Onderwijs als ambacht

3 BON-bestuursleden in bloemlezing.

Vorige week is aan de Minister van OCW, Mariëlle Paul, het boek van Jasper Rijpma en Henk Sissing Onderwijs als Ambacht overhandigd. Op 5 oktober, op de Dag van de Leraar, werd dit boek in Laren al gepresenteerd.

Aanleiding voor het boek was het overlijden van Emile Heussen (1962-2023), gepassioneerd leraar Nederlands aan het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Heussen gaf op het eind van zijn leven aan een inspirerende publicatie achter te willen laten over het vakmanschap van de leraar.

Henk Sissing en Jasper Rijpma hebben aan die wens gehoor gegeven. Sissing verzorgde vier jaar lang de Bildung scheurkalender. Elke dagelijkse bijdrage daarin bestond uit een onderwijscitaat en een toelichting daarop van  200 woorden. Uit die ongeveer 1500 bijdragen hebben 25 leraren van de Stichting Leraren van het Jaar 200 teksten geselecteerd. Een door Jasper Rijpma geschreven biografie van Emie Heussen is aan die bloemlezing toegevoegd.

Talloze bekende onderwijskundigen zoals Robert Dijkgraaf, Gert Biesta, Jelle Jolles, Paul A. Kirschner, Alexander Rinnooy Kan, Eva Naaijkens en René ten Bos hebben hun bijdrage aan Onderwijs als Ambacht geleverd. Ook 3 BON-bestuursleden werden geselecteerd voor deze bundel. Gerard Verhoef schrijft over de aantasting van de inhoudelijke kern van het reken- en wiskundeonderwijs door de zogenaamde aanpassing aan de belevingswereld van het kind, Felix Huygen toont aan de hand van het boek The Knowledge Deficit van E.D. Hirsch aan dat een gedegen kennisondergrond essentieel is voor tekstbegrip en Ton Bastings bespreekt een passage uit het werk van Hella S. Haasse over de zin van het vak Nederlands in een tijdperk van dreigende ontlezing. Ook Pedro de Bruyckere, gastspreker op het komend symposium van BON op 27 januari levert een bijdrage aan dit inspirerende onderwijsboek.

Voor meer gegevens over dit boek raadplege men onderstaande link.

libris.nl/zoek?t=Onderwijs+als+ambacht&a=Henk+Sissing+%3b+Jasper+Rijp#

 

Dr. A.M. Bastings

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter