projecten voor de bovenbouw : zorg dat je je medeeigenaar voelt

In de nieuwe stichting STOEP (in oprichting) is beter onderwijs ook een speerpunt. Zie : www.stoep.punt.nl

3 Reacties

  1. Speerpunt
    Hein, waar zie je dit? Ik zie bijvoorbeed bij de doelstelling alleen staan

    Doelstellingen STOEP ( stichting in oprichting )
    1. aanbieden van projecten voor middelbaar- en hoger beroepsonderwijs
    2. opleiding (projectmanagement), coaching en andere begeleidingsvormen
    3. assistentie bij aanvraag van subsidies
    4. uitwisselen project- ervaringen deelnemende studenten (digitaal)

    Ik vermoed dat ze niet tegen goed onderwijs zijn, overigens, net als een ieder ander – maar ze hebben een paar standpunten waar ik zelf het in ieder geval niet mee eens ben. Bijvoorbeeld (onder ‘citaten’):

    2 leraren vervullen een minder belangrijke rol dan zij zich zelf toedichten….Het zijn passanten gedurende een bepaalde tijd (onderzoek Frans meyers)

    7 stilte in de schoolgangen betekent niet dat er veel geleerd wordt

    9 leraren die niet geinteresseerd zijn in didactiek zijn vaak bang [ MAP: waar haalt STOEP de arrogantie vandaan om zoiets te beweren? Kan STOEP in de zielen van de docenten kijken? ]

    13 van wie is de school ? Van de leerlingen toch ! [ MAP: wat een onzin. De school is niet ‘van’ iemand. De school is de implementatie van het onderwijs. Onderwijs is een belangrijke maatschappelijke taak, die is niet ‘van’ iemand. En zelfs STOEP zal – neem ik aan – niet beweren dat de school naar de luimen van de leerling moet worden ingericht. ]

    Maar andere vind ik wel weer aardig:

    15 leerlingen die om kennis vragen dienen op hun wenken bediend te worden

    • uw reactie
      opmerking bij uw reactie op item 13 : daar zit o.a het kern probleem : een eigenaar van iets voelt zich daar verantwoordelijk voor. Maak dus belanghebbenden eigenaar. Ouders, personeel en niet te vergeten: leerlingen. U snapt hoop ik wel wat ik met de aanduiding ‘eigenaar’ bedoel.
      Begrijp uw weerstand niet bij de opmerking over de belangstelling voor didactiek. De site is nog niet ‘AF’. Bedankt voor uw reactieEDANKT

      • eigenaar
        Ah Hein, dat verandert de zaak wel. Nee, ik had dat niet zo gelezen; met name het meervoudige eigendom/belanghebben dat je beschrijft (de school is van de ouders, maar ook van de docenten, van de leerlingen, etc.) dat had ik er niet in gelezen (de leerlingen worden namelijk wel genoemd, de anderen niet … ).

        Maar ik snap wat je bedoelt – dat het vaak handig is om mensen zich verantwoordelijk te laten voelen. Mijn grote zorg is dat je dat vaak doet door een deel van de zeggenschap uit te besteden aan deze nieuwe verantwoordelijken. En juist die trend vind ik doorgeslagen – de trend om de leerling baas te maken van zijn/haar eigen opleiding. Zoals Marian vandaag ook al vertelde ….

Reacties zijn gesloten.