Lentediscussiethema BON-OSO

Lente-discussiethema BON-OSO:

Steeds meer ouders vinden het huidige onderwijs slecht. In die situatie is het unfair en volkomen in strijd met het idee van gelijke kansen voor iedereen dat vermogende ouders hun kinderen voor goed onderwijs naar particuliere scholen kunnen en mogen sturen en andere ouders de 6,4 kiloeuro die de overheid voor hun kind uitgeeft uit de schatkist die deze ouders hebben helpen vullen door belasting te betalen niet mogen gebruiken om te zorgen dat ook hun kind goed onderwijs krijgt. Als de overheid het de ouders wel toestaat om zelf voor goed onderwijs te zorgen kan zij door de examinering geheel in eigen hand te houden afzien van controle op de kwaliteit ervan daar die immers blijkt uit de examenresultaten.

3 Reacties

 1. zie discussie democratisering
  Seger Weehuizen

  In de vierde inzending van de OMO-discussie demokratisering is in het kader van de plannen van Rutte een stukje discussie terechtgekomen dat eigenlijk in de lentediscussie thuishoort.

 2. klokkeluider
  Ik wijs hier op het artikel LERAAR IS HELAAS GEEN VAK MEER VOOR ACADEMICI van Maarten Huygen in de NRC van 27 mei. Dit artikel beschrijft de opvattingen van ons actieve BON-lid Ralph Hanzen en zijn ervaringen als docent wiskunde. Behalve dat hij daarin vertelt dat wiskunde in het VWO abstracter gegeven moet worden heeft hij het over de vlucht naar dure particuliere instituten die leerlingen scholen of bijscholen. Hij ziet bij de PvdA, het CDA en de VVD geen enkele neiging om de noodklok te luiden.
  In Nederland moet iedereen recht op goed onderwijs houden. Onder de huidige omstandigheden kan dat alleen maar als ouders in hun hoedanigheid van belastingbetaler die waar voor zijn geld wil geld eisen om zelf voor goed onderwijs te kunnen zorgen

  • uit: BLOG democratisering
   Het punt is niet dat zoals vroeger het onderwijs goed was en toch mensen die niet tevreden waren hun kinderen (in principe) naar een privéschool konden sturen. Ik schrijf IN PRINCIPE want het gebeurde weinig want waarom zou je zelf voor onderwijs betalen als er goed onderwijs is? Het punt is dat nu het onderwijs slecht is en alleen nog maar mensen met een dikke portemonnaie hun kinderen goed onderwijs kunnen laten volgen. Dat is oneerlijk en tegen het beginsel dat iedereen recht op goed onderwijs heeft. Geef daarom aan alle ouders die dat willen en, althans in principe, via de belastingen voor het onderwijs betaald hebben hun geld terug zodat ook zij er voor kunnen zorgen dat hun kinderen goed onderwijs krijgen. De overheid kan zelfs niet pretenderen dat zij alsnog zelf voor goed onderwijs gaat zorgen. Ze heeft immers de regie uit handen gegeven aan mensen die toevallig op de juiste tijd op de juiste plek zaten en het juiste liedje zongen en daarmee haar plicht als overheid om voor goed onderwijs voor iedereen te zorgen verzaakt. Daarom moeten de ouders tegen de regering kunnen zeggen: Jullie willen of kunnen niet voor goede onderwijswaar zorgen. Daarom willen wij ons geld terug.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.