Elegie van 1040 uren

zonnewijzer_450x200_1400612_44134255.jpg

Of we de discussie over de 1040 lesuren die nu al jaren woedt een soap of een elegie moeten noemen is ons om het even, maar opnieuw is er onrust over die norm.

Het AD bericht dat staatssecretaris Dekker vlak voor de zomervakantie een brief naar de schoolbesturen heeft gestuurd waarin hij zegt de scholen aan de 1040-urennorm te zullen houden.

Sjoerd Slagter van de VO-Raad weigert mee te werken en zegt eventueel opgelegde boetes gezamenlijk te gaan betalen. De brief van de staatssecretaris komt voor de schoolbesturen als volslagen verrassing omdat de Tweede Kamer in december 2012  een motie heeft aangenomen waarin werd verzocht scholen meer ruimte te geven. Ook was er sprake van 1040 uur voor de onderbouw en 1000 uur voor de bovenbouw.

Het ministerie reageert verbaasd omdat die norm onderdeel was van de onderhandelingen over een nationaal onderwijsakkoord.

BON vraagt zich af waarom de staatssecretaris de scholen een brief stuurt met de mededeling dat ze zich aan de wet moeten houden, wanneer het ministerie zegt dat scholen volledig op de hoogte zijn van de regels rondom de 1040-urennorm. De VO-Raad heeft hier een punt, ook al omdat, mocht die onduidelijkheid inderdaad bestaan, het natuurlijk volslagen onmogelijk is om de roosters en personele invulling op zo'n laat tijdstip, in de zomervakantie, te veranderen. 

BON meent ook dat vasthouden aan de 1040-urennorm alleen zinvol kan zijn als tijdelijke maatregel tegen werkelijk onvoldoende onderwijs. Onvoldoende dan zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. Want nog steeds is on(der)bevoegdheid kennelijk geen enkel probleem. Niet voor het ministerie, maar zeker ook niet voor de VO-Raad en veel onderwijsbesturen.

Reactie Aob en VO-raad.

3 Reacties

  1. Waarom telt een klokuur les

    Waarom telt een klokuur les van een bevoegde academische docent even zwaar als een klokuur begeleiding van een onbevoegde welwillende?

  2. De Manager:  “Leve het

    De Manager:  "Leve het taakbelastingbeleid, de docent wikt maar de bestuurder beschikt!"

  3. 1. “de roosters zijn gemaakt

    1. "de roosters zijn gemaakt op 1000 uur en kunnen niet meer worden aangepast" ( S. Slagter). Wat een onzin, in mijn hele docentcarriere is het mijn school nooit gelukt om het 'voorlopige rooster' van vóór de vakantie ook als definitief rooster ná de vakantie in te voeren. 

    2. "Dan betalen we de boetes met zijn allen" ( S. Slagter). Waar haalt de VO-raad dat geld vandaan? En waarom regeert Sjoer over zijn graf, zijn termijn als voorzitter van de VO -raad is zowat afgelopen.

    3. "De beste oplossing is dat de inspectie de 1040 uur niet gaat handhaven." ( S. Slagter). De beste oplossing is dat de politie de verkeerswet niet gaat handhaven ( J. Jeronimoon)

    4. "Iedereen ging er van uit dat de wet weliswaar zou ingaan, maar dat de norm toch op 1000 uur zou blijven" ( S. Slagter) "Het is niet omdat een ander in het water springt, dat jij dat ook hoeft te doen" ( Opa Jeronimoon)  

Reacties zijn gesloten.