag “crea-middag” was. Crea-middag? Dat was toch dat ze zelf iets (creatiefs) mochten kiezen om te doen? Op zich wel leuk, maar waarom nu iedere dag ipv 1 middag in de maand? Het bleek bij navraag nog veel erger. De school, met 6 groepen 1 en 2, had onder leiding van het KPC het nieuwe leren ingevoerd. Vanaf toen was er iedere dag, 3 keer per dag, de keuze om in 6 verschillende lokalen en met 180 kinderen (van 4 en 5 jaar oud) iets te gaan doen.
Wij hebben toen gelijk een afspraak gemaakt met de directie om te praten over deze ontwikkeling. Het werd een waardeloos gesprek waarin alleen werd toegegeven dat de communicatie over de invoering van HNL beter had gekund. Welke communicatie? Een paar weken later volgde een informatieavond die uitliep op een groot protest tegen deze abrupte en onaangekondigde invoering van HNL. Als reactie hierop zijn toen gelijk een aantal veranderingen doorgevoerd. De 180 kinderen werden opgesplitst in 2 groepen van elk 90 leerlingen en de keuze beperkte zich nu nog maar tot 3 klassen. Ook ging het aantal keuze momenten terug van 3 keer naar 2 keer.
Na de zomervakantie is een klankbordgroep opgericht waarin ik plaats heb genomen. Ik hoop hierdoor zo veel mogelijk de invoering van nog meer aspecten van HNL af te remmen. Gisteren heb ik de site van het BON “ontdekt” na het lezen van het BON stuk in de volkskrant. Ik ben gelijk lid geworden en hoop met deze blog als ouder wat bij te dragen door te schrijven over mijn perikelen in de klankbordgroep.

3 Reacties

  1. Van harte welkom!
    Zo zie je dat, als je van je laat horen (tanden laten zien), er wel enigszins bijgestuurd kan worden.
    Maar om over de hele linie fundamentele verbeteringen naar BON-model doorgevoerd te krijgen zal half Nederland in de gordijnen moeten klimmen denk ik. Gaan we voor ;-).

    Planeten Paultje

  2. Zeer herkenbaar
    Ik heb een zeer vergelijkbaar verhaal eerder op deze site gehoord. Oók daar invoering zonder enig overleg of zonder enige vooraankondiging. De MR wist ervan, maar ze hadden besloten het niet door te geven aan de ouders.
    Ook hier geloof ik er absoluut NIETS van dat de communicatie “beter had gekund”. Het kan niet anders dan dat er heel bewust in het geheim is gewerkt aan deze verandering. Dat u heel bewust bent voorgelogen door het niet eerder te melden en dat opnieuw nu heel bewust wordt gelogen. Bewust en van te voren planmatig zo bedacht.
    Op een andere school die ik ken is de invoering ook heel snel en geheim gegaan. Na de vakantie was HNL ingevoerd. Een half jaar later waren de resultaten bij de avi tests en bij de cito taaltests dramatisch. Van gemiddeld ruim voldoende naar zwaar onvoldoende over de gehele lijn. Bijna zonder uitzondering.
    Je verwacht dat de school dan als een razende aan de slag gaat om het te verbeteren. Niets daarvan: op de docentenvergadering werd vooral gediscussieerd over de vraag “hoe verkopen we dit aan de ouders?”.
    En nog steeds houdt diezelfde school (tegen betaling!!!) rondleidingen voor managers van andere scholen om te laten zien hoe geweldig HNL daar is ingevoerd. De leerkrachten die dit niet zagen zitten werd duidelijk gemaakt dat er maar één optie was: vertrekken!

    Als ik nog langer doorga met hierover verhalen, dan komen er woorden naar boven die de webmaster moet afkeuren.

    Ik zou een school die bewust liegt niet mijn kinderen toevertrouwen. Ik weet niet of u het artikel van Lizzy Tabbers en de reacties daarop heeft gelezen, maar dat geeft zicht op de volslagen leeghoofdigheid van het KPC. Kijk bijvoorbeeld hier: www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1086

    Sterkte!

  3. Welkom bij BON!
    Erik, allereerst welkom bij BON! Ook ik ben, als docent in het middelbaar onderwijs, bij het voor het eerst horen van het bestaan van deze vereniging onmiddellijk lid geworden.

    Even kort: vooral ook ouders hebben we bij BON als lid heel hard nodig. Jullie hebben als ouders namelijk veel meer invloed dan docenten; “wij docenten” riskeren bij tegensputteren namelijk al snel onze baan. Heel erg goed dus dat je hier de BON-gelederen komt versterken en in het geweer bent gekomen tegen die KPC-onzin op school!

    Al eerder meldden ouders hier op het forum een plotselinge invoering van onzinnige veranderingen in het basisonderwijs aan hun kinderen, en dat ze hun kinderen uiteindelijk maar hebben overgeplaatst naar een andere school. Dat is rigoureus, en (als je de keuze überhaupt al hebt) voorlopig alleen een oplossing voor je eigen kind of kinderen. Maar om in heel Nederland het tij te keren is samen vechten, op de scholen en verenigd in BON, natuurlijk enorm belangrijk.

    Houd ons hier vooral op de hoogte van hoe de strijd op jouw school verloopt!

    Em70 (anonieme docent)

Reacties zijn gesloten.