Boekrecensie ‘Nee, dan Finland!’

René Leverink, onderwijsjournalist en leraar Nederlands, schreef een vlot leesbaar onderwijsboekje over de staat van het Nederlands onderwijs. Het werk moet gezien worden als het ‘tegengeluid’ van het hoog geprezen Finse onderwijs. Leverink laat de veelzijdigheid zien van het Nederlands onderwijs en blijft zelf opvallend neutraal. Dat is de kracht van dit boekje. Leverink wil vooral niet klagen en meehuilen met de wolven in het bos. Belangrijke personen en stromingen passeren de revue. Daar bij stelt Leverink steeds de kernvraag: Waar moeten onderwijsvernieuwers van afblijven en wat moeten we koesteren? Opiniepeiler Maurice de Hond, onderwijsminister Jos van Kemenade, Presley Bergen van BON, Volkskrant-columnist Aleid Truijens, oud-leraar en dichter Piet Gerbrandy, schrijfster Karin Amatmoekrim en vele anderen komen uitgebreid aan het woord. Alle ‘partijen’ zoals leraren, bestuurders, leerlingen en studenten schetsen een reëel beeld van hun onderwijsvisie. Zo ontstaat een opvallend rijke diversiteit van het Nederlands onderwijslandschap. Aan het eind van elk hoofdstuk vat Leverink het gedachtegoed samen. In de epiloog komt de auteur zelf aan het woord. Kritisch op zijn eigen lespraktijk concludeert Leverink dat niemand van de ondervraagden de cruciale rol van de leraar betwist. Een bemoedigend en objectief standaardwerk dat veel BON-aanhangers zal aanspreken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter