Onderwijs op weg naar de middelmaat

Niet nieuw, wel een zoveelste ondersteuning voor de BON inzichten. Arja Dasselaar betoogt in de Volkskrant dat het Nederlandse onderwijs dapper op weg is naar de middelmaat. Als voorbeld gebruikt het de relativiteitstheorie die niet standaard tot de vwo eindexamenstof behoort.

citaat: "Maar er is een fundamenteler probleem: het idee dat een diploma, en niet goed onderwijs, een recht is. Die verwarring is begrijpelijk, want toen onderwijs nog het privilege was van de welgestelden, was een diploma de sleutel naar emancipatie."

5 Reacties

  1. Ook interessant is de link

    Ook interessant is de link die in de column gegeven wordt naar een artikel in Folia. Zie hier en lees vooral ook het hele artikel in de pdf versie. Het folia artikel gaat over de uitbuiting van docenten aan de UvA. Onder andere stukloon en grootschalig (verdoezeld) gebruik van kleine en tijdelijke arbeidscontracten. De 'Human Resource' mensen en leidinggevenden van de UvA lijken het probleem echter totaal niet in te zien (zij hebben zelf natuurlijk wel een volledig en vast arbeidscontract).

  2. Over tijdelijke contracten

    Op de UvA/HvA worden heel veel tijdelijke contracten afgesloten. Na 3 jaar worden die iha niet omgezet naar vaste contracten, maar worden de plaatsen ingevuld met nieuwe tijdelijke mensen. Ik heb hier geen cijfers over, maar ken veel van dergelijke gevallen. Ook is het voorgekomen dat mensen een deel vast en deel tijdelijk werd aangeboden. Als dan je tijdelijke deel wordt gestopt, dan zul je vaak omdat je de inkomsten nodig hebt elders een grotere baan moeten vinden. Het is voor de werkgever dus een ideale manier om van vaste contracten af te komen: zorg dat het vaste deel te klein is om van te kunnen leven en het stopzetten van het tijdelijk contract lost meteen je vaste aanstellingsprobleem op.

    Of dat nu nog gebeurt weet ik niet. Ik weet wel dat het enige jaren geleden aan mensen is aangeboden. Of dat toen wettelijk was toegestaan, weet ik ook niet. Ik heb het destijds zeer in twijfel getrokken, maar de betreffende personen hebben ervoor bedankt en zijn vertrokken, een wettelijke toets is er dus voor zover ik weet niet geweest.

    Het schijnt beleid te zijn dat de UvA/HvA een verhouding vast/tijdelijk als ideaal ziet en het personeelsbeleid daar op stuurt. Het gaat er dan niet om of iemand al dan niet voldoet, het gaat er om wat de ratio is in tijdelijk/vast. Op basis daarvan wordt een besluit genomen. De vele tijdelijk contracten maken het voor management en leiding natuurlijk wel gemakkelijk. Personeel is goed kneedbaar en weinig kritisch.

  3. Beste redactie

    Belangrijk is natuurlijk of de toestanden die je beschrijft zich ook hebben voorgedaan onder Jet Bussemaker of vergis ik mij? Zij is toch voorzitter raad van bestuur van HvA geweest tot zij alweer op het pluche belandde? 

    • Bussemaker was van 31 Januari

      Bussemaker was van 31 Januari 2011 tot 1 november 2012 lid van het college van bestuur van UvA-HvA. Het folia artikel is van die periode. Dus ja, die toestanden hebben zich gedeeltelijk voorgedaan terwijl de huidige minister van onderwijs mede-verantwoordelijk was voor de gang van zaken op de UvA.

  4. dan weten we

    ongeveer wat we van deze minister mogen verwachten. Tijd om het alu hoedje te gaan zoeken.

Reacties zijn gesloten.