Kanteling in denken verengelsing?

Onze aandacht en de rechtszaak tegen de verengelsing van ons hoger onderwijs lijkt effect te sorteren. Scienceguide meldt dat de MVAO de besturen waarschuwt niet te lichtzinnig te denken over de taaleis die bij het nieuwe accreditatiekader wordt ingevoerd. Wat dat in de praktijk gaat betekenen is nog niet te zeggen, maar dat er nu eindelijk serieus aandacht voor is, maakt een einde aan de vanzelfsprekendheid waarmee de verengelsing in rap tempo werd doorgevoerd.

De Volkskrant schrijft in een artikel van 23 augustus dat ons eerder niet was opgevallen, dat Denemarken de enorme toeloop van buitenlandse studenten zat is en dat men het onderwijs van andere landen niet meer wil faciliteren. Die buitenlandse studenten blijken weer snel uit Denemarken te vertrekken en nauwelijks een bijdrage aan de economie te leveren.

‘Het is goed dat er internationale studenten in Denemarken zijn. Maar wij kunnen niet het onderwijs van andere landen faciliteren’, zegt Tommy Ahlers, de minister van Hoger Onderwijs en Wetenschap, in een persverklaring.

Studenten uit de Europese Unie betalen geen collegegeld in Denemarken, terwijl ze dat in Nederland bijvoorbeeld wel zijn verschuldigd. Bovendien ontvangt de helft van de studenten voor een deel of de gehele studie een Deense studiefinanciering. Ruim 40 procent van de studenten aan de Engelstalige masters is binnen twee jaar na het afronden van de opleiding vertrokken. Slechts eenderde van de afgestudeerde internationale studenten heeft na twee jaar een baan in Denemarken. 
Kennelijk is Denemarken niet bang om ‘het Denemarken van van het hoger onderwijs’ te worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter