Rekenkamer onderzoekt financiën VO-scholen

Euros_450x200_1211961_97194695.jpg

De VO-RAAD zegt dat veel scholen in financiële problemen zijn omdat de overheid onvoldoende geld beschikbaar stelt. De maatregelen om het leraarsberoep aantrekkelijk te maken en de vergrijzing door het ophogen van pensioenleeftijd zijn de boosdoeners. Het NOS-nieuws toonde een school waar leraren een extra uur gratis lesgaven.

De Algemene Rekenkamer is een onderzoek gestart naar de financiële situatie van de scholen in het VO.

BON juicht een dergelijk onderzoek zeer toe. Hoe kan het zijn dat de leraren al jaren op de nullijn staan, de werkdruk niet is verminderd en het aantal onbevoegde docenten blijft stijgen terwijl de onderwijsbegroting is geëxplodeerd? Dat geld gaat toch ergens naartoe. Als het niet naar de scholen gaat, waar dan wel naartoe en als het wel naar de scholen gaat, wat doet men er dan mee? Een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek is absoluut noodzakelijk.

2 Reacties

  1. Ook bij ons op school wordt

    Ook bij ons op school wordt het steeds gebruikelijker om de "vrije ruimte" in te vullen met een les. Dit is wel de eigen keuze van de leraar. Zo geef ik volgend jaar 1 "gratis" extra les per week in ruil voor taakuren (opvang e.d.).

    Consequentie is dat er geen ruimte meer is om iets extra's te doen. Tenzij in vrije tijd natuurlijk.

    Karin

  2. Het is inderdaad de hoogste

    Het is inderdaad de hoogste tijd, dat er eens goed onderzocht wordt waarom al dat onderwijsgeld niet bij de docenten en de leerlingen terecht komt. Uit eigen ervaring (onderzoek) weet ik dat er nog steeds veel geld verdwijnt in deelnemingen (treasury management), overhead, sponsoring (o.a. wielerploegen), mislukte projecten om de scholen te reogarniseren en vaak ook regelrechte (vastgoed)fraude.  

Reacties zijn gesloten.