Realistische wiskunde

Bericht op de site van de Nederlandse vereniging van Wiskunde-leraren.

www.nvvw.nl/old/manifest2005.html

Misschien dat er eindelijk eens een beweging op gang gaat komen tegen het realistisch rekenen. Ik zag tot mijn vreugde dat meneer Keune van de RU Nijmegen in het comité van aanbeveling zit. Gaat u de methode Ratio misschien ook in een VMBO-t variant aanbieden?
Ik merk dat mijn leerlingen gedijen bij een stukje toegevoegde abstractie. Als ik de praatjes over Pietje die in een bootje zit even loslaat en een stapje erboven uit doe: (jongens hier gaat het eigenlijk over, dit is een poging om je een idee te geven wat dit nu met de praktijk te maken heeft) dan ontstaat er, nota bene in het VMBO, het gevoel: dit is nu echte wiskunde. Het doel van onderwijs is kinderen uittillen boven een zeker niveau, hun mogelijkheden aanspreken en ze bepaald niet debiliseren met kul-praat over Pietje in een bootje.
We werken met Netwerk. Een kwart van wat ik doe is zelf ontwikkeld. Netwerk is een vervelende leidraad. Maar alles wat andere wegen wil zoeken is op het VWO gericht, dus voor het VMBO moet ik wel zelf aan de slag.
Ordelijk denken begint bij degelijke wiskunde. Ordelijk denken is bepaald een competentie die je nodig hebt. Googelend wiskunde leren werkt niet, googelend orde in je denken brengen is een flauwekulverhaal.

1 Reactie

  1. kijk erlon.. het zit zo
    De kinderen van tegenwoordig leren echt heel erg anders hoor. Die leren het beste met msn ssm e-mail, mtv ipod en google aan. Dat komt door hun hersenen. Daar kunnen wij niet meer tegenop. Generatie Einstein. Die moet je niet lastigvallen met ouderwetse lulkoek als algebra en meetkunde. Ik geef toe, die bootjes is ook niet alles, maar dat wordt allemaal vanzelf beter. Dan geen boek meer, maar een interactief p2p game op verschillende levels. Gewoon nog even op deze weg doorgaan, dan gaat het allemaal vanzelf goed. Wel kwalijk vind ik de naam Piet. Is dat nou aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen? Waarom geen Mustafa, waarom niet over doekoes in zo’n boek? Zorgelijk!

Reacties zijn gesloten.