
Het lezen van de kop van het bericht van dagblad BN DeStem doet de wenkbrauwen fronsen. Niet zozeer dat er chaos is bij een vernieuwingsschool, maar wel het woord 'voormalig' in combinatie met iPad (excuus) Steve Jobs scholen. Onderwijsvernieuwing gaat razendsnel, moet je maar denken. De iPadschool Breda, amper een jaar als zodanig in bedrijf, heeft eerst moeite gedaan de term iPad te vervangen door het kennelijk meer relevante etiket "Steve Jobs". Het ging tenslotte niet om de gadget, maar om de onderwijsfilosofie. Niet al te lang daarna was ook dat kennelijk een verkeerdmodel: Steve werd afgeserveerd en het Perpetuum werd van stal gehaald. We schreven er eerder over.
BN/De Stem: De betrokkenen spreken van agressief gedrag tussen de kinderen, een directeur met een opvliegend karakter, een rammelende en zelfs frauduleuze administratie, leerkrachten die onbevoegd zijn en leerlingen die volledig aan hun lot worden overgelaten. In plaats van les krijgen leerlingen de kans om de meest uiteenlopende spelletjes te doen op hun iPads.
En dan nu een enorme chaos bij deze school met (nu) 8 leerlingen. Om een chaos te creëren met 8 leerlingen moet je je best doen, lijkt ons. Kennelijk zijn 8 programma's op maat al te veel voor deze school met de iPads. Ik voel mee met de leerkrachten op een reguliere school die 25 of meer leerlingen in de klas hebben, compleet met een paar kinderen met 3 of 4 letterige leer- en opvoedingsproblemen die dat allemaal passend en wel in goede banen moeten leiden.
Bij navraag via Twitter zegt directeur Kleinpaste dat hij om rectificatie van het artikel in BN/DeSTem heeft gevraagd en dat er as vrijdag een interview komt:
@BestuurBon Natuurlijk heb ik daar een reactie op. Niet in 140 tekens. Het onderhavige artikel is tendentieus en slaat de plank mis. 1/2
@ wij hebben op een aantal punten om rectificatie verzocht en er wordt een interview met onze reactie afgegeven vrijdag a.s. 2/2
Update 12 april. Het genoemde interview is vandaag gepubliceerd in BN/DeStem. Het is een interview met de twee directieleden: Gertjan Kleinpaste (visie en marketing) en Paulia Camijn (bedrijfsvoering). Uit het interview blijkt nergens dat het artikel van vorige week onzorgvuldig was. Kleinpaste en Camijn proberen de fouten begrijpelijk te maken, te relativeren en vooral ook te laten zien welke mooie toekomst(plannen) zij voor ogen hebben.
Uit het interview:
Ze hebben een ijzersterk geloof in hun moderne onderwijsvisie. Directeuren Paula Camijn (bedrijfsvoering) en Gertjan Kleinpaste (visie en marketing) zien alleen al daarom een toekomst voor de Perpetuumschool uit Breda. Een toekomst die niet uitsluitend in Breda ligt. De voormalige Steve Jobsschool zoekt de samenwerking zelfs over de grens
Wat gaat er niet goed dat er zoveel klachten komen over de school?
Camijn: "Je kunt je ook afvragen wat er wel goed gaat op deze school. Er worden grote sprongen gemaakt, dingen worden geconcretiseerd en beleid wordt uitgezet. Er komt structuur. Wat er voorheen niet goed ging, heeft te maken met het pionieren. Met het opzetten van een nieuwe school zijn er altijd hobbels te nemen."
Komen ouders en oud-werknemers te snel met hun kritiek?
Camijn: "Het staat iedereen vrij om kritiek te leveren, maar dan wel op de juiste plek. Dat doe je dan bij degene die bij machte is om er daadwerkelijk wat aan te doen."
U vindt het opmerkelijk dat zij naar de Onderwijsinspectie zijn gestapt?
Camijn: "De inspectie zegt ons niet te weten waar de krant het over heeft."
De krant heeft het bewijs dat er acht reacties met klachten bij de inspectie bekend zijn, waarvan vijf anoniem. De namen van deze vijf personen zijn bij ons bekend. Waarom zijn jullie er onderling niet uitgekomen?
Camijn: "Dat zijn persoonlijke omstandigheden geweest. Elk mens reageert anders op de opstartfase waar wij inzitten."
Voor BON is duidelijk dat het eerder gepubliceerde BN/Destem-artikel een correcte weergave was van de problemen bij deze school. Verder blijkt dat de directie vooral uit te munten in volharding, het achteraanjagen van fata morgana's en het wegrelativeren van serieuze problemen. Dat alles kan nog het meest positief worden omschreven met de term naïef. Naïef voor wat betreft de haalbaarheid van een onderwijsfilosofie, maar wellicht ook naïef voor de rol die dergelijke experimenten spelen in het spel van de grote ICT bedrijven en de politieke steun daarvoor.
Spelletjes? Waar zijn iPads
Spelletjes? Waar zijn iPads anders voor?
Nu had ik al eerder met Kleinpaste kennis gemaakt op LinkedIn: een zwevende bevlogen vernieuwer, uit GroenLinks (uitgaande van de goedheid van de mens, stort je je in allerlei zelfstandig leren-vernieuwingen waarin de Mens centraal staat). Hij hobbelt van het ene project naar het ander. We kunnen in digitale termen onderhand wel spreken van Gertjan Kleincut-and-paste.
In Amstelveen is vorig jaar jaar ook aanstalten gemaakt een Montessorischool om te vormen tot een Steve Montessorischool, maar daar bleek de schoolleiding over de hoofden van leraren en ouders heen de bedoeling gehad te hebben vette vernieuwingssubsidies binnen te halen. Na de zomervakantie hebben de ouders die omvorming die gedurende het schooljaar zou plaatsvinden, via de MR geblokkeerd. Toen waren al diverse leerkrachten weggevlucht.
Op de site van O4TN, de site van Maurice's Stichting, kun je doorklikken naar een persbericht over de melding dat wel 20 scholen volgend jaar het concept zouden gaan volgen. Maar dat doorklikken lukt niet.
Als zijn de positieve berichten nog zo snel, de waarheid achterhaalt die wel, zou je bijna denken.
@Phillipens. Je doelt
@Phillipens. Je doelt waarschijnlijk op de 10e Montessorischool Amstelveen waarover we eerder berichtten
Directeur Gertjan Kleinpaste
Directeur Gertjan Kleinpaste
Kleinpaste is medeoprichter en schoolleider SteveJobsSchool te Breda; waarnemend schoolleider bij Dordtse Vrije School; managementcoach; trainer GroenLinks Academie. Hij is schrijver van het boek 'Een andere blik op leren'.
Kleinpaste: