Jan van Zijl (mbo-raad) stapt op

de-grootste-stoelendans-450x200_1971-526.jpg

Scienceguide bericht dat mbo-raad voorzitter Jan van Zijl binnenkort opstapt. Een opvolger is nog niet bekend. In het bericht legt Scienceguide een relatie met de wensen van minister Bussemaker mbt tot noodzakelijke veranderingen in het mbo en de inzichten van van Zijl, die vooral benadrukt dat het mbo het uitstekend doet.

6 Reacties

  1. Wintels over Amarantis:

    Wintels over Amarantis:

    "Ook waren er 245 medewerkers/fte teveel voor een verantwoorde exploitatie, voornamelijk in ondersteunende functies, staf en overhead waarvan we in enkele maanden afscheid hebben moeten nemen".

    "Verschil in onderwijskwaliteit wordt niet gemaakt door efficiency, schaalvoordelen of bestuurlijke krachtenbundeling. Wel door goede docenten, betrokkenheid en eigenaarschap. En door de nodige aandacht voor ethisch en moreel juist handelen". 

    Kortom de hele hofhouding van een ROC is overbodig en beter onderwijs wordt niet gemaakt door raden en besturen.

     

  2. VSNU – Karl Dittrich (PvdA,

    VSNU – Karl Dittrich (PvdA, 1952)

    Vereniging HogescholenThom de Graaf (D66, 1957)

    MBO RaadJan van Zijl (PvdA, 1952)

    VO-RaadPaul Rosenmöller (GroenLinks, 1956)

    PO-RaadRinda den Besten (PvdA, 1973)
     

    Profiel: bestuurder met Haags netwerk en enige affiniteit met het onderwijs (heeft u kinderen?). Gezien de historie van benoemingen zal hij/zij geen 'neutrale' persoon worden. Is deze functie te zuinig voor een oud-minister / staatssecretaris van OCW? Welke politieke kleur voelt zich aangesproken tot het MBO als combinatie van onderwijs met bedrijfsleven (zegt 'moderne' politiek, EU, enz.). Moet dociel zijn in het uitvoeren van EU-oekazen. MBO Raad is gevestigd in Woerden. Spannend…

  3. O duidelijk. Dat wordt Loek

    O duidelijk. Dat wordt Loek Hermans. Want heeft ook ooit op school gezeten, dus kennis van zaken.

  4. ‘Laten we vmbo-t en havo

    'Laten we vmbo-t en havo samenvoegen' (interview Jan van Zijl -63 jaar- verlaat MBO-Raad als voorzitter na 8 jaar; vm. Kamerlid voor de PvdA), Wilma van Meteren, Trouw, 04/04/16 (ook)

     

    "Niet alleen het mbo, ook het vmbo heeft er last van. Ouders duwen hun kinderen naar de havo, want dan ga je hogerop, voor het geluk. Wordt het vmbo-t en vervolgens mbo, dan zien ze dat als pech. Met die vroege selectie verspillen we talent. Ik zie soms jongeren met hangen en wurgen havo doen en daarna falen op het hbo. En hoe degenen die bij ons terechtkomen, opleven, hun plek en zelfvertrouwen vinden.

     

    Alle onderzoeken zeggen het: leerlingen van vmbo-t en havo verschillen nauwelijks van elkaar. Ze zijn praktisch ingesteld. Onze twaalfjarigen moeten al keuzes maken. Wie weet zo vroeg welke kant het opgaat? We duwen ze in een groef waar ze moeilijk uitkomen. Dubbele schooladviezen, brede brugklassen en middenscholen, alle mogelijkheden om makkelijk door te groeien en zich aan elkaar op te trekken verdwijnen. Laten we vmbo-t en havo samenvoegen. Gun hun de tijd om te zien welke route het beste past."

  5. Vroeger, niet eens zo heel

    Vroeger, niet eens zo heel lang geleden, waren havo en vmbo-t op elkaar ingespeeld. Vmbo-t heette toen nog mavo.

    Het vakkenpakket van de mavo was zodanig dat een overstap naar havo-4 relatief eenvoudig was. Ongeveer de helft van de mavo leerlingen ging door naar havo-4. De andere helft ging naar het mbo. Werkte goed. Leerlingen die na de brugklas de havo nog niet aan leken te kunnen gingen naar de mavo. Duurde een jaar langer, maar dan kon op latere leeftijd alsnog een goede keus voor het vervolgtraject gemaakt worden.

    Daarna moest het imago van het vbo opgekrikt worden en mavo en vbo werden vmbo. Vmbo-t kreeg een vakkenpakket waardoor het niet onmogelijk maar wel lastiger werd om over te stappen naar de havo.

    Als Jan van Zijl pleit voor een terugkeer naar de oude situatie, dan vind ik dat goed. Zodra je dat duidelijk vertelt aan de ouders wordt de druk om perse naar de havo te moeten wel minder. Volgens mij zijn her en der in Nederland al genoeg scholen die dit al in de praktijk brengen. Goed dat Jan van Zijl, weliswaar in iets andere woorden, hier nu ook voor pleit.

    Klaas Wilms

     

  6. Aanvulling op mijn bericht

    Aanvulling op mijn bericht van 4 februari 2016 – 16:22

    Brancheorganisatie Kinderopvang Felix Rottenberg (PvdA, 1957)

     

    "De brancheorganisatie Kinderopvang zal onder bestuurlijke leiding van Rottenberg intensief investeren in samenwerking met partijen als BOinK, Voor Werkende Ouders, de SER, PO-Raad, Sociaal Werk Nederland (voorheen MO-Groep), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de VNG.

    Verder geeft Brancheorganisatie Kinderopvang de komende periode prioriteit aan het belang van een leven lang leren dat begint bij de kinderopvang. De ontwikkeling van het kind van 0 tot 6 is de basis voor een generatie die de vaardigheden heeft die passen bij de 21ste eeuw. Ook daarom moet overheid blijven investeren in een stabiele organisatie van kinderopvang. Hierdoor kunnen ouders niet alleen vertrouwen op de vanzelfsprekendheid van kinderopvang, zij kunnen daarmee zelf volwaardig meedoen op de arbeidsmarkt."

Reacties zijn gesloten.