Dijsselbloem houdt vast aan ‘modernisering’ arbeidsvoorwaarden

zinkend zeilschip_450x200_640050_19347837.jpg

Minister Dijsselbloem zegt in Scienceguide dat de beloofde €340 miljoen investering in het onderwijs er alleen komt als er ook een nationaal onderwijsakkoord komt met daarin versobering van de arbeidsvoorwaarden voor de oudere docenten. 

Dijsselbloem wil een krachtige accentverschuiving van ‘pampering’ van de oudere docent naar activering van de jongere leraren. “Oudere docenten hebben ‘gekroonde’ arbeidsvoorwaarden, riant. Die leiden ertoe dat er voor jongere docenten nauwelijks plaats is. Dat zien we in de arbeidsmarkt nu ook feitelijk gebeuren. Dat moet echt anders.”

Misschien dat de minister nog even kan terugdenken aan de rol van de (oudere) docent bij de desastreuse studiehuis/tweede fase waar dankzij het vakmanschap van veel docenten en hun terughoudendheid bij de invoering van ondoordachte plannen het onderwijs nog enigszins op peil is gebleven. Ook verwacht hij dat leraren nu blijven doorwerken tot ruim na hun 65ste levensjaar. 

Dat jongere leraren vaak tijdelijke contacten krijgen, dat er weinig jonge eerstegraadsleraren zijn en dat zelfs in deze tijd van economische tegenspoed weinig hoog opgeleiden kiezen voor het onderwijs is het voorspelde gevolg van jarenlang verkeerd beleid. Dat de oudere docenten nu door de minister worden geframed als oorzaak daarvan en als drempel voor de beloofde investeringen is een gotspe. Opnieuw probeert de overheid de zwartepiet te leggen bij de vakman/vrouw op de werkvloer. Eerst minister Bussemaker die meent dat de docent de klasdeur moet openzetten en nu de minister van financiën die meent dat dat moet gebeuren met minder faciliteiten en oh, ja, met een vakantieweek minder.

De regering preekt dat de leraar de kern van het onderwijs is, maar doet niets anders dan die kern keer op keer schofferen, het liefst door jonge en oudere leraren tegen elkaar uit te spelen. De bestuurders, de kleilaag van onderwijsorganisaties, de koepels, de  cbe-groups, de 22 miljard, het wordt allemaal met rust gelaten, maar de docent wordt aangepakt; treurig.

Update 20 aug 17u30: Tweet van Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-Raad: "Overleg in stichting vh onderwijs over eventueel nat. Onderwijsakkoord. Na maanden praten moet nu snel knoop worden doorgehakt."  Bedoelt hij dat er nu overleg is?

3 Reacties

  1. Het bekende verhaal:  het

    Het bekende verhaal:  het (midden)kader rekent zichzelf rijk en de uitvoerder is het haasje. Maar de schuld ligt ook bij de vakbonden die zich al jaren met een heel klein klutje het riet in laten sturen. Ik heb daarom ook per direct mijn lidmaatschap opgezegd. Echt effectief actievoeren is nog nooit gebeurd in de 33 jaar die ik nu voor de klas sta. Wij staan al jaren op de O – lijn, de prijzen worden duurder en het pensioen mag worden uitgekleed. Alles eenzijdig – tijdens het spel de regels veranderen en wij kunnen alleen de idiote veranderingen uitvoeren die politieke leiders bedenken om de geschiedenisboeken te halen.

  2. Ik heb de indruk dat best wel
    Ik heb de indruk dat best wel wat jonge leraren trappen in de retoriek dat voordeeltjes van de oudere generatie worden afgebouwd ten bate van de jongeren. Terwijl het er natuurlijk gewoon op neer gaat komen dat er voor de huidige ouderen nog BAPO is, en de huidige jongeren straks met 25 lesuren per week door moeten tot hun 67e.

    Maar ach, tegen die tijd zijn er waarschijnlijk toch geen fulltimers meer in het onderwijs, dus wat zeur ik.

  3. Als dankzij Dijsselbloem je

    Als dankzij Dijsselbloem je salaris met 500 of 1000 euro bruto per maand wordt verlaagd, dan vind je vast wel ergens een baan. Weg met de ouwe hap en dan geven we de jonge leraren er 100 euro per maand bij. Meteen invoeren zou ik zeggen en dan zien wie er het eerste weg is. Met die postbodes is het toch ook gelukt, dus waarom niet met leraren. Kijk maar eens naar het lied van Jacobse en van Es, die zongen "ouwe lullen moeten weg". Dan heeft het nog een beetje leuk tintje. 

Reacties zijn gesloten.