Nieuw kennisinstituut Amsterdam

Amsterdam_450x200_1177205_56937864.jpg

AL eerder schreven we over een mogelijk derde universiteit in Amsterdam. Zojuist is hierover meer duidelijk geworden en zijn er vijf kandidaten bekend gemaakt waarvan één of mogelijk meerdere worden gekozen. De kandidaten zijn steeds een samenwerking van één of meer Nederlandse universiteiten met Amerikaanse universiteiten en een conglomeraat van bedrijven. De namen die genoemd worden, zijn Columbia University, het MIT, Duke, Stanford en nog een vijfde organisatie. Er zal worden samengewerkt met onder andere Uva/VU , Wageningen en Delft .

De nadruk ligt op "innovatief" en grootstedelijke problematiek. Motto: "Wat heb je nodig als je morgen opstaat?". De gemeente investeert eenmalig tussen de 50 en 200 miljoen en van de partners wordt verwacht dat er het viervoudige wordt geïnvesteerd. De rol van studenten is verschillend. De ene kandidaat wil postdocs aantrekken, de andere bachelorstudenten. Amsterdam wil met het kennisinstituut de economische structuur van de stad versterken. "We zoeken voortdurend naar mogelijkheden bedrijven, kennisinstellingen en talent aan de stad te binden", zegt wethouder Gehrels van Economische Zaken. "Die zorgen de komende periode voor economische groei en waardevolle banen. Daarbij kijken we steeds nadrukkelijker naar de technologiesector."

Wat dit alles betekent voor het reguliere hoger onderwijs is onduidelijk. Wethouder Gehrels stelde dat het geen concurrentie zou zijn voor de bestaande universiteiten. Dat is natuurlijk waar, die doen zelf mee.

 

Zie onder andere ook NOS Nieuws, NU.nl