AOb verwijdert NOA van website onder druk van OCW

wijnpers_450x200_373765_6840.jpg

In een artikel op Nu.nl waarin de AOb aankondigt acties naar aanleiding van het Nationaal Onderwijsakkoord niet uit te sluiten, staat de volgende opmerkelijke passage:

Uit onvrede zette de onderwijsvakbond dinsdag het akkoord dat niet door hen is ondertekend, op internet. Onder druk van het ministerie van Onderwijs moest de bond het akkoord er kort daarna er weer afhalen. Volgens het ministerie had de AOb een ''oude, achterhaalde versie'' van de tekst, maar Dresscher betwijfelt dat. ''Als het ministerie wilde dat wij ons achter het akkoord zouden scharen, waarom geven ze ons dan een oude versie?'', vraagt de voorzitter zich af.

BON vraagt zich af hoe het geheim willen houden van een principe-akkoord te rijmen is met de door de overheid beleden wens tot transparantie en openheid. Het gaat hier overigens niet om stukken die op Prinsjesdag zouden worden gepubliceerd, het NOA zou pas donderdag openbaar gemaakt worden.

Bij beleid- en besluitvorming van onderwijszaken zien we steeds vaker dat openheid ernstig in het  geding is. Informatie wordt in tijd en hoeveelheid gedoseerd verstrekt zodat personen en organisaties die bij het voorgenomen beleid belang hebben in staat zijn om de veranderingen in een zo positief mogelijk frame te plaatsen en mogelijke tegenstanders hiermee op achterstand te zeten. Dergelijke strategieën zijn volkomen begrijpelijk als het gaat om commerciële bedrijven, maar in de onderwijs-/overheidcontext is het niet alleen slecht omdat een open discussie zo wordt bemoeilijkt, maar ook omdat het vertrouwen in de bestuurlijke organisatis zo ernstig wordt geschaad.

Vergelijkbaar, maar op een ander niveau is de situatie rond de 1e Montessorischool in Amstelveen, waarvan directie en bestuur eind juni meedeelden dat de school een Steve Jobsschool zou worden. De redactie heeft momenteel contact met direct betrokkenen en de informatie die we daarvan krijgen toont ook hier de strategie van geheimhouding en infomatiedosering met als enkel doel de voorgenomen besluiten door te drukken met de minst mogelijke weerstand. Wij zullen hier binnenkort meer over publiceren. Dergelijke voorvallen zijn geen toevallige incidenten, maar het gevolg van de trend tot een meer bedrijfsmatige aansturing van scholen. 

 

 

3 Reacties

  1. Wat een bond. Verwijdert

    Wat een bond. Verwijdert onder druk de tekst van het zgn onderwijsakkoord. Zo ver is het al gekomen. Het zegt wat over wat men bij zo'n bond als kerntaak ziet. Wat is dan die druk: dat de bondbestuurders hun toekomstige politieke baantjes in gevaar zien komen? Ondertussen wordt die zgn. onderwijsbond  wel met vele duizenden maandelijkse contributies van leden overeind gehouden.

Reacties zijn gesloten.