Gratis schoolboeken een zegen of vloek?

Ingediend door Daadje op Do, 08/02/2007 – 13:36. :: kring middelbaar onderwijs | secundair onderwijs | secundair onderwijs

In het regeeraccoord staat dat schoolboeken in het middelbaar onderwijs gratis worden. Mensen, wordt wakker. Dit is weer eens zo’n nadeel dat gebracht wordt als voordeel.
Het bezuigigingsproces is nu al in volle gang namelijk. De school waar ik werk heeft al moeten vaststellen welke boeken er worden besteld bij de boekhandel. Raadt u het al? Ja hoor, het bedrag dat de school ter beschikking stelt aan de secties, is niet toereikend voor de huidige leermiddelen.
Gevolg: er moet gekort op de leermiddelen die de leerlingen nu wel tot hun beschikking hebben, namelijk werkboeken. Er moet dan in sommige klassen gewerkt worden met werkboeken die de leerlingen niet mee naar huis krijgen, dus die extra oefenstof voor een proefwerk valt weg. Bovendien is er een groot tekort aan lokalen, dus moet je als docent van de ene vleugel naar de andere uithoek van het schoolgebouw gaan slepen met woordenboeken, nakijkboekjes én werkboeken. En dan te bedenken dat de leerlingen eigenlijk meer middelen nodig hebben, want de meesten hebben ook de extra oefenstof op de cd-rom van de methode nodig. Die lieten we al niet aanschaffen in verband met de kosten voor ouders.
Als ouder was ik eerst vóór deze maatregel, omdat het de uitgeverijen dwingt minder glossy boeken te gaan maken (er zit veel overbodige franje in de leerboeken). Maar ik heb nu spijt dat ik de petitie heb ondertekend. Dit is de zoveelste bedreiging van de kwaliteit.
Overigens: hoe kan ik controleren of het geld door de directie eerlijk is toebedeeld? Wordt er soms iets anders bekostigd van het geld dat eigenlijk naar de boeken hoort te gaan? Zou me niet verbazen, namelijk.
Beste BONners en collega-docenten: hoe staat het hiermee op jullie scholen? Als dit het algemene beeld wordt, lijkt het me een goed actiepunt (brandbrief namens BON naar OCenW?)

1 Reactie

  1. Nog hoger
    Tevens loop je de kans dat de uiteindelijke kosten nog hoger zijn, omdat eerder tot vervanging zal moeten worden overgegaan. Het is een bekend feit dat mensen met gemeenschapsmateriaal veel onzorgvuldiger omgaan dan met hun eigen spullen 🙁


    Het is dwaas iemands studie serieuzer te nemen dan hij/zij zelf doet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.