ROC Leiden overgenomen

Het Leidsch Dagblad meldt dat er na jarenlang mismanagement, hoogmoedswaan en financiële ellende eindelijk een einde komt aan ROC Leiden. De minister grijpt in en het ROC wordt overgenomen door het ID college (bijlagen 1, 2 en 3).

Wij berichtten eerder over ROC Leiden (12 en 3), evenals bijvoorbeeld het Aob en de Telegraaf

Wat dit voor docenten en studenten betekent is nog niet duidelijk. Dat de verantwoordelijk bestuurders hieruit geen enkele les geleerd hebben bleek al eerder in een artikel van amper twee maanden geleden: de oud bestuurders hebben geen spijt en zouden het zo opnieuw doen. Het lintje voelt goed, kennelijk.

Ondanks daadkrachtig ingrijpen lijkt ook de minister niet volledig bewust van de oorzaken achter deze ellende. In de kamerbrief citeert zij, kennelijk met instemming het rapport van PwC:  ‘de filosofie achter het bouwen van een leerwerkpark paste in de tijdsgeest, is te typeren als sympathiek, vernieuwend en is navolgbaar. De uitvoering is echter naïef en amateuristisch gebleken. Het beeld komt op van een megalomaan project

De woorden sympathiek, vernieuwend en navolgbaar doen het ergste vrezen. Kennelijk is "stenen in plaats van docenten" wel de goede lijn, maar dient de implementatie daarvan professioneler. 

Wij leven mee met leerlingen, docenten en ondersteunend personeel: zij hebben part nog deel aan de ellende maar zijn er wel de dupe van.

8 Reacties

  1. De minister denkt kennelijk

    De minister denkt kennelijk dat de tijdsgeest iets is wat je slaafs moet volgen, en niet iets is wat je zelf actief moet vormgeven.

  2. “Het beeld komt op van een

    "Het beeld komt op van een megalomaan project"

    Het nieuwe ROC stapelt verkeersstromen en functionaliteiten tot één luchtig, oplopend, meanderend gebouw. Een verrassend vormgegeven leerstad waarin alle onderwijsvormen zichtbaar worden.”  ROC Leiden

     

     "Een prachtdeal tussen drie partners met een gedeeld belang, een unieke constructie tussen een school, een investeringsmaatschappij en een bank." Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), over de samenwerking van Roc Leiden, Green Real Estate en BNG (2009)

     

    Jeroen Knigge (Ex-Voorzitter College van Bestuur ROC Leiden)

     

    • De afgelopen maanden kon je geen krant  openslaan of een actualiteitenprogramma bekijken of het ging over het geld wat de verschillende ROC's de afgelopen jaren hebben gestoken in het realiseren van de nieuwbouw. Was dat nu wel nodig, vroeg men zich af. En was er geen sprake van megalomanie van egotrippende bestuurders? Opvallend was dat het bij de beantwoording van deze vraag het zelden of nooit over het voordeel voor het onderwijs ging.
    • We moeten ons blijven realiseren dat de ontwikkeling van deze plannen reeds een groot aantal jaren eerder gestart zijn en nu gerealiseerd worden. Waarom komt de discussie nu pas los?
    • Ook ik ben de trotse bezitter van een nieuw onderwijspand. Een pand waar wij geen eigenaar van zijn maar wat wel ruim 76 miljoen euro heeft gekost. Onder architectuur gebouwd. 
    • Het gebouw is een aanwist voor de stad Leiden, een aanwinst voor de regio. Het uitzicht op het dak is geweldig. Juist onze studenten, of ze nu op het vmbo danwel het mbo zitten, hebben recht op een omgeving waar het gevoel van trots op het beroep, maar ook het gevoel van eigenwaarde, opgekrikt kan worden.
    • Feit is wel dat, juist door het realiseren van de nieuwbouw, ons ROC veel beter aan kan sluiten bij de ontwikkeling en innovatie van de verschillende branches waar wij studenten voor opleiden. De geavanceerde voorzieningen van bijvoorbeeld de techniek-opleidingen; de toepassingen van de informatica in het onderwijs; de gerichtheid op de praktijk en het meer individueel vorm kunnen geven van het onderwijs zijn door de nieuwbouw en de daarbij horende faciliteiten beter te realiseren. Het opleiden voor een beroep is de afgelopen jaren drastisch veranderd. De veelgehoorde klacht dat het onderwijs achterliep bij het bedrijfsleven kan door de realisatie van de nieuwbouw in ieder geval aangepakt worden. Het bedrijfsleven vraagt om studenten die adequaat zijn opgeleid en die kunnen omgaan met de nieuwste technieken. De verschillende didactische werkvormen vragen meer dan alleen maar lokalen. De oude meuk (18 gebouwen) waar wij uit kwamen was geen garantie meer om daar het predicaat modern onderwijs aan mee te geven.
    • Het mbo is de kurk waar onze maatschappij op draait maar waar we, met elkaar, te weinig waardering voor op kunnen brengen. Juist daarom is het van belang dat de kwaliteit van het mbo onmiskenbaar is. Juist daarom moeten we professionaliseren en juist daarom moet dat in een omgeving die uitdagend is waar je kunt opleiden en werken aan de toekomst van jonge beroepsbeoefenaren die trots zijn op hun beroep. De mooie gebouwen van de ROC's helpen om dat te bereiken.
    • Ik heb bij mijn aantreden moeten constateren dat de risico’s en verplichtingen die verband houden met de nieuwbouw niet met een druk op de knop duidelijk werden.
    • Had het nieuwe gebouw aan de Lammenschans per se onder architectuur gebouwd moeten worden? Zoiets ligt altijd heel ingewikkeld. Maar als ik kijk naar wat het geworden is en denk aan de barakken waar we uit komen, dan is dat wel heel bijzonder.
  3. In beide gevallen, Em70,  zit

    In beide gevallen, Em70,  zit de regering fout. Een democratie die meer wil zijn dan een staatsvorm waarbij de meerderheid zijn zin aan de minderheid oplegt moet constant een evenwicht bewaren tussen de wensen en belangen van individuen en groepen enerzijds en de noodzaak van collectieve regelingen anderzijds. Als de meerderheid wil dat we rechts houden in het verkeer zal ook de minderheid rechts moeten houden. Als er een belangrijke voetbalwedstrijd is hoeft niet iedereen daarnaar te kijken. En dat het daarom soms een enkele keer na afloop rumoerig op straat is, is een privacy-inbreuk  die de een minderheid wel aangedaan mag worden. Onderwijs aan jeugdigen maakt deel uit van opvoeding en die is in de eerste plaats taak en recht van de ouders is. Men noemt immers iemand een proletariër als hij slechts nakomelingen bezit. Dit bezit zou de staat als zodanig moeten respecteren en dat doet de Nederlandse regering niet. Als de overheid ouderrechten had geaccepteerd en het onderwijsgeld eerlijk verdeeld zou hebben zouden ouders buiten het ROC om beter voor het onderwijs aan hun kinderen hebben kunnen zorgen.

  4. “Juist onze studenten, of ze

    "Juist onze studenten, of ze nu op het vmbo danwel het mbo zitten, hebben recht op een omgeving waar het gevoel van trots op het beroep, maar ook het gevoel van eigenwaarde, opgekrikt kan worden."

     

    Ondermaats onderwijs door onderbetaalde en ondergefaciliteerde docenten in een voor onderwijs ongeschikt gebouw om het gevoel van eigenwaarde van scholieren op te krikken. Volgens mij waar de bestuurders vooral bezig met het opkrikken van hun eigen status. Kennelijk hadden zij zélf een gebrek aan eigenwaarde.

  5. Misselijk dat Knigge de
    Misselijk dat Knigge de wensen van de bestuurders op paternalistische wijze wil verkopen als de wensen van leerlingen. Die worden nu twee maal verneukt. Een keer door rampenonderwijs en een keer als quasi belanghebbende bij opgepoetste stenen ,

  6. Jet vond het allemaal

    Jet vond het allemaal sympathiek, vernieuwend en navolgbaar wat er in Leiden gebeurde lezen we in het NRC vandaag. Alleen de uitvoering was niet helemaal OK.

  7. Dat zieke geleuter over

    Dat zieke geleuter over studenten die eigenwaarde ontlenen aan een mooi gebouw. Hoezeer is het de bestuurder die zijn eigen gevoelens in het hart van de student legt! Wat een zielige lui, zulke bestuurders,  die ons handen vol geld kosten.

    De student ontleent eigenwaarde aan het beloond zien van een periode van hard werken, met een diploma dat een bewijs van verdiensten is. Hieraan ontleent hij/zij MEER eigenwaarde dan aan het lummelend genieten van een of ander fraai uitzicht. Ik denk zelfs dat succesvol studeren in een aftands kot meer eigenwaarde oplevert.

    Maar zulke megalomane "managers" zitten overal hun wartaal uit te slaan. Zelfs een boekhandel als Donner Rotterdan floreert weer nu de zaak weer in handen is van mensen op de werkvloer!

Reacties zijn gesloten.