Een mooi symposium

Afgelopen zaterdag, 20 mei, hadden we na een goed bezochte algemene ledenvergadering ons uitstekend bezochte symposium met als thema Taal & Digitaal.

Het thema werd vanuit verschillende kanten door sprekers, columnisten en de politiek besproken. Tevens werd de bundel ‘Onderwijs in tijden van digitalisering’ gepresenteerd.

Mocht u het gemist hebben: de bundel is uiteraard in de reguliere boekhandel of via internet verkrijgbaar, ISBN-nummer 9789024404889.

Een hoogtepunt was, zoals altijd, de discussie met de onderwijswoordvoerders van de politieke partijen. Alle woordvoerders waren uitgenodigd en gelukkig konden Paul van Meenen (D66), Thierry Baudet (FVD), Peter Kwint (SP), Michel Rog (CDA) en Harm Beertema (PVV) hun agenda vrijmaken. De andere woordvoerders waren helaas verhinderd. Leraar en auteur van De Correspondent Johannes Visser completeerde het forum dat bevraagd werd over de verengelsing van het onderwijs, de voortgang van Onderwijs2032 en de rol van ICT.

Men was het met eens met het BON-standpunt dat de verengelsing in het wetenschappelijk onderwijs te ver is doorgeslagen. Verder was er bezorgdheid over de koers van de coördinatiegroep OnsOnderwijs2032, die blijkt uit een notitie die we net een dag voor het symposium onder ogen kregen. De lumpsum kwam nog ter sprake en ook hier lijkt beweging te zitten in de standpunten.

Opmerkelijk was de opmerking van Paul van Meenen dat hij niet wist wie ‘de leraren’ vertegenwoordigde, maar dat het in ieder geval niet de Onderwijscoöperatie is.

Het symposium werd afgesloten met een scherpe column van Jeronimoon.

Dit verslag wordt uitgebreid met de presentaties van de sprekers zodra die binnen zijn.

Zie ook het verslag van Komensky Post.

1 Reactie

  1. De bundel essays onder redactie van Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk is zeer de moeite waard. In de inleiding refereren ze aan het werk van Marshall McLuhan. Een uitspraak, die ik lees in een boekje van Marshall McLuhan en Quentin Fiore uit 1967 “The medium is de massage”(geen spelfout) lijkt me hier uitstekend van toepassing: “There is absolutely no inevitability as long as there is a willingness to contemplate what is happening”.

Laat een reactie achter